Vlak voor de kerst zijn er nog muzikale wapenfeiten te melden waarbij de muziek uiteenloopt en waar een muzikant zelfs met een tweede album komt binnen een jaar tijd. Om met het laatste te beginnen, komt deze van de hand van Jorge Natalin, die in februari van dit jaar nog met een instrumentaal en experimenteel album ‘In Wording’ is gekomen. De singles komen van de indie rockband KOLBAK uit de regio van Uithoorn en dan is er nog opvallend materiaal van Jessie Beretta. Kortom een tocht langs muzikale stijlen.

KOLBAK tijdens de releaseshow van 'To The Teeth' in P60

KOLBAK

Nieuwe toegankelijke single

Je kunt ze misschien wel ervaren noemen, maar KOLBAK is weer terug met een nieuwe energieke single. Vorig jaar heeft de band nog een releaseshow gegeven in P60 van hun album To The Teeth en dit jaar is de band te zien en te horen geweest bij de Rob Acda Award.

Het drietal met frontman Harold Pflug, bassist Ronald van de Vaart en drummer Martin Voigt komt vlak voor het einde van 2023 nog met de single Play Time. De intro is al speels, waarna de basspartij direct de introductie brengt van de single. Het geluid wat KOLBAK op Play Time laat horen heeft een goed ‘feelgood’ gehalte. Play Time klinkt robuust en er zit een behoorlijke invloed uit de sixties en seventies in de nieuwe single. Herinneringen zijn er voor eeuwig, want voordat je het weet dient de volwassenheid en ben je verworden tot degene die je nu bent. Weg jong zijn, weg onbevangenheid en meer vastzitten in het stramien van gezin en werk. Opvallend is dat de tekst en muziek eigenlijk precies het verhaal vertelt, wat KOLBAK wil overbrengen.

Play Time is het begin van nog meer nieuw materiaal waar KOLBAK vooral in het nieuwe jaar mee gaat komen.

Jessie Beretta

‘Ontstaan uit twee afzonderlijke nummers’

In 2019 laat Jessie Beretta van zich horen door hun vinger op te stekken bij de Popronde. De band is echter niet te zien, omdat de keuze op andere bands en muzikanten valt.

Jessie Beretta ontstaat uit de passie voor muziek, het uitwerken van ideeën, het creëren van een eigen geluid en een drijfveer om als band op het podium iets moois neer te willen zetten. De wortels liggen vooral in de buurt van Hilversum en Hilversum zelf. De meeste teksten komen uit de koker van JD Beretta die drijvende kracht is van Jessie Beretta.

De nieuwste single van het viertal is Should've Been Strong. Daarvoor heeft Jessie Beretta nog Since You’ve Been Away. ,,Dit nummer is eigenlijk ontstaan ​​uit twee afzonderlijke nummers. De teksten die ik vele jaren geleden op een ander deuntje had geschreven. Dat nummer werd zo een gedoe, meestal instrumentaal, dat ik het hele nummer eigenlijk helemaal vergat”, vertelt Justin Duim die schuilgaat achter Jessie Beretta.

,,Het instrumentale gedeelte heb ik rondom het bridge/solo gedeelte geschreven (waar niet veel meer van over is in het nummer). Het was prachtig, het geluid kwam op dat moment uit de gitaar en ik kon het niet laten om het keer op keer te spelen. Op een gegeven moment schreef ik de rest van de instrumentale gitaarpartijen, maar het meeste ervan was tijdens het opnemen.

Ik hou ervan liedjes in dialoog te schrijven en een dialoog werkt beter als er iemand is die antwoordt”, zegt JD Beretta.

Inmiddels heeft de band met de komst van Rianne het geluid van de band completer gemaakt. Dat laatste is nog niet het geval op de voorganger, maar op deze nieuwe single maakt Rianne daar verschil mee. ,,De naam Jessie Beretta insinueert iets mannelijks maar ook vrouwelijks. Iets sterks maar soepel. En ik heb het gevoel dat dat iets is dat in dit nieuwe nummer wordt weergegeven. Het heeft een zeer pop-ontmoet-amerikaanse sfeer, maar misschien moet je dat zelf eens horen en kijken wat er in je opkomt”, zegt JD Beretta.

Jorge Natalin

Productief jaar met twee albums

Jorge Natalin heeft werklust. In februari brengt hij het album In Wording uit en vlak voor het einde van het jaar komt hij nog eens met een album die als titel Chromosome meekrijgt.

Verschillen met het album in februari zijn er ook. Daar waar In Wording een experimenteel karakter kent, is dat bij Chromosome allesbehalve het geval. ,,Dit album ontstond in de nasleep van alweer een eenzame mystieke ervaring”, zegt Jorge Natalin. At laat hij alleen al blijken met het openingsnummer Afterwards. ,,Deze opnames vertellen het verhaal van de onvermijdelijke afdaling vanuit een onmogelijke verblijfplaats, veel te ver weg”, vertelt Jorge.

Er is nog meer waarin Chromosome verschilt met de voorganger. ,,Hoewel mijn vorige album puur instrumentaal is, bevat deze nieuwe release zowel instrumentale, gitaar georiënteerde nummers als nummers waarop ik mijn stem gebruik. Chromosome bestaat in totaal uit dertien nummers. Ik zing op zes ervan”, zegt Jorge. Belangrijk is de afsluiting op Chromosome en die eindigt met het gezongen Lonesome Cowboy. De song vertelt de verschrikkelijke epiloog van het verhaal van Jorge’s broer, die om in zijn eigen woorden te spreken ‘not could ride out’. Iets wat hem en zijn omgeving zal blijven herinneren.