Haltpop bracht voor de editie van 2019 weer een mooie line-up van alternatieve muziek bij elkaar. Zaterdag 20 juli kon je muzikanten uit de Zaanstreek aanschouwen. Op zondag was het de beurt aan de grotere nationale en internationale rock-, punk-, ska-, en reggaebands, zoals Navarone, Che Sudaka, The Toasters en PEARS. 3voor12 Noord-Holland was er bij op deze zomerse zondag in Koog aan de Zaan.

Het is inmiddels flink heet aan het worden als het publiek aan het begin van de middag langszaam binnendruppelt. De Muff opent met een energiek optreden het Pukpodium. De Amsterdamse hardrockers brengen jaren 60’s & 70’s rock in een modern jasje. Aangezien het toch nog niet zo druk is vooraan springen Gitarist Aljo Leijdekkers en bassist Frank Verweijmeren van het podium het veld op voor een gitaarsolo.

De main stage wordt geopend door WIES, de kersverse winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2019. De Nederpop band geeft een solide optreden en maakt haar status van Grote Prijs winnaar meer dan waar. Na WIES bestijgt Roots Rising uit het oosten van het land het hoofdpodium. Mascotte Monkey kijkt toe vanaf het podium hoe de band een aangename mix van reggae en hip hop brengt dat prima past bij deze zomerse dag.

De temperatuur begint verder te stijgen, waarschijnlijk ook door de rock en punk bands die achtereenvolgens het Pukpodium bestijgen. De punkrock van zowel Antillectual uit Nijmegen als March uit Breda wordt goed ontvangen door het publiek. De Engelse punkband Subhumans bestaat al sinds 1980 en dendert als een trein over de festivalweide. Er ontstaan diverse moshpits bestaande uit zowel de oudere als jongere generatie punkliefhebbers. Zanger Zach Quinn van de Amerikaanse hardcore punk band PEARS schreeuwt de longen uit zijn lijf.

Na het punkgeweld van het Pukpodium blijft de Mainstage niet achter. Het rock trio The Vintage Caravan uit IJsland bestijgt het podium. Thuis zijn ze misschien de hitte niet gewend maar zanger/gitarist Óskar Logi en bassist Alexander Örn gaan non-stop al headbangend helemaal los gedurende het optreden. De Nederlandse disco/funk band Love The System bestaat uit maar liefst 11 bandleden. Zanger Jeff Tropicana en zangeressen Mae Palmen en Kiki van Deursen zwepen het publiek flink op met hun meezingers. Hoewel, zanger Jeff wijst een groepje dames aan dat volgens hem niet hard genoeg meezingt, legt het optreden eventjes stil waarna de dames zelf even mogen zingen. Het is één en al vrolijkheid bij de band en de positieve energie is goed voelbaar bij het publiek.

De Colombianen en Argentijnen van Che Sudaka doen er nog een schepje bovenop met hun muziek met daarbij invloeden vanuit ska, reggae, rock en wereldmuziek. De vier bandleden zijn één brok energie en betrekken het publiek intensief in hun liveshow.

Het feestje loopt op zijn einde als The Toasters het Pukpodium afsluiten. Er wordt voor een laatste keer deze dag flink gedanst op deze Amerikaanse skaband uit New York. De band is een pionier als het gaat om opkomende crossover-stijlrichtingen als ska-punk en skacore. Een feestelijke afsluiting van het Pukpodium.

De Nederlandse rock band Navarone heeft de eer om Haltpop dit jaar te mogen afsluiten. De band uit Nijmegen/Amsterdam heeft net de nieuwe single ‘Surrender’ uit. Deze zomer worden diverse festivals aangedaan en stond de band eerder dit jaar nog in het voorprogramma van Anouk en Bon Jovi. Navarone geeft een wervelende rock show en is een waardige afsluiter van deze mooie en vooral warme editie van Haltpop.