Na een hele rits aan mooie oefenruimtes te hebben bezocht, gaat onze redactie nog één laatste keer langs bij een repetitieplekje van Noord-Hollandse bodem. Muziekcentrum N201 in Aalsmeer sluit de rubriek af. We gaan in gesprek met Sander Jongkind, de bedrijfsleider van de culturele broedplaats en de band Noys.

In 2012 zijn er door bezuinigingen in de omgeving van Aalsmeer veel buurthuizen en muziekcentra gesloten. N201 was aanvankelijk een jongerencentrum waar regelmatig activiteiten werden georganiseerd. Toen de organisatie moest verzelfstandigen, zijn er meerdere dingen veranderd. Sinds 2012 zijn er wel oefenruimtes voor bands beschikbaar en kunnen muziekdocenten en hun leerlingen bij N201 terecht. De groep vrijwilligers die al bij N201 werkte, is gebleven en heeft geholpen het jongerencentrum om te toveren tot een goedlopend, efficiënt bedrijf. Sander: “We zijn bijna helemaal zelfstandig en kunnen daardoor programmeren wat we leuk vinden en waar vraag naar is.”

Aantal oefenruimtes: 4
Huurprijs per uur: bands €10,- | dj’s €6,00 | muziekdocenten €6,00
Adres: Zwarteweg 90 | 1431VM | Aalsmeer
Contact: 06-52006774 | mail@n201.nl

Wat heb je sinds de bezuinigingen zien veranderen?

“In de provincie zijn weinig uitgaansgelegenheden of oefenruimtes meer voor muzikanten en muziekliefhebbers. Vijftien jaar geleden was er overal livemuziek en stonden er overal rijen voor de deur. In vergelijking met andere gelegenheden hadden wij een wat alternatiever programma. De meeste mensen wisten niet eens wat er speelde, maar ze gingen gewoon kijken. Op een gegeven moment werd dat minder. Jongeren beluisteren hun muziek tegenwoordig online. Ze scrollen snel overal langs en hebben dan alles gezien. Mensen gaan veel minder vaak uit om nieuwe dingen te ontdekken. Nu veel locaties zijn verdwenen, vangen wij veel van de vraag op. Ons programma is erg veranderd. De bands waren vroeger allemaal alternatief. En de dancefeesten bestonden alleen maar uit nicheprogrammering, zoals hardcore en hardstyle. Nu voorzien we in een breder aanbod. Veel evenementen worden door externe partijen georganiseerd, vaak jonge mensen uit de buurt die hier een evenement willen organiseren. We zijn hier niet specifiek naar op zoek en bemoeien ons verder ook niet met de productie. Het doel is om de plek te bieden. Mensen kunnen hier heel gemakkelijk zelf iets organiseren en dat weten ze ook. Die externe partij is de drijvende kracht achter het evenement en zorgt ervoor dat het slaagt. Na een tijdje wordt de motivatie minder, vertrekken ze weer en worden ze overgenomen door een andere groep. Zo gaat het al 25 jaar. Er is áltijd iemand die het komt overnemen. We wachten gewoon wie erbinnen komt lopen. Superhandig."

"Iedereen uit de regio komt dus hier naartoe: muziekliefhebbers, maar ook muziekmakers - vooral jonge, beginnende acts. Ze kunnen hier terecht in vier verschillende oefenruimtes, voor een heel schappelijke prijs. Binnenkort wordt er nog een dj-booth bij gebouwd. “De muzikanten die hier komen zijn erg verschillend en beoefenen allerlei soorten stijlen, je vindt hier zowel coveracts als authentieke bands. Ook liefhebbers van onalledaagse muziekgenres komen hier.” Het maakt Sander niets uit wat voor muziek er in de studio’s wordt geproduceerd. Hij is geen 'muziekpurist': “Zolang mensen maar lekker bezig kunnen zijn met muziek. Het is goed dat we allerlei verschillende muzikanten en muziekliefhebbers over de vloer krijgen. We willen geen imago hebben dat gekoppeld is aan een bepaalde muziekstijl.” Tijdens de live optredens in het weekend worden regelmatig acts geboekt die bij N201 repeteren. “Dat zijn vooral bands uit de regio. Die zijn vaak populairder dan acts die ergens anders vandaan komen en ze nemen veel publiek mee. Op die manier bezorgen we de buurt een leuke avond en kunnen we de productie financieren.”

Wat is er bij N201 nog meer mogelijk?

Eens in de twee weken organiseert N201 de bandbrouwerij. Jonge muzikanten worden bij elkaar in een band gezet en onder leiding van een bandcoach voorbereid op een optreden. “Dat presenteren we dan hier, in een kroeg, op een festival of ergens op een plein. Alle muzikanten zijn welkom voor de bandbrouwerij en alle oefenruimtes zijn gratis beschikbaar. In het hele gebouw zitten dan mensen te jammen.” Daarnaast kunnen muziekdocenten bij N201 een ruimte huren om muzieklessen te geven. Sander: “Deze praktijken organiseren ze zelf. Als ze een nieuwe leerling zoeken, hangen ze hier een flyer op en nog geen week later kan die weer worden weggehaald. De muziekdocenten doen dus hun eigen promotie, net als de externe partijen die bij ons hun evenementen organiseren. We hoeven hier zelf niet veel aan te doen.”

Noys: "Bij N201 vind je alles wat je nodig hebt"

Een band die wekelijks bij N201 repeteert is Noys: een jaar geleden uit verveling opgericht waarvan het verloop niet meer helemaal helder is bij de bandleden. Iets met veel bier, een middelbare school en liefde voor dezelfde muziek. De bandleden, met ervaringen die variëren tussen jarenlange muzieklessen en gepingel op een blauwe maandag, vormen een goede combinatie. De jonge muzikanten beschrijven hun muziek als garagerock. Ze houden het zo simpel mogelijk en nemen waar nodig een muzieklesje. De bandleden wonen allemaal in de omgeving. Drie van de vier werken er bij N201, als vrijwilliger of betaalde kracht. Ze komen er allemaal graag, zowel om te repeteren als te werken. “Bij N201 vind je als muzikant alles wat je nodig hebt. Het geluid werkt goed, we hoeven bijna niets mee te nemen en alles is altijd oké gestemd. Hier is het wat minder glad en kaal dan bij andere oefenruimtes. De sfeer is relaxt, we kunnen vrienden meenemen en we mogen zelf met de sleutel naar binnen; dat zorgt voor een vertrouwd gevoel.”