Op zondag 5 maart presenteerde Jacob D. Edward zijn debuut EP ‘Threshold’ in PX Volendam voor een tjokvolle zaal naast de hoofdzaal. Iedereen die maar wilde komen kon getuige zijn van een gratis optreden. Dat lieten de Volendamse muziekliefhebbes van het andere Volendam zich niet twee keer zeggen. Onder de aanwezigen de muzikale vrienden van Jacob D. Edward uit het PX Songwritersguild die regelmatig te horen en te zien zijn tijdens de avonden die het gilde al hadden gegeven. Bij de introductie liet Frank Bond dat Jacob D. Edward van een bloem al was uitgegroeid tot een mooie bos bloemen. Dat Frank Bond daar stond was geen toeval, want ‘Threshold’ was verschenen op het King Forward records label, want Bond had al meer muziek van hemzelf en anderen uitgebracht op zijn eigen label.

Meer dan alleen de EP ‘Threshold’

‘Ik wil alles laten horen, wat in mij zit’

Jacob D. Edward was al twee keer eerder te gast geweest in 3 voor 12 Noord-Holland Vloedgolf. In 2021 gebeurde dat al voor de eerste keer en vrij recent in de editie van februari. In deze uitzending liet hij al materiaal horen die hij ook op deze middag ten gehore bracht. Het waren niet alleen de songs van de EP ‘Threshold’ wat de Volendamse songwriter die op zijn lijstje stonden. Naast het materiaal zoals Sophie Takes Me Dancing en zijn eigen song over Francis Alban Blake, kwamen nog meer songs voorbij die hij al had geschreven. ,,Ik wil alles laten horen, wat in mij zit”, zei Jacob D. Edward vlak voordat hij met zijn optreden begon. Wie Jacob D. Edward zag, kende hem duidelijk de gunfactor toe. Spontaan, oprecht, vanuit zijn hart en ook niet bang, want hij nam zijn bezoekers mee in wat hij deed.

Romanticus

Ode aan Michelle Tuyp met Beatlesong

De meeste kenners wisten al dat Jacob D. Edward in het verleden ooit een band vormde met een aantal leden van Lorem Ipsum. Michelle Tuyp en frontvrouw van de band, was aanwezig bij de release van Threshold. De romanticus in Jacob D. Edward stond regelmatig op. Daarom bracht hij op zijn wijze Michelle van The Beatles, waarbij het publiek toch moest glimlachen. Het was niet alleen een cover van The Beatles, maar Jacob D. Edward vertelde over zijn andere passie: Literatuur. Verhalen over Dante Alighieri, een stuk poëzie waarin de humor van afspatte bij zijn voordracht over een asbak bij een bushalte en uiteraard de invloed van de filosofische, poëtische muzikant Francis Alban Blake uit Warder, die inmiddels dood was aangetroffen.

EP ‘Threshold’ is nog maar het begin

Dankbetuiging met songs van anderen

De middag was nog niet voorbij na het nieuwe materiaal, want na de pauze kwamen de songs die op Threshold stonden. Muzikaal gezien, kwam tweede stem in de persoon van Noortje Jonk erbij. Vooral het verschil in contrast van de beide stemgeluiden maakten de muzikale arrangementen speciaal. Nu was dit optreden alleen nog maar waar Jacob D. Edward zichzelf begeleidde op een twaalf snaren gitaar en een akoestische gitaar, maar hoe zou het klinken als daar een complete band achter zou staan? Wellicht dat die vraag in de nabije toekomst ingevuld zou kunnen worden. Een aantal songs zoals La Belle Dame, Sincerely Jacob en Hyacinths & Matthiola. Als toegift speelde hij een song van PX Songwriterguild lid Roy de Smet, Alain Fournier met Confessions Of A Justified Singer en het nummer Sweet Marie van Paul Bond die de piano verzorgde op Hyacinths & Matthiola. Daarmee sloot Jacob D. Edward een middag, waarmee eigenlijk de presentatie van de EP werd afgesloten.