Feedback en Undercover Elephant releasen zelfgeproduceerde muziekvideo's

"Onze muzikale visie is visueel onwijs goed verwerkt"

Sjoert Bakker ,

Feedback en Undercover Elephant, twee jonge bands uit de omgeving van Alkmaar, hebben de krachten gebundeld. Met hun Do-It-Yourself-mentaliteit regelen ze bijna alles zelf. Shows worden zelf georganiseerd en de posters worden door de bandleden gemaakt en verspreid. Ook de videoclips worden door de bands geproduceerd en binnenkort doen ze een dubbele release-show voor hun eerste echte muziekvideo’s. 3voor12NH sprak frontman Luca en bassist Jelle van de band Feedback en zangeres Maud van de band Undercover Elephant over de clips en de show.

Waarom wilden jullie graag deze muziekvideo’s maken en hoe ging dat?
Jelle: Het idee van een videoclip heeft ongeveer elke beginnende band wel. Het is het visitekaartje en daardoor krijgen mensen gelijk een beeld bij de muziek. Dat is erg belangrijk. De video van Feedback is in de zomervakantie opgenomen door Boris Marijn. Na de opnames hebben Quinten (de drummer van Feedback) en ik met hem van de hele nachts, van half 9 ’s avonds tot half 9 ’s ochtends, gewerkt aan de montage.

Luca: We kozen een setting die rust en vrijheid uitstraalt. Het toffe van de clip is dat we onze instrumenten en apparatuur mee hadden in de tocht die we maken.

Jelle: Vorige week hebben we het nummer van de clip, ´You and I´ opnieuw opgenomen. Daarom ben ik nog steeds bezig met de montage maar we zijn al erg blij met het resultaat.

En bij Undercover Elephant?
Maud: Onze muzikale visie is door de jongens visueel onwijs goed verwerkt in de video. We zijn in de clip aan het zoeken naar iets, en hoe dichterbij we komen, hoe meer kleur er in de clip komt. De tekst van het nummer, ‘Flight of Dumbo’, gaat ook over zoekende zijn. De opbouw van de kleuren loopt synchroon met het vinden van het antwoord.

Door de goede samenwerking lag het voor de hand om ook de videorelease-party samen te doen?
Maud: We wilden deze avond sowieso graag met Feedback doen omdat het leuke jongens en vrienden van ons zijn. Op muzikaal vlak hebben zij ons ook geïnspireerd al is er wel verschil in onze muziek.

Luca: Om op de avond van onze release met andere bands te spelen die qua stijl en inspiraties overeenkomsten hebben, en tevens vrienden van ons zijn, maakt het helemaal af.

Hoe pakken jullie het aan?
Jelle: We zijn superdruk bezig met van alles regelen voor de avond. Tijdens de release-show onthullen we de twee videoclips voor het eerst met een projector boven het podium en daarna spelen we natuurlijk ieder een set. Surf Aid-Kit verzorgt het voorprogramma.

Maud: We hebben superveel in de clip, promotie en locatie gestopt. Surf Aid-Kit is ook helemaal een vette band en we zijn onwijs blij dat ze onze avond nog kekker maken!

Luca: Het is voor ons ook een gave gelegenheid om onze muziek samen met de sfeer en aankleding van HAL25 te combineren.

Maud: Voor mij is het een extra belangrijke avond omdat dit één van de laatste optredens is voordat ik een half jaar naar Australië ga. We willen ons nog één keer goed laten zien door een dik feest te organiseren voor veel mensen op een onwijs gruwelijke locatie. De release geldt als een soort afscheidsfeest maar wanneer ik terug ben komt onze EP uit en gaan we gewoon weer knallen!

Op 25 november worden de videoclips van Feedback en Undercover Elephant voor het eerst vertoond tijdens de release-show in HAL25 en treden de bands op met Surf Aid-Kit.