Naast de lokale en regionale bands en muzikanten is er op Bevrijdingspop Haarlem ook optredens van de wat meer bekende bands en muzikanten. Een aantal zijn behoorlijk op weg en een aantal hebben de volle publiciteit gekregen na vele optredens zoals bijvoorbeeld op één van de Bevrijdingspopfestivals in de steden. In Haarlem ligt de bakermat met wat ooit is begonnen op de Botermarkt en wat nu een landelijke uitstraling heeft gekregen. Froukje heeft bijvoorbeeld geen introductie meer nodig, maar Guyy is bijvoorbeeld bezig om bekendheid te verwerven.

Froukje

Froukje

Froukje

Vertrouwd beeld in Nederlands poplandschap

Froukje is in het Nederlandse poplandschap een vertrouwd beeld geworden. Als Ik God Was heeft ze eerder dit jaar uitgebracht en nu is er inmiddels de tweede single Naar Het Licht bijgekomen. Beide songs moeten gaan verschijnen op haar debuutalbum wat later dit jaar gaat verschijnen. Froukje vertelt hoe ze deze single heeft gemaakt. ,,Soms scroll ik door m'n foto's, en verdrink in nostalgie. Ik denk aan lentes groen als kunstgras en, dan mis ik die magie in wat ik ben geworden en alles wat ik nog kan zijn." Maar ook: "Het is me allemaal wat veel soms dus nu probeer ik therapie. Ik voel altijd heel veel schaamte, ik hoop dat niemand me daar ziet. Ik stapel verdriet op liefde, dan weer liefde op verdriet. Tot ik niet meer weet wat echt is. Liefde kent toch geen limiet?", vertelt ze over Naar Het Licht.

WIES

WIES (Jeanne Rouwendaal)

WIES

WIES (Jeanne Rouwendaal)

WIES

Nederlandstalige alternatieve muziek

WIES is een Nederlandstalig poptrio uit Amsterdam, bestaande uit Jeanne Rouwendaal, Tobias Kolk en Dan Huijser. Om met het eerste lid te beginnen Jeanne Rouwendaal. Ze valt eigenlijk al op tijdens de Grote Prijs van Nederland over 2014 waar bijvoorbeeld ook Lakshmi één van de deelnemers is geweest. Waar Jeanne ooit met een Engelstalig repertoire is begonnen, is dat met haar huidige band WIES totaal anders. Tijdens hun optreden op het Jupiler podium klinken naast invloeden van alternatieve rock en elektronica, zijn de kenmerken van hun ‘Do It Yourself-mentaliteit’ terug te horen.

Prins S en De Geit

Prins S en De Geit (Scott Beekhuizen)

Prins S en De Geit

Hilarisch en serieus

De Haagse band Prins S en De Geit timmert landelijk al stevig aan de weg. Aandacht heeft het drietal waarvan Scott Beekhuizen de drijvende kracht is, genoeg. Het afgelopen jaar komt het Haagse drietal op de radar van 3FM. Ze zijn in november 2022 al uitgeroepen tot 3FM Talent wat behoorlijk helpt om aandacht te krijgen bij het grotere publiek. Afgelopen maand zet Prins S en De Geit de Eindhovense zaal in Effenaar op stelten tijdens hun optreden. Hilarisch en lachwekkend kunnen Prins S en De Geit zeker zijn, maar inmiddels weet de Haagse band dat er aan het leven een serieuze kant zit. Op Bevrijdingspop Haarlem staat het drietal net als Wies op het grote podium van het Frederikspark.

Guyy

Guyy

Guyy

Guyy

Actief bezig

De Haarlemse band Guyy is inmiddels een bekende bij 3 voor 12 Noord-Holland, maar ook bij het landelijke 3 voor 12 krijgt Guyy de wind in de zeilen. Regelmatige optredens in de provincie zorgen daar wel voor zoals een releaseshow in Cinetol Amsterdam maar ook een optreden in het Volkshotel in Amsterdam. Het optreden in Cinetol dateert alweer van begin maart, maar het is niet genoeg, want in april is het gestapelde muziekfestival in het voormalige krantengebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam. Wapenfeiten zijn de welbekende EP’s Modern Boys (Side A) en Modern Boys (Side B). De vaart in hun muzikale bekendheid zit ook in de optredens die Guyy doet tijdens de Popronde van 2022. Dat heeft te maken met de harde bass-synths en de bak energie die de Haarlemse band laat zien. Een optreden tijdens Bevrijdingspop in Haarlem is spelen in de eigen achtertuin.

The Opposites

The Opposites

Tobi mag het podium op tijdens het optreden van The Opposites

The Opposites

The Opposites

Tweetal houdt van verrassingen

The Opposites zijn sinds vorig jaar weer ineens te zien op de festivals zoals bij Lowlands van het afgelopen jaar. Nadat Twan van Steenhoven en Willem de Bruin in 2014 het besluit nemen om een eigen weg te bewandelen, duurt het een half decennium dat ze toch weer iets samen moeten gaan doen. Op hetzelfde Lowlands in het jaar voorafgaand aan corona (2019) doen The Opposites nog een verrassing show. Net als het tweetal voor 2020 op de lijst staat om wederom te mogen gaan spelen, is de onaangename verrassing het virus wat het hele land plat gooit. Dat Twan en Willem ook bij Bevrijdingspop Haarlem op het hoofdpodium van verrassingen houden blijkt wel uit het verslag van Haarlem 105 als ineens Tobi mee mag doen met Twan en Willem en hem een onvergetelijke Bevrijdingspop 2023 bezorgen.