De bezoekers bij de finale van de Rob Acda Award zijn de eigenlijke winnaars, want die hebben een avond vijf verschillende acts kunnen zien van een hoog niveau. CHAI, L’Asset, Daisy Bellis, MarynCharlie en Lucas Rens hebben de muziekliefhebbers een zondagavond met veel sfeer weten te bezorgen. Naast de vijf optredens weet Notulist de harten te veroveren als supportact en omdat hij ook te zien is op Bevrijdingspop als winnaar van de Night Editie bij de Rob Acda Award. Naast Notulist heeft voormalig winnaar Elliot Boyd een optreden verzorgd tijdens de finale avond.

L ‘Asset

Veelvoud van muziekstijlen

Om met de winnaars van de avond te beginnen. L’Asset treedt als tweede aan tijdens de avond, maar de winst en het optreden van L’Asset is al in een apart verslag te vinden op deze website. L’Asset draait vooral rond Tessa Lamers die de muzikale arrangementen en teksten verder uitwerkt tot een eindresultaat. Dat resultaat mag er zijn, want ze mag met de band Bevrijdingspop Haarlem openen op het hoofdpodium. Kenners zijn het er over eens dat L’Asset een daverend optreden heeft laten zien aan het publiek, waarbij Tessa zelf bij Woven het publiek in gaat. Voor elk optreden ondergaat L’Asset een metamorfose. Dat doet ze tijdens de tweede voorronde en dat doet ze bij de finale opnieuw, want het is een onderdeel van haaroptreden.

Chai

Stevige soul in rock

Ze heet Cheyenne Howell maar met de band Chai draait het wel om haar. De andere blikvanger in de band is Rasmus Bisschop die al een drukke avond voor de kiezen gaat krijgen, omdat hij niet alleen bij Chai actief is. Opnieuw laat Chai zien waarom ze in de finale staat. Net als bij de eerste voorronde maakt Chai lange uithalen, maar dusdanig dat die door je lijf heen gaat. Daar waar het in de song om gaat weet ze bij de echte muziekliefhebber tot in de vezels over te brengen. In ieder geval hebben de meeste muziekliefhebbers Chai aangewezen als publiekswinnaar. Powerrock in toegankelijke popsongs is de basis van Chai.

Daisy Bellis

Symfonische pop met een vleugje klassiek

Daisy Bellis dankt haar deelname als beste runner-up die ze ook als runner-up krijgt tijdens de avond van de tweede voorronde. De muziek die Daisy laat horen, geven het beeld of je soms in een sprookje terecht bent gekomen. Dat komt door de symfonische en bij vlagen de klassieke manier van muziek die ze laat horen en zien. In het optreden zitten deze elementen er allemaal in. Dit is vooral te horen in Organs. Het is niet alleen dat, maar ze weet een klein liedje als Leave Me In The Air weer heel groots neer te zetten. Het is een dromerig liedje waarbij inderdaad de drukbezette gitarist van de avond Rasmus Bisschop op ingetogen wijze de akoestische gitaar bespeelt.

MarynCharlie

De stem van de jongere generatie

Niets voor niets heeft MarynCharlie het al tot 3FM weten te brengen. In Parels Van De Nacht (waar ook L’Asset in te horen is geweest) brengt ze Gingr Beer. Met Social Battery weet ze ook behoorlijk veel mensen te bereiken. Net als op de avond van de derde voorronde is de EP Life Is Overwhelming een belangrijk bestanddeel van het optreden. Met juist dat thema (de titel van die EP) geeft MarynCharlie de gevoelige jongere generatie een stem en biedt het een vorm van herkenning die ze vertolkt in haar songs zoals Negative Gravity. Toch heeft MarynCharlie nog een verrassing in petto en dat is haar nieuwe song Self Sabotage die ze laat horen.

Lucas Rens

Moderne uptempo in jaren tachtig stijl

Bij de derde voorronde kom Lucas Rens als winnaar ut de bus. Van de deelnemende bands, sluit hij de avond af. Lucas is de enige mannelijke leading vocalist van de avond. Zwoel en uptempo songs zijn het handelsmerk van Lucas Rens en zijn band. Zelf omschrijft hij het als bombastische bedroom pop, maar er zitten meer invloeden in als soul en funk. Gek is dat niet want Simon Swinkels die de elektrische gitaar bespeelt, heeft een jazz achtergrond. Ook iets wat je terug hoort. Vooral bij de songs Nighttime Loneliness en Let’s Fall In Love Again is de basis van de song terug te horen.

Notulist

Ontwapend optreden tijdens avond van de finale

Op de avond van de finale mag Notulist als support het publiek in de juiste stemming brengen. Daar slaagt de leerling van het Schoterlyceum in. Dat hij begint heeft alles te maken met zijn leven als scholier. Muziek maken en dan Nederlandstalige hiphop is één ding, maar gewoon naar school gaan moet hij ook. De avond zit hij grotendeels toch nog uit, want hij heeft de dag erop het eerste uur vrij, waardoor zijn wens om Lucas Rens te zien nog in vervulling gaat. Bij zijn optreden weet Notulist de harten van het publiek te veroveren met zijn ontwapenende manier van optreden. Uiteraard staat hij niets voor niets op het podium in de grote zaal vanwege zijn winst in de finale van de Night Editie.

Elliot Boyd

Terug van weggeweest

De oude bekende is Elliot Boyd die terug is van weggeweest. Het afgelopen jaar heeft Elliot Boyd Bevrijdingspop in Haarlem mogen openen. Nu is hij even terug van weggeweest om de aanwezigen in de zaal te trakteren op een optreden, nadat alle bands hun optreden hebben gedaan. Dit keer alleen slechts begeleidt op de piano, want het jaar ervoor tijdens de finale is het dynamisch. Akoestisch is Elliot eveneens een verademing op naar te luisteren. Ingetogen en zelfs sereen. Het laat zien, waarom hij vorig jaar tot winnaar is uitgeroepen bij de vakjury, die overigens best een klus hebben om te bepalen wie naar het hoofdpodium naar Bevrijdingspop Haarlem mag gaan. Die ervaring kent Elliot Boyd inmiddels.

Uithoudingsvermogen op de proef

Gitarist mag drie keer zijn geluk beproeven op podium

Tijdens de voorronden gaat het nog gespreid voor gitarist Rasmus Bisschop die het instrument hanteert voor Chai, Daisy Bellis en MarynCharlie. Rasmus is liefhebber en dat is te merken als hij op het podium staat. Nu drie keer aan de bak, maar dat doet hij met een haast ogenschijnlijk gemak. De gedachte van drie keer achter elkaar komt niet uit, omdat L’Asset als tweede band optreedt. Wel moet hij twee keer achter elkaar en dat gebeurt bij de wisseling van Daisy Bellis naar MarynCharlie Bij die ‘changeover’ van Daisy Bellis naar MarynCharlie moet hij even zijn jasje verwisselen, omdat hij  het blauwe jasje moet aan doen bij MarynCharlie. Ook moet hij snel met zijn gedachten bij de arrangementen van MarynCharlie zitten. ,,Dat is even lastig geweest, maar voor de rest heb ik een prima avond”, vertelt de gitarist met een glimlach om de mond. Bovendien behoort hij toch tot één van de winnaars, want Chai komt als publiekswinnaar uit de bus.

Overigens is naast Rasmus Bisschop nog een vocaliste twee keer actief geweest en dat is Joan De Bruyn Kops. Ze treedt op bij Chai en later bij Daisy Bellis. Naast het feit dat ze ooit frontvrouw is geweest bij Panthause, is ze bezig met een nieuwe band, waarover binnenkort meer naar buiten gaat komen.