Band Lorem Ipsum is niet meer weg te denken uit de Noord-Hollandse muziek scene. De Volendammers geven een eigentijdse heruitvinding aan de Volendamse palingsound met een alternatief rockgeluid a la PJ Harvey, The Smiths, en The Strokes. Na vele optredens lijkt de band steeds meer op hun plek te zijn op het podium, met een groeiend gevoel van zelfvertrouwen. Bij de rest van Nederland, en zelfs daarbuiten, wordt dit dan ook opgemerkt! Niet alleen hebben ze al optredens bij radiostations KINK en 3FM en een landelijke clubtour achter de rug. Vrij recent hebben ze ook gestaan in een uitverkocht Tivoli Vredenburg in Utrecht als voorprogramma van band Joker Out. Voor dit jaar gaat Lorem Ipsum meedoen aan de Popronde! Op 4 mei is het dan eindelijk tijd voor hun albumpresentatie van hun eerste volledige album! Eerder verschenen al de self titled EP en EP ‘Bitter Garnish’. Dat doet Lorem Ipsum met de langverwachte presentatie van hun eerste volledige album ‘Flat Caps And Rain Macs’, in de intieme setting van Bitterzoet, Amsterdam.

Stemmig begin

Oude nummers bij start van het optredem

Voorafgaand aan het optreden van Lorem Ipsum wordt eerst twee minuten stilte gehouden, als een moment van nationale reflectie om de slachtoffers van oorlogen en gewelddadige conflicten te herdenken. Daarna breekt Lorem Ipsum respectvol de stilte en betreedt het podium voor een avond vol muziek en emotie. De zaal, gevuld met vrienden, familie en fans, wordt verwend met oude bekende nummers zoals Ode To The Nor, Rumours, 22, en natuurlijk Molly, afkomstig van eerdere EP's. Lorem Ipsum lijkt enorm goed gestemd op deze feestelijke avond en deze energie wordt beantwoord door de zaal.

Akoestische set met cover PJ Harvey

Verdrietige ondertoon bij ‘Poison Ivy’

William Mooijer (drums) en Tim de Boer (bas) verlaten na wat oude bekende nummers kort het podium om Peter Steur (gitaar) en Michelle Tuyp (zang) twee kleine akoestische nummers te laten spelen. Peter en Miche spelen Rid Of Me, een cover van PJ Harvey, die ook een grote inspiratiebron is voor de band. Prachtig en haunting nummer, met hier en daar een prachtige hoge kopstem van Miche. Dit intieme moment geeft een inkijkje in een van de inspiratiebronnen van Lorem Ipsum. Erna volgt het nummer Poison Ivy van het nieuwe album. Prachtig en rustig akoestisch nummer met een verdrietige ondertoon.

Energie keert terug

‘Shredden’ op de meer energieke nummers

De energie keert terug in de zaal met de terugkomst van William en Tim op het podium. Lorem Ipsum speelt het gehele nieuwe album van begin tot eind, bijna helemaal op volgorde, op een lied na. Met spookachtige riffjes bij Spooky Song en rauwe levenslessen bij Lessons In Living toont Lorem Ipsum zich op het nieuwe album veelzijdig. Ze lijken ze steeds meer hun eigen stijl en eigenzinnigheid te ontwikkelen. Een rustige, melancholische Just The Way I Like It komt tussendoor, en lijkt precies goed te vallen bij het publiek. "Exactly the way we like it". Peter laat vanavond ook zien dat hij niet alleen een emotioneel akoestische gitaarpartij neer kan zetten, maar ook kan shredden op de energiekere nummers. Ook drummer William laat vanavond weer zien dat hij meer stage presence heeft dan de doorsnee drummer heeft en kan met zijn aanstekelijke energie een hele zaal in beweging krijgen.

Lorem Ipsum eindigt hun optreden met de hit van het album, Flat Caps and Rain Macs. Een onmiskenbaar nummer, met nu al iconische gedempte staccato gitaarintro. Het is een lied dat subtiel, doch krachtig bouwt en ontvouwt met ontzettend veel energie. Voorin de zaal ontstaat in het publiek zelfs een bescheiden moshpit.

Kussenslopen bij de merchandise

Na de show is Lorem Ipsum te vinden bij merch booth, waar ze niet alleen de standaard CD’tjes en Vinyl verkopen, maar ook kussenslopen. Wellicht wel een toekomstige collectors item? Lorem Ipsum is binnenkort te zien in de Popronde. Het is het andere geluid van Volendam dat misschien vast voet onder de grond kan gaan krijgen in de Nederlandse muziekwereld.