Levenswijsheden en filosofie zijn toch wel belangrijke karaktereigenschappen in het overzicht van deze beste releases. De weg voert langs Nederlandstalige hiphop, eigenwijze dance en indie. Het is het gepolijste werk van Engel op zijn nieuwe album, de dampende beats van UGI & Jaan en de dreampop van Tan Tan die in hun jonge bestaan al wat singles heeft gedropt. Als laatste komt Tobias Bader daarbij, omdat de single te bijzonder is om over te slaan.

Engel

Beschrijving van een tijdlijn op mijmerende wijze

Al in 2023 heeft Engel al singles uitgebracht die allemaal terecht moeten komen op het album Veertig Plus. Dat album is afgelopen maand verschenen.

In tegenstelling tot het in 2022 uitgebrachte Ooit wat Engel samen met Paul de Munnik onder Engel & Paul hebben uitgebracht, zijn er nu verschillende Nederhoppers op het album te horen zoals Just. In zijn bestaan als Nederlandstalige hiphopper heeft Engel al een behoorlijk muzikaal leven achter de rug. Op Veertig Plus beschrijft hij wat er in de tijd allemaal is gebeurd en waar hij destijds al jonge performer mee begint. Een track die echt uitschiet op Veertig Plus is Oude Meesters. Een wat donkere track met een kenmerkende en bijbehorende sfeer. Je waant je ook in een bijzonder huis waar de lakens en doeken over de meubels heen liggen met stofraggen en spinnenwebben. Als er dan een nummer nog even herinnert aan het album Ooit, dan is dat toch Zolang Hij Speelt (The Prequel) met de piano en waar de blues niet ver weg is. Engel heeft dit nummer samen met Jawek Kamstra en Just gemaakt. Wat ook opvalt, zijn de lengte van de songs. Ze duren niet langer dan drie minuten. Waar Engel heeft jongen wordt, is Op Een Missie waar hij samen met Masta Ace op is te horen.

Jongen of man maakt Engel eigenlijk niets uit. Het album is ook mijmerend en putten uit herinneringen. Voorlopig is Engel niet klaar. Hij heeft ongetwijfeld nog wat noten op zijn zang hebben.

UGI & Jaan

Muzikale collage kunstenaar bewandelt het pad van dansbare drumbeats

Gerhardt Heusinkveldt heeft zijn sporen liggen in het Nederlandse muzieklandschap. In 2011 kiest 3FM hem als Serious Talent vanwege zijn single A Brand New Heart, wat hem landelijke media aandacht oplevert door optredens voor zowel radio als televisie.

Inmiddels maakt Gerhardt gebruik van zijn andere muzikale talenten. In maart 2023 brengt hij samen met Martine Bond het uiterst dansbare MMMMMMG uit. Het is wellicht een voorloper wat hij afgelopen maand heeft uitgebracht samen met Erik Harbers en dan onder de naam UGI & Jaan. Beide hebben een uitgebreid muzikale bibliotheek opgebouwd in de afgelopen twintig jaar. Van De Niemanders tot Beans & Fatback. Van Het Pauperparadijs tot beider solo activiteiten als UGI of Gerhardt. Het tweetal brengt de dubbele A-kant Whitey On The Moon en Deep Hours uit. Voor UGI & Jaan hun debuutsingle waar ze als producers duo meer dan 2,5 jaar aan hebben gewerkt. UGI & Jaan werken met een internationale keur aan vocalisten en kunstenaars afkomstig uit o.a. Finland, Nairobi, Engeland, Duitsland.

Het is nog maar het begin, want de bedoeling is dat een twintigtal tracks de aankomende tijd het licht gaan zien. Dat doen UGI & Jaan onder de naam van een nieuw genre: Collage Boogie! ,,Je kunt het zien als een kunstproject’, zegt Gerhardt die produceert en musiceert. Dat doet hij vooral als collage kunstenaar en hovenier. Erik heeft als UGI al eerder werk uitgebracht op cassette en heeft eerder een track gemaakt met danseres Esmee Le Can en Rick Wiegerinck.

Tan Tan

Geplukte melodieën

Tan Tan is een band die zeker alweer drie jaar bezig is. Hoewel de band een internationale bezetting kent, komt de band uit de hoofdstad en heeft het onder meer een livealbum met als titel A Terrible Idea uit 2020 achter hun naam staan. Van dat livealbum bestaat ook een studioalbum. In 2021 brengt Tan Tan de EP Invisible Enemies uit.

Tan Tan is een dreampopband uit Amsterdam. De band bestaat uit frontvrouw Rosie Wise, George Lennon, Samuel Norbury en Alexander Keijser. Tan Tan maakt gebruik van verschillende muzikale kruiden. Een mix van etherisch geplukte melodieën met vloeiende vocale harmonieën en groovy baslijnen. Tan Tan is een uitdrukking van een gezamenlijke inspanning van vier mensen die gepassioneerd zijn door hun muziek. Afgelopen maand verschijnt Stone Mask. Voortdurend is de bass van Samuel aanwezig, waarbij het gitaarspel van George voor het rafelige randje aan inderdaad het dromerige karakter van de single. In 2023 heeft Tan Tan nog Crown uitgebracht. en speelt de band in Cinetol.

Tobias Bader

Het mysterie van het leven

Het afgelopen jaar is Tobias Bader al actief bezig geweest met het uitbrengen van singlemateriaal. Daar gaat hij ook dit jaar mee door en wel met een single die in zekere zin een filosofisch karakter heeft.

Afgelopen maand heeft hij de single The Cards We Draw uitgebracht met daarbij een videoclip. Die clip is gemaakt met Amalia de la Vega van Dead End Gallery. Zij heeft de clip gemaakt met behulp van AI. Een aanleiding voor de single heeft Tobias zeker. ,,Dit lied schreef ik ter nagedachtenis aan Niels Groeneveld vlak nadat hij totaal onverwacht overleed. Het lijkt niet eerlijk als mensen ‘voor hun tijd’ overlijden. Vanuit ons perspectief lijkt het zo willekeurig. We hebben geen controle over de belangrijkste dingen in het leven, zoals geboorte en dood, en begrijpen deze ook niet. Ze maken deel uit van het grote mysterie van het leven”, vertelt hij.

Er zit nog iets speciaals aan The Cards We Draw. ,,Mijn vrienden Ivan en Mariska Lie-A-Ling van de band Von Veh hebben allebei bijgedragen aan het nummer. Ivans atonale en gierende gitaarklanken versterken het verontrustende en duistere karakter van het nummer en Mariska's engelachtige stem vestigt onze aandacht op het feit van onze sterfelijkheid en de schijnbare willekeur ervan. Het trombone-arrangement is van Ivan en gespeeld door Jel Jongen van de Jay Horns”, vertelt Tobias over de single.