Ballads, Beats en Bongo’s. Een zomers concert in Paradiso. Jayh Jawson etaleert indrukwekkend zijn r&b repertoire door de jaren heen. Vol Caribische invloeden laat hij zien hoe een artiest ontwikkelt en toch zichzelf blijft.

We gaan lekker

Een van de laatste veteranen in de hip-hop en r&b scene

Al 18 jaar in de game, zoals dat zo mooi heet, en nog steeds mateloos populair. Jayh (41) is langzamerhand een van de laatste veteranen in de hiphop en r&b scene. Urban is een 'young man's game', de doorloop kan extreem zijn. In de meeste gevallen ben je met 25 'oud'. Ter referentie, de pater familias waar de huidige generatie tegenop kijkt, is rapper Hef. Hij is pas 36! Als artiest heeft Jayh talloze hits achter zijn naam. Zelfs als je Jayh niet denkt te kennen, heb je waarschijnlijk weleens heel hard meegezongen op een van zijn (party)tracks tijdens een avond uit. Ik ga hard ft. The Partysquad, Reverse, Gers Pardoel en Adonis is bijvoorbeeld zo'n klassieker die een stevige plek in de urban historie heeft. Een minstens zo bekende plaat is Helemaal naar de klote, ook met The Partysquad, Reverse en Sjaak. Hier heeft menig tiener tijdens een campingvakantie op mee lopen blèren. Niet alleen vanwege zijn sexappeal om vrouwelijke luisteraars te pleasen heeft Jayh deelgenomen aan deze grote projecten, Jayh is degene die deze legendarische hooks heeft gemaakt. Alhoewel gerespecteerd door traditionele rappers, is zijn solocarrière altijd meer gericht geweest op r&b. Wat bij zijn doorbraak Mijn baby ft. Zouk, al goed te horen valt. Als de Nederlandse Usher heeft hij op beide fronten zijn strepen verdiend. Waarbij de meeste van zijn generatiegenoten zich allang met andere dingen bezighouden, weet Jayh voor een stijf uitverkocht Paradiso de harten van zijn fans te veroveren.

Welcome to the jungle

Roots en vlaggen

Bij binnenkomst valt meteen op dat de vooral de vrouwelijke fans de zaal vullen. Je krijgt het gevoel dat de meeste mannen die er zijn, in eerste instantie met frisse tegenzin overgehaald zijn door hun vriendin. De uitstraling gericht op Jayh zijn roots is zichtbaar in de aanwezigheid van Antilliaanse, Caribische, Surinaamse, Ghanese en Marokkaanse vlaggen die rondom de balustrade hangen. Ook in het publiek vind je vooral mensen van de Caribische Eilanden. Iets wat een leuke afwisseling is, wanneer je de vergelijking maakt met de concerten waar 3voor12 Noord-Holland normaal gesproken bij aanwezig is. Het podium is jungleachtig versierd met grote groene planten en conga's. Wat dus precies binnen het plaatje past. De toch al broeierige zomeravond krijgt hierdoor nog meer de sfeer alsof je op een tropisch eiland waant.

Rustig voorprogramma

Tijd nemen om los te komen

Het voorprogramma begint rustig. Er staat geen artiest de zaal op te warmen. Afrobeat muziek draait en het publiek voelt zich meteen op zijn gemak. Sommige mensen wagen zich voorzichtig aan een klein dansje, terwijl anderen op de achtergrond van de muziek genieten. Langzaam maar zeker neemt de intensiteit toe met bekende hitjes. Wie eerder bij dit soort avonden is geweest, weet dat de meesten de tijd nemen om los te komen, maar als ze eenmaal gaan, dan is het publiek ook niet meer te houden.

Gillende keukenmeiden

Bijna een kerkelijke ervaring

Zoals wel vaker met grote artiesten is Jayh ouderwets te laat. Bewust of onbewust, het pakt goed uit. Terwijl de tijd verder tikt, loopt de spanning steeds verder op. Bij elke beweging van de crew of verandering op het grote scherm begint iedereen te joelen. Hopend dat dit de verlossing zal zijn. En jahoor, daar is hij dan. Geduld is een schone zaak. Telefoons omhoog en gillen maar. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd 30+ is, doet het concert niet onder voor de hysterie van een gemiddelde boyband. Hiermee wordt Jayh zijn populariteit nogmaals onderstreept. In zijn kleurrijke pak staat hij op het podium en zingt hij uit volle borst Hier bij mij. Het is een tijd geleden dat een publiek zo fanatiek elke regel staat mee te zingen. Het lijkt alsof hij zijn eigen gospel-/achtergrondkoor heeft. Het is bijna een kerkelijke ervaring. De vele waaiers die op en neer gaan om af te koelen illustreren het beeld. Dit geeft zijn kleurrijke muziek nog meer diepte. Voor mij in het publiek golven twee paar donkere krullen ritmisch heen en weer en die krullen staan het gehele concert geen seconde stil. Jayh beweegt zich beheerst over het podium en trekt het publiek moeiteloos naar zich toe. Zijn aanwezigheid straalt rust uit. Hij heeft de touwtjes perfect in handen. 'Less is soms toch écht more'.

Gitaarsolo bij ‘Coco’

Een artiest die zijn fans koestert

Het tweede nummer, Coco, wordt gevolgd door een gitaarsolo die prachtig naar voren komt in de track. Een liveband begeleidt Jayh en de muziek kruipt al snel over de decibellimiet heen. De drums, bas, percussie en gitaar vormen een perfecte harmonie. “De Steez Musicband" geeft de grandeur die een groot concert nodig heeft. Jayh's betoverende glimlach en vriendelijke gebaren naar het publiek laten zien dat hij een artiest is die zijn fans koestert.

Telkens wanneer Jayh in het Papiaments zong, werd het publiek nog enthousiaster en doet iedereen er een schepje bovenop. Omdat een groot gedeelte van zijn liefdesliedjes moderne r&b-songs zijn met een Caribische twist, raak je als luisteraar langzamerhand in een trance. Elke nuanceverandering deint gracieus op en neer, alsof je urenlang aan het luieren bent op bossanova. Wanneer Jayh het tempo wel opschroeft, wordt dat meteen duidelijk. Op een gegeven moment danst Jayh met 'grandpa-funk' rond, Je ziet het plezier zichtbaar in zijn ogen. Wat het publiek laat smelten. Om maar niet te spreken als hij met zijn heupen losjes begint te draaien.

Authentiek

Zinderende emotie tussen artiest en publiek

Jayh en zijn band doen er veel aan om een intieme setting te creëren. Zijn muziek komt live nog beter tot zijn recht. De charme van Jayh voegt een vrolijke sfeer toe aan zijn soulvolle, maar niet overdreven zoete R&B-geluid. Een van zijn bekendste nummers, Mooie Dag, ontvangt de menigte uitbundig. Opvallend is dat zijn toonvastheid zo strak is alsof het rechtstreeks bij 3FM uit de radio komt. Bij het nummer Alleen Jij hoeft hij nauwelijks iets te doen, omdat iedereen al luidkeels het refrein inzet voordat hij zelf nog maar één noot zingt. Het ontroert Jayh bijna tot tranen. Het is voor hem de erkenning van zijn werk en de loyaliteit van zijn volgers.

Tussen de nummers door neemt hij uitgebreid tijd voor zijn fans. Hij zwaait vriendelijk naar het publiek en geeft een shout-out naar een paar jarigen. Daarnaast signeert hij de pet van een jongetje die helemaal vooraan is gekropen en nodigt hem uit om op het podium te komen. Hij geeft hem iets te drinken en laat zien dat hij geen act opvoert, maar gewoon oprecht vriendelijk en positief door het leven gaat.

Nieuw album ‘Love Stories’

Zeker geen vergane glorie

Vervolgens introduceert Jayh zijn nieuwe album Love Stories. Hij vraagt wie ernaar heeft geluisterd, waarop hij zelf al het gras voor zijn eigen voeten wegmaait door 'niemand' te roepen, wat tot hilariteit leidt. Hij zingt een aantal nummers van het album, waarbij het publiek ook deze liedjes al uit het hoofd kent, wat aantoont dat hij zeker geen vergane glorie is. Na een korte pauze laat de bandleider, genaamd Stanley, zijn zangtalent zien met een recent geschreven nummer. Hoe eenkennig het publiek ook oogt, ze blijven tot lichte verbazing volledig geëngageerd. Daarna gaat Jayh verder met het nummer Ogen Dicht, waarbij je zijn feilloze ABN kan horen. Hij kan zo aan de slag in de musical wereld. Wat in contrast staat wanneer hij bij meer urban-gerelateerde nummers een scherp randje aanhoudt. De energie en opbouw zijn voelbaar en maken duidelijk dat Jayh een doorgewinterde artiest is. Tijdens het concert brengt Jayh een persoonlijk nummer ten gehore waarmee hij zijn vrouw ten huwelijk heeft gevraagd, met als veelzeggende titel Trouw met mij. Jayh haalt op de laatste noot keihard uit. Als een soort cultleider heft hij zijn armen omhoog en schreeuwt het uit. Trouwen, zingen, Jayh, het publiek wordt helemaal gek bij al deze elementen vol passie en emotie.

Tot slot kondigt hij zijn nieuwe concert in de AFAS Live aan op het scherm. Het is bijna een knipoog naar het programma 'All You Need is Love' van Robert ten Brink. De QR-code op het scherm werkt niet, wat voor een komische wisselwerking zorgt tussen het schreeuwende publiek en Jayh die er in eerste instantie niets van begrijpt. Jayh heeft een concert weten neer te zetten waarin hij vooral zijn zachte kant laat zien. Iets waarmee hij zijn trouwste fans een groot plezier heeft gedaan. Zijn muziek, charisma en interactie met het publiek maken het tot een onvergetelijke avond. Jayh laat zien dat hij nog steeds relevant is en zijn fans hebben bevestigd dat hij een vaste plek heeft in de Nederlandse urban muziekgeschiedenis.