De laatste vrijdag van februari kent een vat vol muzikale soorten dat uiteenloopt van onvervalste blues tot een mix van punk met jazz invloed. Om met het laatste te beginnen presenteert de vurige band OATS zich met de single ‘Magnolia’. Het lijkt op een diva die haast ontembaar is. Dan is er alternative rock met een melancholisch geluid uit Haarlem van Mind Your Step, liveblues uit Haarlemmermeer van Harlem Lake en uit het midden van Noord-Holland uiterst toegankelijke Nederlandstalige pop van Barnsteen.

OATS

Magnolia vol met muzikale verrassingen

Tijdens de Amsterdam Popprijs valt OATS al op, waarbij iedereen die hen aan het werk heeft gezien welke kant het op gaat. Een muzikaal explosief goedje wat zelfs de beste explosieve opruimingsdienst niet eens onschadelijk kan maken.

Voor vuurwerk zorgen ze wel bij OATS. De eerder uitgebrachte singles Reformat To Run en TV Dinner bewijzen dat wel. Waar het bij deze singles nog enigszins wat recht toe recht aan gaat, is dat op de nieuwe single Magnolia allesbehalve het geval. Het Amsterdamse viertal is niet vies om van snoeiharde punk naar jazz over te stappen. Allemaal binnen één muzikaal arrangement. Van een snelle baslijn aan het begin, tot de tederheid van neosoul met een vleugje jazz. Niet helemaal verbazingwekkend, want de bijdrage van de altsaxofoon komt van de opkomende jazzmuzikant Miguel Valente.

Met Magnolia neemt OATS alvast een voorschot op de naderende EP die het wil gaan uitbrengen. Het wachten is op een verrassend voorjaar van deze Amsterdamse band.

Harlem Lake

Album ‘Volition Live’ brengt bluesfestival in de huiskamer

Als Harlem Lake in het najaar van 2021 het album A Fools Paradise Vol. 1 uitbrengt, krijgt de band uit Hoofddorp en omgeving ineens behoorlijk wat aandacht. Dat gebeurt vooral door Johan Derksen die met de band wegloopt en de blues ‘Onnederlands goed’ vindt. Het brengt Harlem Lake in de illustere plaats Grolloo waar ooit Cuby & The Blizzards hun wortels hebben liggen in het heilige blueswalhalla van de plaats hun materiaal mogen laten horen in het minstens zo iconische Hofsteenge.

Inmiddels is Harlem Lake anderhalf jaar verder en wil de band toch het materiaal wat ze live hebben gespeeld uit gaan brengen. Het zijn zes nummers van henzelf, zes covers en één compleet nieuwe song die op het live album Volition Live zijn te horen. Het bevat eigenlijk allemaal de rauwe energie waar de concerten van Harlem Lake om bekend staan. Met meeslepende solo's en zang schuwt Harlem Lake geen enkele emotie. Het collectief de XXL-band waarmee Harlem Lake op pad is geweest, drijft al die gevoelens. Extra-extra-large omdat de band uit 5 leden bestaat, maar voor speciale gelegenheden brengen ze een blazerssectie en achtergrondzangeressen mee. En zonder hen is volgens Harlem Lake een live plaat uiteraard niet compleet.

De releaseshow van het album staat gepland voor 3 maart in Culemborg. In De Gelderlandfabriek zal de band hun uiterste best doen om de zaal om te toveren in een bluescafé.

Mind Your Step

Haarlemse band presenteert hun debuut EP ‘Step Out Of Your Mind’

Na drie voorronden van de Rob Acda Award en een finale van de Night Editie, is komend weekend de kleine zaal voor Mind Your Step. Op zondag 26 februari presenteren zij hun debuut EP Step Out Of Your Mind.

Het materiaal wat de Haarlemse band maakt, raakt toch ook de thema’s bij jongeren. ,,Bij deze EP ligt de focus vooral op het onderbewustzijn, dromen en mentale gezondheid. Wat hebben wij als mens nodig om uit een depressie te komen? Welke mensen zijn goed voor ons, en welke niet? En het allerbelangrijkste: hoe kunnen we de beste versie van onszelf zijn? Onze muziek bevat keiharde breaks, enerverende zanglijnen en uitgebreide arrangementen om zo de luisteraar te verrassen maar ook mee te nemen in ons verhaal”, zegt Mind Your Step over hun debuut EP Step Out Of Your Mind.

Barnsteen

Grensoverschrijdend gedrag centraal op single ‘Zilver’

Helemaal onbekend is Barnsteen niet, want afgelopen jaar heeft ze nog Midden Zomer uitgebracht als single. Die telt eigenlijk gewoon mee, hoewel Barnsteen die onder haar eigen naam Amber Kamminga heeft uitgebracht.

De naam Barnsteen die ze nu heeft gekozen, is niet geheel toevallig, want het is een verwijzing naar haar voornaam. Zilver schrijft Barnsteen in de weken na de welbekende aflevering van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. De song is volgens Barnsteen geboren uit frustratie over de onderdrukking van vrouwen in onze samenleving, over hoe iedereen zijn mond houdt om z'n eigen eilandje te beschermen. ,,Het is een uiting van frustratie over dat je enerzijds leert dat je beter kunt zwijgen en anderzijds dat mensen uit zelfbehoud niet hun mond opentrekken wanneer ze dat wel zouden moeten doen”, zegt Barnsteen over de single. Ze haalt het spreekwoord aan wat in Nederland vaker wordt gebruikt, alleen is het onmogelijk als het zoiets heftigs is. Het spreekwoord ‘Spreken Is Zilver, Zwijgen Is Goud’ krijgt in de ogen van Barnsteen een andere lading.

Zilver is de eerste single van meer materiaal waarmee Barnsteen op dit moment bezig is. Alles moet straks samenkomen in een EP waarin ze voorbij gaat aan verschillende genres en haar voorliefde voor ‘country storytelling’ mixt met pop melodieën die een zeer toegankelijke muziekstijl opleveren.