Broers Ruben en Matthijs Pol vormen samen het muzikale duo Pol. Ze brengen new wave terug en met bijna een miljoen streams op hun bekendste nummer ‘Boys Are’ geven ze het geluid uit de jaren tachtig. Ze halen inspiratie uit de muziek van Japan, Depeche Mode en vooral Visage. In de Amsterdamse club Bitterzoet vindt hun eerste eigen show plaats, waar de zaal voor de avond verandert in een ware tijdcapsule.

Jaren tachtig

Excentriek gekleed publiek

Om half acht gaat de zaal open. Eenmaal binnen loopt het steeds voller. Het publiek is een combinatie van jong en oud, maar bijna allemaal excentriek gekleed en veel mensen met een wolfcut. Een uur later is het stampvol en komen de jongens en hun band op. De broers zijn ook succesvol als model, zo hebben ze voor merken als Dior, Chanel, Fendi en Gucci gemodelleerd. En dat is duidelijk, Ruben en Matthijs hebben een intrigerend uiterlijk en een unieke stijl. Het lijkt net alsof ze echt uit de jaren tachtig komen, met wijde broeken, blousjes, blond, sluik haar en donkere ogen.

Kelderclub

‘Lol’ is het sleutelwoord

Na het eerste nummer zegt Ruben droog: “Vanavond spelen we een paar liedjes voor jullie, hoop dat jullie er lol aan hebben”. Het publiek heeft er zeker lol aan, de liefde voor new wave hoor je en zie je terug. Hun muziek is uniek en geeft het gevoel alsof je niet in de zaal van Bitterzoet staat, maar in een Britse kelderclub. De synths en de stemmen van de broers gaan in elkaar op en Matthijs schudt af en toe mee met de geluiden.

Logan Sky

Visage grote inspiratiebron

Er is ook een speciale gast aanwezig. Eén van de broers’ grootste inspiratie is de Britse band Visage. Logan Sky, de pianist van Visage, is vanuit het Verenigd Koninkrijk overgevlogen om met Pol op te treden. Ruben en Matthijs zijn vereerd en tonen hun liefde door meermaals “rest in peace Steve Strange” te zeggen door de nummers heen. Steve Strange was de leadzanger van Visage, die in 2015 is overleden.

Logan gaat achter het keyboard staan en samen doen ze twee nummers van Visage. Malpaso Man en Fade To Grey, een groot moment van trots voor de broers en dat is meer dan terecht. Malpaso Man voert Visage in hun actieve periode nooit live op, maar voor Pol maakt Logan een uitzondering. Dit maakt het nog bijzonderder, ‘It still feels surreal’, beaamt Matthijs.

Het volgende nummer is eén van de eerste nummers geschreven door Pol, maar als eén van de laatste uitgebracht. Het is een belangrijk nummer voor ze, het is waar hun muziekcarrière begint. Ze sluiten de avond af met een onuitgebracht nummer en een diepe buiging. Het is een redelijk korte show, maar Pol laat zien wat ze waard zijn en er zullen zeker nog veel meer shows komen met een nog groter publiek.