Vorig jaar hebben de organisatoren van de Rob Acda Award de Night Editie geïntroduceerd in het Patronaat Café. Nu speelt deze zich af in de kleine zaal en waar vijf optredens op het staan. Notulist, Red Shades Collective, Kankie Christus, Salutingrome en SIDECITY maken uiteenlopende muziek los van elkaar. Van hiphop en rap, maar ook muziek met de donkere randen van postpunk door Salutingrome die daarmee enigszins de vreemde eend in de bijt is tussen al het hiphop, de rap en de underground. Aan het eind van de avond gaat Notulist er met de buit vandoor en staat op Bevrijdingspop.

Hoofdfoto: Marcus van Dam Foto's: Marcus van Dam en Kim Terra

Notulist

Talentvolle hiphopper vraagt aandacht voor wereldse zaken

Noah Tukker is zijn echte naam, maar de eerste twee letters van zowel zijn voornaam en achternaam gebruikt hij voor zijn naam aangevuld met ‘list’. Hij beschrijft zijn eigen jonge leven, maar hij maakt ook indruk met zijn ‘brief aan de wereld’. Voor het serieuze uit, weet hij al snel het publiek mee te krijgen. Hij kan niet alleen rappen, maar zingen gaat Notulist ook prima af. Op het moment dat hij vraagt om aandacht wat er in de wereld gebeurt, weet hij het publiek mee te krijgen. De smartphones lichten op bij zijn brief aan de wereld en laat vooral zijn eigen generatie erbij nadenken in de wereld waar ze leven. Het is van het begin tot het einde een dynamische performance die Notulist weet neer te zetten.

Red Shades Collective

Multimediaal optreden met soundbites

Hoewel ze door presentatrice Elvira Smeenk worden aangekondigd als Red Shades is het eigenlijk een collectief. Op het podium is het inderdaad Red Shades, maar als de visuals zijn minstens zo belangrijk bij Red Shades waardoor ze eigenlijk Red Shades Collective heten. Het is een multimediaal optreden vol met drumbeats, soundbites, samples, waarbij een dj het geluid aanstuurt en waar de twee vocalisten de zang overheen doen. Het geluid blijft een mysterieuze laag houden en het drietal op het podium is energiek, maar blijven op zijn tijd ingetogen. Underground is de beste beschrijving die je Red Shades Collective kunt geven.   

Kankie Christus

De rauwe kant van het leven

Zijn naam heeft hij gekregen met de jongens waarmee hij heeft opgetrokken en Kankie Christus is een jongen die de rauwe kanten van het leven beschrijft in zijn raps. Het beeld is van kale panden, waar het gas, licht en water ontbreken en waar groepen jongeren bij elkaar komen en zich afvragen of ze de volgende dag wel kunnen halen. Het is jachtig alsof Kankie op de hielen wordt gezeten door iets of iemand of dat hij het verhaal heeft aangehoord van jongens die hij kent. Het is niet verwonderlijk, want het materiaal gaat over junks en drugs. Geweld is dan niet ver weg en dat is nu precies de wereld waar Kankie Christus zich in begeeft en zich staande moet houden.

Salutingrome

Donkere postpunk

De enige band in het gezelschap en ze hebben zelfs nog een redelijke verse single uitgebracht met als titel Violence In The Street. Dat nummer heeft het drietal ook laten horen. Zanger Zamity Mitelembe zegt ook dat hij bewondering heeft voor bijvoorbeeld Joy Division en heeft daadwerkelijk de film van Anton Corbijn over het leven van Ian Curtis gezien. Op het podium vallen de ritmewisselingen op van drummer Tijmen Aalberts op en gitarist Victor Keijser gebruikt zelf een strijker op zijn elektrische gitaar. Het gesproken woord waar hiphoppers zich vaak mee bedienen, gebeurt hier ook. Het is functioneel. Traag slepend, maar wel met de donkere kant, waarmee Salutingrome gewoon thuis hoort in de Night Editie. Inhoudelijk is de band ook sterk als het om de teksten gaat. De single is het bewijs en daar sluit Salutingrome hun optreden mee af.

SIDECITY

Luidruchtig en energiek

Het viertal van SIDECITY zorgt voor de afsluiting van de avond en doen dat op energieke wijze. Geen seconde blijft onbenut en het gaat in de hoogste versnelling. Het zijn korte vinnige nummers. SIDECITY profileert zich als hardcore Nederlandstalige hiphop. SIDECITY treedt een beetje in de voetsporen van een andere band die eerder hebben meegedaan aan de Rob Acda Award. Het maatschappijkritische STEENkoud uit de buurt van Heerhugowaard bedient zich nogal van felle teksten, hebben de heren van SIDECITY het meer over de burgerlijkheid binnen de maatschappij. Dreunende beats lopen als een rode draad heen bij SIDECITY. Het viertal gaat aan het eind van de avond met de publieksprijs naar huis.