L’Asset weet de jury van de Rob Acda Award te overtuigen waarom zij met haar band op het hoofdpodium van het oudste bevrijdingspop festival in het land mag staan. Vanaf het eerste moment is het direct een denderend optreden die frontvrouw Tessa Lamers, toetsenist Dillan Sondervan, gitarist Alex Haak en drummer Max Coenders laten zien. Sowieso hebben Sondervan en Coenders al een finale ervaring in de gewone dageditie meegemaakt Sondervan me Lowaddicts (en destijds LowaddictsSoundsystem) en Coenders met Operation Hurricane. Alex Haak beleeft eveneens drukke tijden want hij treedt op als gitarist van CHARLOT. Het verslag van de finale met de andere vier bands of acts volgt later nog.

Hoofdfoto: Marcus van Dam

Vlammend

Expressief optreden

L’Asset vlamt op het podium. In twintig minuten tijd halen de vier het beste in zichzelf naar boven. Dat is op het podium goed te zien in het samenspel. Het is een flow waar L’Asset in zit. Muzikaal gezien zijn de synthesizers de basis van elk muzikaal arrangement. Tegelijkertijd is L’Asset veelzijdig, omdat er verschillende muziekstijlen in elke song zitten. Dat maakt L’Asset al tot een band die al zover is dat misschien de grote zaal in het Patronaat al te klein is. Als muziekliefhebber is dit een band waar je naar toe wil. L’Asset is potentieel al goed voor de grotere popzalen. Dat willen ze ongetwijfeld laten zien tijdens Bevrijdingspop Haarlem op 5 mei waar traditiegetrouw de winnaar van de Rob Acda Award op het hoofdpodium het festival mag starten.

Goed vooruitzicht

Tipje van de muzikale sluier

Hoe dat eruit gaat zien? In ieder geval al met een goed vooruitzicht. Het is niet alleen de muziek, maar ook de inhoud, want L’Asset heeft wat te vertellen. Tijdens de tweede voorronde heeft de band al een tipje van de muzikale sluier opgelicht. Self-Love is het bewijs van het nieuwe materiaal. De boodschap in de song is helder, want Tessa Lamers heeft een krachtige heldere stem die elke toon aan kan. De song laat zien dat we ook om ons zelf mogen denken en dat we aardig tegen ons zelf mogen zijn. Net als in de tweede voorronde klinkt opnieuw het vertederende Slowmotion. Body is eveneens een song die weer de veelzijdigheid van L’Asset laat zien. Ska invloeden met en synthpop laag. Als afsluiter speelt L’Asset het uiterst dansbare Woven. Net als in de voorronde, loopt Tessa weer de zaal in. Dansbaar is het zeker, maar de serieuze kant is dat wanneer je soms te verweven bent met iets het best lastig is om je daarvan los te maken. Tessa Lamers schrijft deze song een aantal jaren terug als ze haar schrijfvaardigheden verder wil ontwikkelen, maar tegelijkertijd ook zichzelf een spiegel voor houdt met de weg die ze is ingeslagen. Inmiddels leidt die weg naar het hoofdpodium van Bevrijdingspop Haarlem op 5 mei.