Net als bij de twee eerder gehouden voorronden van de Rob Acda Award kent de derde voorronde een hoog niveau, waarbij de bezoekers eveneens een ruim aanbod krijgen voorgeschoteld. MØDI, MarynCharlie, KOLBAK en Lucas Rens mogen aan de zaal en de jury laten zien, wat zij muzikaal allemaal kunnen. Van de rafelranden in de popmuziek tot krachtige ‘bedroompop’, hoewel dat laatste eigenlijk staat voor prima toegankelijke popsongs. Lucas Rens mag van de vakjury naar de finale, terwijl de winnaars van de publieksprijs MarynCharlie dat ook mogen doen, omdat zij de meeste stemmen hebben weten te vergaren. De beste runner-up uit alle voorrondes is Daisy Bellis, die eveneens in de finale op 12 maart te zien zal zijn.

Hoofdfoto: Marcus van Dam Foto's: Marcus van Dam en Kim Terra

MØDI

Alternative popgeluid met elektro invloed

Om te zeggen dat MØDI nu veel gelijkenissen vertoont met Radiohead gaat te ver. Het stemgeluid van frontman Jasper Kaldenbach doet soms denken aan Thom Yorke, maar er is nog een band waar de band je aan doet denken en die komt gewoon uit Nederland. Het geluid van Aestrid klinkt erin terug en dat het niet geheel toevallig is, blijkt uit het verhaal van de andere frontman Thom Schotanus, die eerder deel uit heeft gemaakt van JAGD. Uit die band is Holysloot voortgekomen, maar terug naar het verhaal van Thom. Hij heeft gewerkt met geluidstechnicus Jurriaan Sielcken en dat is één van drie leden van de Utrechtse band. Zelfs de stem van de eerdergenoemde Jasper Kaldenbach kent gelijkenissen met die van Bo Menning. Het alternative popgeluid is prominent, maar ook een behoorlijke elektrolaag zit in het muziekmateriaal van deze Amsterdamse band, die behoorlijk wat potentie heeft. Eind mei gaat hun debuut EP verschijnen en komende maand een single.

MarynCharlie

Persoonlijke popsongs in overweldigende tijd

MarynCharlie vertolkt als songwriter waar de jongere generatie mee te maken heeft en dat is een overweldigende samenleving die soms zo druk is dat je er zelf bijna aan onder doorgaat. MarynCharlie speelt de meeste song van haar vorig jaar uitgebrachte EP Life Is Overwhelming. Overthinker, Negative Gravity en Social Battery zijn de songs die ze met haar band laat horen. Indy, maar wel met een dromerige laag die als een mist over haar muziek heen hangt. Daarnaast maakt MarynCharlie soms een uitstapje richting de soul. Op alternatieve muziekplatformen zoals IndieXL heeft MarynCharlie via streamingsplatformen al behoorlijk wat aantrekkingskracht. Met het optreden tijdens de derde voorronde bij de Rob Acda Award en een finaleplaats in het verschiet, zal de aantrekkingskracht alleen maar groter worden. geschreven die daar aan voldoet. In de korte tijd van vier dagen die DINA krijgt, laat ze met de band zien, waar toe het in staat is.

KOLBAK

Stevige Indy met popinvloeden uit jaren tachtig en negentig

Het drietal KOLBAK kun je rustig scharen onder muziekveteranen. Afgelopen jaar hebben ze nog To The Teeth uitgebracht en is dit nog gepresenteerd in de Amstelveense popzaal P60. REM en Elvis Costello klinken door in het materiaal terug. Het is van aandachtig luisteren tot snelle en uptempo songs zoals Happy Days waarmee het drietal hun liveoptreden doet. Als de roep om de koebel klinkt, voldoet KOLBAK aan dat verzoek. Het instrument wat functioneel is gebruikt in het midden van de jaren zeventig door Blue Öyster Cult op Don’t Fear The Reeper, laten KOLBAK op hun titelnummer van de EP van afgelopen jaar horen.

Lucas Rens

Funky ‘Bedroompop’ in volle zaal

Zelf omschrijft Lucas Rens zijn muziek als ‘bedroompop’. Het ontstaat in de slaapkamer op een akoestisch gitaar, maar voor de zaal klinkt het behoorlijk vol. Let’s Fall In Love Again. De mannen hebben bij dat nummer nog een fijn danspasje ingestudeerd. Een funky en dansbaar nummer wat goed aanslaat bij het publiek. De muziek heeft naast de funk kenmerken van jazz en soul, maar is eigentijds en behoorlijk toegankelijk. Dansbaar is Night Alone, waar weer de funk in terug is te horen. Is het vreemd dat het zo klinkt? Het antwoord blijkt dat de meeste bandleden van Lucas een jazz scholing hebben gehad.

Drukke finale

Drie keer kans om op Bevrijdingspop te staan

Voor gitarist Rasmus Bisschop gaat het een drukke finale bij de Rob Acda Award worden, want in de eerste voorronde is hij met Chai als winnaar uit de bus gekomen. Niet alleen bij Chai speelt hij mee, dat doet hij ook bij Daisy Bellis en MarynCharlie. Daisy Bellis is door de jury als beste runner-up aangewezen, waarmee Daisy met haar band een plaats heeft op zondagavond 12 maart. MarynCharlie is op de avond van de derde voorronde aangewezen als runner-up, maar komt als beste uit de uitslag bij het publiek. Kort gezegd wint MarynCharlie het totaalklassement van de publieksprijs over alle drie de voorrondes. Dat betekent dat Rasmus drie keer het podium moet gaan bestijgen en als het helemaal gek loopt met de volgorde van spelen, kan het zo zijn dat hij drie keer achter elkaar moet gaan spelen. Zo ver is het nog niet, maar de gitarist is wel goed geluimd.