In juni gaf ze nog haar debuutoptreden in Cinetol en nu pakt hiphopartiest Elmer meteen lekker door. Niet alleen met nieuwe muziek, maar ook met een eigen feest tijdens Amsterdam Dance Event dat volledig om vrouwelijke en gender non-conforming artiesten draait: PROMISED LAND.

Mannen zijn zeker welkom, maar op het podium zul je ze die avond niet vinden. “Er zijn heel veel fucking vette vrouwelijke en gender non-conforming hiphop-artiesten in Nederland, maar ze zijn lang niet zo zichtbaar als hun mannelijke collega’s”, vertelt Elmer (27), die in het dagelijks leven Merel Pauw heet. Dat vindt ze ‘vervelend’, zegt ze, om zichzelf meteen te corrigeren: “Nee. Ik vind het nergens op sláán. Ik kom pas net kijken in de muziekwereld en zie vanaf de zijlijn hoe onzichtbaar vrouwelijke artiesten in de mainstream zijn. Daar wil ik iets aan doen.” Op de vraag hoe het idee voor PROMISED LAND precies ontstond, is het antwoord simpel. “Ik had hier gewoon héél veel zin in. Het meeste van wat ik doe en maak komt voort uit waar ik zin in heb en wat ik zelf nog te weinig zie.”

Fangirl

En stiekem, voegt ze toe, “is dit ook een manier om artiesten waar ik fan van ben bij elkaar in één ruimte te krijgen.” Die artiesten zijn Babs, Suzooki Swift, Mariposa en Zulu Green. Zij treden allen op, net als Elmer zelf, waarna de avond overgaat in een “keiharde ADE-stijl clubnacht met vooral hiphop als genre”. Daarnaast is er een freestyle-booth aanwezig voor eenieder die zichzelf geïnspireerd voelt na het zien van zoveel goeds en heeft platform Rosetta, dat als doel heeft jonge vrouwelijke en gender non-conforming producers te stimuleren en inspireren, eveneens een eigen booth. “Ook bij hen kun je als bezoeker terecht als je zelf muziek maakt. Zelf doe ik binnenkort mee aan een writer’s camp dat zij organiseren met alleen maar vrouwen.”

Misogynie

Het is een “grappige tegenstelling”, zegt Elmer, “dat je bij het creëren van meer diversiteit, ook een groep uitsluit. Want er zijn natuurlijk ook heel veel goede mannelijke artiesten. Uiteindelijk is het doel dat al die toffe namen samen op één groot evenement staan. Maar voor nu is het belangrijk te laten zien wat voor kracht en talent er op dit moment onder níet-mannelijke artiesten aanwezig is.” Gelukkig is daar voor haar gevoel steeds meer oog voor: “Dit soort evenementen is er al wel, maar niet veel. Deze ADE organiseert Ella John - de beste Nederlandse rapper van Nederland als je het mij vraagt - bijvoorbeeld ook een avond met uitsluitend vrouwelijke MC’s in de Melkweg.”

Vrouwelijke artiesten zijn niet alleen minder zichtbaar, zegt Elmer, maar er is ook een dubbele standaard binnen de muziekindustrie - een punt dat de Amsterdamse zangeres Jo Sarah in een eerder deze week verschenen interview op 3voor12 ook maakte. “Zelf heb ik het gelukkig nog niet meegemaakt, maar ik hoor van verschillende vrouwelijke collega’s dat zij regelmatig niet serieus genomen worden. Of dat het heel lang duurt voordat dat gebeurt. Er is zoveel misogynie in de Nederlandse hiphopscene en je als vrouw daar doorheen bewegen is fucking lastig. De vraag is: wil je je als nieuwe artiest conformeren aan de huidige regels of wil je een nieuwe scene creëren waarin je je eigen regels maakt?”

Schijt hebben

Voor Elmer zelf is de keuze snel gemaakt: dat laatste. “Ik schaar mezelf onder de noemer queer hiphop, waar bijvoorbeeld LIONSTORM en Babs ook onder vallen. Artiesten die schijt hebben aan de conventionele hiphop-regels. Dat wil ik ook doen: schijt hebben aan andere mensen en ook aan mezelf. Teksten schrijven die ik grappig vind en anderen soms grof. Weet je wel hoe grof mannelijke hiphoppers zijn, vraag ik me dan af. Dat wil ik juist combineren met heel persoonlijke lyrics: gevoelens onder woorden brengen die ik zelf nog niet helemaal begrijp.”

Misschien bereikt Elmer daarmee niet het standaard hiphop-publiek, merkt ze op, maar dat maakt haar niets uit. “Het publiek dat ik nu bereik met mijn muziek is geweldig leuk. Ik hoef ook niet per se op te treden voor een zaal vol Lil Kleine-fans: ik wil eerst de mensen overtuigen bij wie ik me goed voel, ik zou bang zijn dat het publiek van Lil Kleine mij niet accepteert. Overigens vind ik hem ook gewoon geen goeie rapper. Ja, dat mag je in het artikel zetten hoor. Hij heeft zich nadat hij zo groot werd niet ontwikkeld: de flows en onderwerpen van zijn nummers zijn nog precies hetzelfde. En dan toch zo’n attitude. Ik denk niet dat mij dat zou overkomen als ik ooit in die positie kom. Ik ben altijd bezig met mezelf ontwikkelen en verbeteren. Dat geldt denk ik voor de meeste vrouwen in de muziekwereld: wij bewijzen altijd extra hard dat we goed zijn en dat we iets kunnen neerzetten.”

Hoe theatraal hiphop kan worden

Elmer heeft een theaterachtergrond; op de toneelschool leerde ze zichzelf produceren en richtte ze met klasgenoten een hiphoptheatercollectief op, waar ze haar rap- en producing-skills verder ontwikkelde. “Dat ik van origine actrice ben, maakt het extra leuk. Ik wil met Elmer laten zien dat er heel veel verschillende mensen in een mens zitten. Ik wil meerdere gedaantes aan kunnen nemen op het podium en mezelf tegen kunnen spreken: ik wil hypocriet zijn, fouten maken en mezelf onderuithalen. Daar gaat mens zijn over. Het ene moment voel ik dit, het andere voel ik dat. Het is heel interessant om dat mechanisme uit te zoeken via muziek. Bovendien vind ik hiphopconcerten vaak esthetisch heel saai en daar kan ik niet tegen. Daarom maak ik van mijn eerstvolgende optreden na PROMISED LAND, dat ik op 28 oktober in Cinetol zal geven, een theatraal concert. Decor, lichtshow, kostuums. Ik wil uitzoeken hoe theatraal hiphop kan worden.”

Even daarna komt er ook nieuwe muziek van Elmer aan: “Volgende maand verschijnen er twee singles, in december of januari volgt een EP, ‘Nothing Ontploffing’. Het is zo leuk om te doen, muziek maken en optreden. En het gaat fucking goed. Op mijn debuutoptreden kwamen heel fijne reacties. Ja,” concludeert ze, “ik ben echt heel blij.”

Wie Elmer ondertussen als actrice in actie wil zien, kan terecht bij de voorstelling ‘Queer Planet’, die nog tot en met december door het hele land trekt. PROMISED LAND vindt op 22 oktober plaats van 20:00 - 03:00 in Sexyland WORLD. Kaartjes koop je hier.