In een warm Patronaat heeft DUNE Aimee haar eersteling ‘By The End Of Dune’ gepresenteerd. De songwriter geeft een inkijkje in haar de songs die ze heeft geschreven, waarvan ook een aantal nog niet zijn uitgebracht. Je kunt rustig zeggen dat op het podium iemand staat die zichzelf kwetsbaar durft op te stellen en dat in alle puurheid doet. DUNE Aimee neemt haar publiek mee in haar wereld. Waar DUNE haar kwetsbare en pure kant laat zien, zit in de songs van support MICHA een bepaalde rauwheid, wat ook zijn charmes heeft.

MICHA

MICHA

Intieme en meeslepende sfeer met akoestische gitaar

Voordat DUNE Aimee haar releaseshow doet, staat de Zwolse songwriter MICHA. Micha Bartelds zoals hij eigenlijk door het leven gaat, heeft vrij recent zijn EP Dead End Of A Dream uitgebracht en met zijn akoestische gitaar laat hij daarop zijn songs horen. In Dead End of A Dream vertelt MICHA het verhaal van verliefd worden op iemand die al verliefd is op een ander. Op de avond laat hij deze songs doorklinken, zoals het verhaal wat hij vertelt dat hij is uitgenodigd om op het huwelijk van zijn vriend een liefdeslied te laten horen. De tragiek in de liefde klinkt duidelijk door in het materiaal en MICHA is een prima publieksbespeler door na ongeveer tien minuten de zaal in te gaan en in het midden zijn liedje te laten horen, waarop het publiek meezingt. Op deze manier ontstaat er een intieme sfeer, waar MICHA zich wel bij voelt. Het is niet allemaal donker, sterker nog, in zijn teksten klinkt ook de hoop door. Meeslepend is het materiaal van de Zwolse songwriter ook. Dat blijkt wel bij de afsluiting, want MICHA sluit af met een iets minder blij liedje zoals hij zelf zegt.

DUNE Aimee

DUNE Aimee

Veel zichtbaar tijdens optreden

Als eind maart Her verschijnt van DUNE Aimee, weet de songwriter uit Haarlem dat haar debuut EP By The End Of Dune in de zomer gaat verschijnen. Inmiddels deze EP al weer bijna twee weken uit en wil ze deze aan haar publiek laten horen. DUNE doet het eigenlijk in het Engels wat te maken heeft met haar opleidingsachtergrond, want haar bandleden voor die avond zoals gitarist Alex Haak (CHARLOT en L’Asset), toetsenist Sam Nieuwenhuijs, drummer Sven van der Meer en de backingvocals van Hester Kirkels hebben hun muzikale opleiding in Nederland gekregen. DUNE Aimee heeft haar conservatorium in het Verenigd Koninkrijk gedaan. Het is best een bijzondere avond. ,,Ik laat veel van mijzelf zien in mijn liedjes”, zegt DUNE. Dat gaat over haar leven in de liefde, maar ook de problemen op het mentale vlak. De opening is al mysterieus en dat is de intro die ook op haar EP als opening is te horen.

Zingende verhalenverteller

Björn en Bennie kijken mee

DUNE is een verhalenverteller. Zuiver zingend en elke toon die raak is, neemt ze het publiek mee in haar wereld. Zo is Power Cut best een opvallende. DUNE heeft dit nummer in 2021 al gemaakt. De song staat niet op de EP By The End Of Dune, maar in de titel lijkt het vooral te gaan hoe mensen elkaar kunnen uitputten binnen een relatie. De zuigende energie die iemand helemaal leeg kan trekken, maar DUNE brengt het met veel energie, ondanks een toxische verhouding die doorklinkt in de song. Naast Power Cut speelt DUNE ook nog twee ander uitgebrachte songs die niet op haar EP terecht zijn gekomen. Only Us uit 2021 en Wildcard uit 2023 laat DUNE eveneens horen. Misschien is het juist wel daarom, om de aandacht te vragen voor mensen die in een dergelijke situatie zitten. DUNE vertelt eigenlijk hoe ze met muziek in aanraking is gekomen en dat gebeurt als klein meisje als ze kijkt naar een optreden van een band die ooit via het Eurovisie Songfestival een enorme status in de wereld heeft weten op te bouwen. Subtiel en haast achteloos klinkt de versie Dancing Queen van Abba door DUNE in de zaal. Daar wordt DUNE heel even dat meisje wat ze ooit is geweest en droomt van haar eigen muziek.

Verlegenheid en schaamte

Levenslessen in releaseshow

Die klinkt wel degelijk weer, want uiteindelijk speelt DUNE haar volledige EP. Een stukje verlegenheid en schaamte klinkt bijvoorbeeld door op Mr. Nameless. DUNE heeft dit nummer nog als single uitgebracht voordat ze haar EP op 14 juni heeft uitgebracht en die ze op de avond van haar releaseshow laat horen. Wat Mr. Nameless misschien wel aandoenlijk maakt, is de vraag iets misschien doen, terwijl niemand even kijkt. Of iets doen wat je heimelijk leuk vindt, maar nu even liever niet met de buitenwacht wilt delen. In heel veel opzichten zitten delen van DUNE’s levenslessen in haar releaseshow. De wet van aantrekkingskracht in Magnetized maar ook het eng vinden om verliefd te worden. Dat is met Bad At Healing, waarmee DUNE haar releaseshow afsluit.