Zolderkamerrapper Ozie brengt solodebuut uit

Alkmaarder mengt oldschool hiphop met tweetalige raps

Jochem Boom ,

Er zijn veel jonge rappers die meedoen aan bandwedstrijden en zo ervaring opdoen. Voor Ozie loopt het allemaal net even anders. De twintigjarige Ozan Aydogan is een echte slaapkamerartiest. De afgelopen jaren schaafde hij in afzondering aan zijn raptechniek, onderwerpen en muziek. Nu laat hij met zijn net uitgebrachte Tegengif EP eindelijk zien waar hij voor staat.

Hoe ben je begonnen met muziek maken?
Ik ben begonnen door mijn broer Imperial. Hij is tien jaar ouder dan ik. Toen ik nog jong was, was hij altijd al bezig met muziek maken. Toen ik negen was begon ik onder zijn leiding hetzelfde te doen. Beats maken, teksten schrijven, rappen. Op dat fundament heb ik verder gebouwd, maar hij was de eerste.

In 2008 was Imperial van plan om samen met zijn neef Safman een EP te maken onder de naam Familiezaken. Dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. Pas jaren later zijn Imperial, Safman, mijn andere neef (Em0) en ik samen muziek gaan maken als Familiezaken. We nemen allemaal op in de studio van mijn broer. Als daar vraag naar is doet iemand een paar lines op de track van een ander. Het zou ook bijna onmogelijk zijn om vast samen te werken. We luisteren allemaal veel hiphop, maar ik luister daarnaast veel meer verschillende muziek dan zij. Bijvoorbeeld blues, rock en metal.

Waar haal je inspiratie uit?
Mijn broer is altijd mijn grote voorbeeld geweest. Hij is ook een hele goede rapper en bovendien heb ik alles van hem geleerd. Wat mij betreft is hij nog steeds de beste Turkse underground rapper van Nederland. Andere mensen tegen wie ik opkijk zijn rapper Riza Tisserand en producer King7. Het zijn mensen die me nu helpen om aan de top te komen. Verder heb ik een hele brede muzieksmaak waar ik inspiratie uit haal. Ik luister old school hiphop zoals Jedi Mind Tricks, maar bijvoorbeeld ook een metalartiest als Marilyn Manson. Daarnaast ben ik door mijn stage bij Artiance in aanraking gekomen met amateurtoneel. De afgelopen maanden heb ik voor het eerst in het theater gerepeteerd en gespeeld. De dingen die ik daar geleerd heb gebruik ik nu weer in mijn muziek.

Wanneer ben je jezelf op eigen werk gaan richten?
Vanaf 2008 ben ik met mijn muziek bezig geweest. Ik heb twee keer meegedaan aan de Kunstbende. In 2010 eindigde ik samen met mijn neef als tweede bij de voorronde van Noord-Holland. Ik heb verder echter nog nauwelijks op podia gestaan. In die tijd was ik vooral in mijn slaapkamer muziek aan het maken. Om te leren en mijn stijl te vinden. De tracks van de Tegengif EP zijn allemaal in de afgelopen maanden geschreven en opgenomen.

In je teksten en voordracht klink je strijdvaardig. Waar komt die mentaliteit vandaan?
Het klinkt cliché, maar die mentaliteit zit echt in mijn bloed. Ik ben Turks en met name mijn volk is in de Turkse geschiedenis altijd onderdrukt geweest. De connectie met taal komt daar ook vandaan. De onderdrukte Alevieten zagen al snel dat ze met vechten niks konden uitrichten en probeerden zich te verdedigen met taal. Het voelt zelfs alsof ik gekozen ben. Mijn roepnaam Ozan betekent letterlijk volksdichter in het Turks. Mijn eerste naam Armagan betekent ‘geschenk’.

Je gebruikt naast het Nederlands ook je moedertaal. Hoe maak je de keuze tussen de talen?
De grens ligt in ieder geval niet bij het onderwerp. Je hoort vaak dat mensen persoonlijke onderwerpen beter in hun moedertaal kunnen overbrengen. Dat is voor mij niet echt het geval. Ik kan bijvoorbeeld net zo goed in het Nederlands als in het Turks schelden. Het Nederlands is mijn eerste taal. Het is mijn brug naar de mensen.

De keuze tussen twee talen is een kwestie van invalshoek. Het is alsof je dezelfde kamer belicht met twee verschillende zaklampen. In het Nederlands moet je woorden in een bepaalde volgorde zetten om een mooie zin te maken. In het Turks zijn veel woorden al bij voorbaat poëtisch geladen. De taal klinkt op zichzelf al heel sierlijk.

Volg Ozie op Twitter. Download de Tegengif EP gratis.