Ieder jaar in september bouwt muzikaal talent uit Haarlem een feestje tijdens het Haerlemsche Helden Festival in Patronaat. Afgelopen zaterdag was het weer zo ver en mochten dertien acts de kleine zaal en het café op z'n kop zetten. Dat is goed gelukt. De avond gaf een mooi beeld van de muzikale diversiteit in de Spaarnestad. De nachtprogrammering in het café liep soepel over in Making Waves, waar electronische acts Baptist, Hytes en Precursor stonden. Die hebben we helaas niet mee kunnen pakken. We waren er tot half twee, hebben heel veel toffe muziek gehoord en namen een kijkje achter de schermen.

Coyote House, café 19:20 - 19:50

De vijf boys van Coyote House doen de aftrap deze avond. Als eerste spelen, kan lullig uitpakken met een lege zaal. Maar de band heeft het mooi voor elkaar met een goed gevuld café. Misschien komt het omdat dit het laatste optreden van ze is in Haarlem, maar we hebben ze wel eens meer zien vlammen op het podium. Het rock 'n rollende bandje gaat stoppen, wat jammer is want het had potentie. Maar de laatste nummers die ze deze avond spelen, zijn alvast een voorproefje voor wat nog komen gaat. Zanger Noah laat daarin horen dat hij best wat rapskills heeft. Zoals hij zelf zegt aan het einde van het optreden: "Coyote House is nu begraven". Wij zijn benieuwd wat er uit de nieuwe projecten gaat komen!

Tony Clifton, kleine zaal 20:00 - 20:45

''Stop fucking around in the basement'', is een citaat van de rockband Tony Clifton en wellicht een advies dat de drie heren nu zelf ook hebben opgevolgd. De show van deze drie jonge muzikanten is fris, energiek en strak. Een paar jaar geleden klonk de garage/stoner/punkrock band nog vooral erg puberaal en melig maar de band lijkt zijn focus te hebben gevonden. Tony Clifton klinkt als een volwassen combinatie tussen Kyuss, Ty Seagall en The Ramones, zonder ook maar iets aan jeugdig enthousiasme te hebben ingeboet. Heb je ze deze avond gemist? De band is de komende tijd op verschillende plekken in het land te ze zien tijdens Popronde.

Maurice van Hoek, café 20:15 - 20:45

Maurice van Hoek maakt mooie songs met country- en americana invloeden. Vanavond doet hij dat met zijn kameraad David in het café. Het is jammer dat het publiek veel door zijn muziek heen praat. Ook met Maurice meedoen, willen ze niet. Maar hij zingt er niet minder om. Met een warme stem brengt hij vrolijke en gevoelige liedjes en dat doet hij goed. De komende tijd zal hij trouwens nog vaker te zien zijn, want ook hij zal voor Popronde op podia door het hele land spelen.

The Irrational Library, café 21:05 - 21:35

Ken je die van de dominee, het Joodse rock 'n roll icoon, de multi-instrumentalist uit Bahrein en de blonde slagwerker die een band begonnen? Zo niet, dan heb je waarschijnlijk een beetje onder een steen geleefd. The Irrational Library timmert nu al een tijdje aan de weg met een geluid dat klinkt als een liefdeskind tussen Allen Ginsberg en Morphine. En ook op Haarlemse Helden weet de groep te overtuigen met strakke, swingende ritmes, funky basspel en heerlijk diepknorrende solo's. Over dit alles draagt Joshua Baumgarten zijn maatschappijkritische, doch humoristische gedichten voor. Ook The Irrational Library tourt de komende maanden in de Popronde mee en zal waarschijnlijk nog flink wat mensen zowel laten dansen als nadenken.

Veld 23, kleine zaal 21:15 - 22:00

Het Haarlemse rapcollectief Veld 23 is de enige in zijn genre die we tijdens Haerlemsche Helden zullen horen. Dat maakt voor het collectief duidelijk niet uit, want ze hebben een heleboel fans meegenomen. Die fans gaan trouwens lekker los: staan te beuken en te springen en zingen mee met de vier op het podium. Dat Haarlem ook goede rappers in huis heeft, is vanavond bewezen. 

MYCA, café 22:05 - 22:35

We hadden nog geen stoere frontvrouwen gezien deze avond, maar gelukkig was daar MYCA. Deze 20-jarige dame is sterk op het podium, zowel qua geluid als qua performance. Samen met haar band zette ze een fijne set neer van vrolijke, electronische pop liedjes. Ze speelden het allemaal best wel 'binnen de lijntjes', maar ondanks dat zou deze band zeker niet misstaan op podia van muziekcafés en op de radio.

Alaska Pollock, kleine zaal 22:30 - 23:05

Alaska Pollock is stiekem Amsterdams. Maar omdat frontman Jelte oorspronkelijk van Haarlemse bodem komt, staan ze ook op het programma vanavond. En niet alleen daarom, want het is muzikaal ook een goede band. Het drietal voert nummer na nummer goed op en weet het publiek mee te krijgen met hun dromerige, electronische sound. Het decor met al die lampjes is trouwens nieuw en de band is er best wel trots op, zo vertelde ze backstage. De zanger en drummer hebben er samen vier maanden aan geknutseld in een klamme kelder, aldus Alaska Pollock. Ja, zo gaan die dingen. Ook deze band mag komende maanden met Popronde mee!

TV Wonder, 23:05 - 23:45

De band TV Wonder heeft dan weliswaar de twee leden van noiserockduo Those Foreign Kids in de gelederen, maar als je bij de show van dit viertal had gehoopt op een orkaan van hysterisch gekrijs en muren van gitaareffecten dan kom je van een koude kermis thuis. TV Wonder speelt op Haarlemse Helden een set opzwepende rocksongs met pakkkende baslijnen, vooruitstuwende drums die aan 'Neu!' doen denken en verdrinken dit geheel in een warm bad van overdrive. Dansbaar, punky en hypnotiserend met een rauw randje.

Mantra, kleine zaal 23:35 – 00:20

Wellicht dat de combinatie tussen progressieve rock, grunge en psychedelica menigeen nogal doet fronsen, maar Mantra laat tijdens een overtuigende show in de kleine zaal zien dat het wel degelijk kan. De heren werken vanuit een sound die refereert aan de 'collegerock' sound uit de jaren 90, maar experimenteren daarbinnen wel met onverwachte maatwisselingen en een veelvuldigheid aan geestverruimende gitaargeluiden. Sfeervol, maar toch ook krachtig. Ook deze vier jonge muzikanten zorgen er trouwens voor dat Haarlem tijdens Popronde goed vertegenwoordigd is. Mantra is, met nu 25 shows op de teller, één van de best geboekte bands van Popronde dit jaar!

Radio Eliza, kleine zaal 00:50 – 01:35

Ja Radio Eliza, wat een toffe band is dat. Niet alleen omdat ze succes na succes hebben behaald dit jaar (ESNS, 3FM Talent en nog veel meer), ze doen het ook gewoon heel goed met z'n zessen op het podium, zo ook deze avond. Met hun alternatieve- en electronische indiepopsound krijgen ze de zaal flink aan het dansen. De jonge zanger Morris heeft als je hem ziet een hoog knuffelgehalte, maar zodra hij gaat zingen klinkt hij rock 'n roll. Wat een geluid heeft deze gast!

We hebben nog wat dingen voor je vastgelegd: