DJ-duo Twice Upon A Time wint mixcompetitie Outsiders Festival

"Uiteindelijk draaien we toch vooral voor onszelf"

Stef Koenis ,

“Een spannende, subtiele en zeer muzikale mix, met de laatste track als perfecte afsluiter”, aldus de jury. Het Zuid-Hollandse dj-duo Twice Upon A Time wint met zijn mix ‘The Outsiders’ de door Outsiders uitgeschreven wedstrijd en mag zich deze zomer gaan presenteren bij het nachtprogramma van het Alkmaarse festival. 3voor12 Noord-Holland ging zijn grenzen voorbij en sprak het duo in Leiden. Over ABBA, tweedehands platen en het Outsiders-festival.

Het is nu ongeveer een jaar geleden toen de twee afzonderlijk van elkaar werkende dj’s Stefan Hagesteijn en Lounes Doulache hun handen ineen sloegen. Allereerst in de vorm van het evenementenbureau 'INTO our house', waarmee ze onder andere ook een podium voor zichzelf creëerden. Later ook als de tweemansformatie Twice Upon A Time. Doulache: “Toen we elkaar ontmoetten, merkten we al gauw dat we muzikaal gezien op dezelfde golflengte zaten. Dat is eigenlijk de basis waar Twice Upon A Time uit voortgekomen is. Van begin af aan is het een soort muzikale ontdekkingstocht, we zijn onszelf eigenlijk alleen maar meer gaan ontwikkelen.”

Een muzikale ontdekkingstocht: het verwoordt de winnende mix van het duo al meteen goed. Hoewel de bijgevoegde afbeelding van tachtiger jaren film ‘The Outsiders’ een eervolle vermelding verdient, is het toch vooral de lijst obscure plaatjes die het meeste de aandacht trekt. Geplukt uit de uithoeken van het internet en ook nog eens plaatjes die volgens de jury “naadloos op elkaar aansloten”. Toch is het niet alleen het internet dat uitkomst biedt: “Onze missie is ook zeker om de pareltjes uit de vinylzaken te halen”, aldus Hagesteijn, “die ene plaat hebben die verder nergens te verkrijgen is, ook niet digitaal.” Dat de platen niet worden herkend door het publiek, is niet iets waar het duo zich mee bezighoudt. “Het verschilt wel eens, maar uiteindelijk draaien we toch vooral voor onszelf. Daar haal je wel het meeste plezier uit. En dan nog komen mensen wel eens naar je toe, puur omdat ze de naam van zo’n onbekende plaat willen weten. Dat is natuurlijk het allerleukste.”

Publiek op reis nemen tijdens set
Voor hun muziek valt er dan ook weinig af te kijken bij de grote jongens binnen het genre. Het materiaal moet vooral ‘eigen’ zijn. Op dat gebied zijn andere dj’s dan ook weinig invloedrijk. Het zijn vooral de live-performances waar notities worden gemaakt, waaronder een set van Hunee bij Trouw Amsterdam. “Hunee was eigenlijk een hele set aan het opbouwen, totdat hij op het einde opeens ABBA erin gooide. ABBA. Onverwacht, maar eigenlijk gewoon perfect. Het is dan ook tof om te horen dat de jury onze laatste track ook een mooie afsluiter van de mix vond. Je probeert de mensen toch op reis te nemen in zo’n klein uurtje.”

Over de dj’s op Outsiders is het duo ook zeer te spreken. Een indrukwekkende line-up. Bovendien ook een line-up waarmee ze zich goed kunnen identificeren. “Het is wat intiemer dan massale evenementen, zoals Awakenings. En toch stuk voor stuk kwalitatieve boekingen leveren, dat maakt het tof. Daarnaast vallen die Afrikaanse avonden van Outsiders ook goed bij ons in de smaak. We passen er eigenlijk vrij goed tussen.”

Mengen in het wereldje
Voor hun eigen optreden bij de Outsiders-afterparty legt Twice Upon A Time de lat echter niet te hoog. “Mengen in het wereldje, nieuwe contacten op doen, dat is het voornaamste doel”, vertelt Doulache. “Van het een komt hopelijk het ander, je weet het nooit in ons genre”. Voorlopig staat er in ieder geval nog niet veel in de planning. Het duo gaat zich de komende tijd vooral richten op het produceren van eigen muziek. Ook andere festivals houden ze in het vizier. “We gaan gewoon lekker netwerken. Dit soort wedstrijden helpen daar alleen maar bij. Zolang we onze passie die we er voor hebben laten zien, komt het helemaal goed.”

Twice Upon A Time treedt 8 augustus op in het nachtprogramma van Outsiders bij Podium Victorie.