De nieuwe maand begint met nieuw materiaal wat best sterk uiteenloopt. Van de nieuwe rustige single ‘Easy’ van Sven Ross tot het stevige materiaal van Floodlines met ‘The Right Side Of The Canyon’ en Steven Charlot met ‘Sweet Lady’, wat weer in het straatje komt van de soul liefhebber. Voor Sven Ross is het de eerste single na zijn EP ‘Filled With Gold’. Na hun winst van vorig jaar in de Popprijs van Amstelland en hun single ‘Bright Lights, Long Nights’, zijn de jongens van Floodlines ook weer helemaal terug.

Steven Charlot

Twee stokjes moeten even zwaar tegen elkaar leunen

Zijn naam is Steven Charlot en hij heeft zijn eerste single Sleeping Beauty eind juli van zijn debuut EP Occasional Affection al uitgebracht. ,,Op deze EP vertel ik verhalen van verschillende situaties die zich afspeelden tijdens corona en maar eigenlijk ook hoe ik me toen achterliggend voelde”, zegt Steven. Net als op de eerste single, speelt de onverschilligheid over iemand die andere mensen wil zien. Allemaal tijdens de lockdown periode, maar waarbij Steven zich realiseert dat het toch minder eenvoudig is om contact te vinden tijdens de pandemie. Onverschilligheid is wel de hoofdlijn van de debuut EP. De tweede single Sweet Lady zit iets anders in elkaar. ,,In dit nummer zat ik in de fase needy. Je komt iemand tegen en ziet opeens alles voor je, maar twee stokjes moeten even zwaar tegen elkaar leunen anders vallen ze allebei om”, zegt Steven over deze nieuwe single. Steven brengt soul maar in zijn muziek is dit thema wat hij aanroert, een manier om de juiste snaar te raken.

Vlieland

Waddeneiland is prima omgeving

De omgeving waarin Steven zijn singles heeft uitgewerkt, is voor muzikanten bekend terrein. ,,Alle singles zijn uitgewerkt tijdens een zelf georganiseerde writerscamp op Vlieland. Hier heb ik samen met producer en beste vriend Luuk van der Vlist (Adrian Lucas), vol bepakt, een week in een huisje kunnen werken zonder enige afleiding. Dit is ook zeker iets wat we erin willen houden, werken op een plek in de natuur waar je het idee hebt dat je nergens anders naar toe kan is erg inspirerend”, zegt Steven. Het Waddeneiland is een prima omgeving, want het is bekend van het festival Into The Great Wide Open.

Sven Ross

Straatmuzikant en rijdende releaseshow

Het is alweer een tijdje terug dat Sven zijn EP Filled With Gold heeft uitgebracht, maar stilzitten is er toch niet bij. Inmiddels ligt ook voor Sven de pandemie achter hem en heeft hij in die periode op een slimme manier zijn werk onder de aandacht gebracht door in september van het vorige jaar op te treden in de winkelstraten van Haarlem. Daarnaast heeft hij een rijdende releaseshow gedaan om de EP onder de aandacht te brengen. Beide gebeurtenissen zijn bijzondere ervaringen voor Sven. Bovendien heeft hij na zijn release een optreden gedaan in de 3 voor 12 Noord-Holland Vloedgolf editie van februari dit jaar in Alternative FM. Verder is de songwriter geselecteerd om in actie te komen voor de Popronde waarbij muzikanten hun materiaal buiten hun eigen regio kunnen laten horen.

‘Innerlijke moeilijkheden loslaten’

Volledig kunnen uiten van beginnende liefde voor een partner

Wie naar Svens muziek luistert hoort onder meer de muziek van Ben Howard erin door. Het is één van zijn inspiratiebronnen. Al met al vestigt Sven de aandacht op zich  want de landelijke zenders hebben zijn muziek inmiddels al gevonden. Over de nieuwe single Easy heeft hij wel wat te zeggen. ,,Mijn favoriete zin van de song is ‘all my feelings in line with the words on my mind,’ omdat dit reflecteert hoe ik in staat was alle innerlijke moeilijkheden die ik ervaarde in vorige releases los te laten. Door haar leerde ik mezelf beter kennen”, zegt Sven over zijn nieuwe single. De single Easy is de start van een nieuwe EP met als titel Now That I’m With You. Van stil zitten is weinig sprake en zeker niet met een Popronde in het vooruitzicht.

Floodlines

Vooral optredens

De band Floodlines heeft de wortels liggen in de streek tussen Amsterdam en Utrecht. Eerder hebben ze al de single Bright Lights, Long Nights uitgebracht en daarna zijn de winnaars van de Popprijs Amstelland van 2021 met vooral optredens bezig. Het voert het viertal langs diverse zalen en in september van het vorige jaar heeft Floodlines ook meegedaan de Grote Amsterdamse Popprijs. De mannen houden van duidelijkheid en pittige nummers hebben zeker een serieuze lading, maar de gang blijft er wel in zitten. Over deze single heeft de band een docu gemaakt die te zien is op YouTube.

Wortels liggen in de punkscene

Opvolger van 'Bright Lights, Long Nights'

Alle vier de bandleden zijn actief in de lokale punkscene en die afkomst hebben ze niet verloochent. ,,We zijn hoofdzakelijk pop-punk, maar wij halen ook veel inspiratie uit old school indie-rock en moderne emo”, zegt Floodlines over hun eigen muziek. Op de nieuwe single The Right Side Of The Canyon is dat eigenlijk niet anders. Opnieuw klinkt het dynamisch en is het een meezingbare dromerige en dynamische indie rock/poppunktrack over het vinden van de juiste personen in je leven. Wederom een single met een lading die de actualiteit raakt, want na de pandemie en lockdowns zijn er nog steeds mensen bezig om dit goed voor elkaar te krijgen. De metafoor die Floodlines met de titel van hun nieuwe single zegt eigenlijk genoeg.