Met midden in de week nog een storm Poly die over het land heen raast, is het met de muziek er een van een kalmer tempo. Stijn heeft in mei haar debuutsingle ‘Een Lied En Een Brief’ uitgebracht en Marble Waves heeft dat ook gedaan met ‘What If’. Beiden komen met een opvolger op deze eerste vrijdag van juli.

Stijn

Poëzie in intense Nederlandstalige liedjes

Stijn is nog maar kort bezig, maar in wat ze al heeft afgeleverd is heel sterk de poëzie aanwezig en dat allemaal in de Nederlandse taal. Het is dus niet zo Nederlandstalig materiaal. Wie goed naar de eerste single Een Lied En Een Brief luistert weet dat Stijn serieus een thema aansnijdt over relaties en vrijheid.

Hoe Stijn tot haar liedjes komt heeft te maken met iets wat ze op haar Instagram account heeft gedeeld bij het ontstaan van haar liedjes. Een piano is voor haar een inspiratiebron waarbij ze zich verplaatst in haar eigen fantasiewereld, maar daarmee is niet gezegd dat inhoudelijk het allemaal fantasierijk is, want dat blijkt wel uit haar eerste single en haar opvolger Klatergoud. Direct valt iets op, want de single is een metafoor. Stijn schrijft haar eigen zielenroerselen op maar geeft tegelijk een inkijk in iemand die die ergens mee lijkt te worstelen. Iemand die intens naar zichzelf kijkt en afvraagt of je wel je best moet doen om geforceerd iemand te zijn. Die emotie brengt Stijn enorm goed over op de single Klatergoud. Wat Stijn maakt is niet zo maar een Nederlandstalig liedje en al helemaal niet onder dertien in een dozijn. Dit is anders. Eerlijk. Er zijn veel Nederlandstalige liedjes, maar dit is er weer één van het kaliber juweeltje.

Stijn houdt haar geest scherp en fris. ,,Ik voel me nooit ergens echt thuis. Of ik voel me overal thuis. Laten we het zo zeggen; onderweg zijn, van plek naar plek switchen, houdt me verfrist en geïnspireerd. Reizen is belangrijk. Ook als het alleen binnen steden is”, zegt ze op haar eigen website.

Marble Waves

Tot het uiterste gaan bij liefdsverdriet

In 2020 brengt Marble Waves midden in de tijd van de pandemie hun eerste EP uit. Dit jaar laat Marble Waves weer van zich horen met de single What If.

Het begrip muderballad moet bij de meesten wel bekend zijn, maar of de nieuwe single Lovesick van Marble Waves dat predicaat moet krijgen, is de vraag nog maar. Nu de zomer van 2023 met onder meer een storm is begonnen, brengt de Nederlandse indie folkband Marble Waves haar single Lovesick uit: een krachtige 'moord-zomerhit' die gaat over hoe liefdesverdriet iemand tot het uiterste kan drijven. Wat Marble Waces hier goed weet te doen, is de wijze van folkmuziek mengen met een dansbare beat en vrolijke melodie. Dat terwijl heel subtiel de sirenes van politieauto’s zijn te horen compleet helikopters. Het mag dat allemaal wel zijn, maar tegelijkertijd is het nogal een beetje onheilspellend. Zeker met de close harmony in de song.

Marble Waves werkt aan het nieuwe album Endless Drifting. Daarop zal de band meer prijs gaan geven over dit soort thema’s. Daar staan al de singles What If en deze nieuwe Lovesick op en zal op htalbum het mee gaan over thema’s, zoals op de nieuwe single Lovesick is te horen.