Afgelopen zondag zagen we na lange tijd zonder concerten te kunnen bezoeken het Amsterdamse indie folk-rock duo Sam & Julia weer live op het podium. Waar we Sam & Julia vorig jaar nog vaak als duo voorbij zagen komen tijdens intieme live-sessies stond er nu een complete band op het podium van De Flux in Zaandam. Het in mei verschenen debuut-album Something Somewhere staat vol met sterke en gevarieerde indie folk-rock nummers en kreeg lovende recensies in de landelijke media. Het beloofde zondag dan ook een mooie avond te worden in Zaandam.

Sam & Julia met band in De Flux in Zaandam

Het is acht uur als Sam & Julia met band het podium van De Flux op komen. De band bestaat naast Sam van Ommen (zang/gitaar) en Julia Schellekens (zang/toetsen) uit Pascal Voorbraak (gitaar), Mischa Porte (drums) en Hugo Zuiker (basgitaar). Begin dit jaar zagen we de band nog schitteren tijdens Sam & Julia’s optreden op Eurosonic Noorderslag. Dat was toen nog zonder publiek en via de livestream. Na lange tijd kunnen er eindelijk weer concerten worden bezocht. Er zijn vanavond maximaal 50 bezoekers welkom in De Flux. 

Er wordt gestart met ‘One man show’, zodat het tempo er meteen goed in zit. ‘One man show’ verscheen vorig jaar juni als eerste single van het nieuwe album. Met dit nummer kregen we toen al een voorproefje te horen van het nieuwe meer indie folk-rock georiënteerde geluid van Sam & Julia. 

Julia Schellekens achter haar Wurlitzer

Sam van Ommen op akoestische gitaar tijdens 'Come home'

Het nieuwe album Something Somewhere verscheen eind mei en kreeg lovende recensies in landelijke media. Het is een gevarieerd album, waar we naast de traditionele Americana, folk en country invloeden ook een indie rock geluid krijgen te horen. Van het nieuwe album worden onder meer het prachtige ‘Something somewhere’ en de meest recente single ‘Easy’ gespeeld. Het zijn voor veel mensen ook favoriete nummers op het album.

Sam & Julia met Pascal Voorbraak tijdens 'Save this sorry fool'

De band is flink op dreef, maar neemt even gas terug als Julia Schellekens en Sam van Ommen samen met gitarist Pascal Voorbraak rondom de microfoon gaan staan. De lichten dimmen en er wordt heel intiem het nummer ‘Save this sorry fool’ gespeeld, afkomstig van de eerste EP So Far So Good. Ook volgt het nummer ‘Jonathan’, een cover van Adrianne Lenker en Buck Meek van Big Thief. 

Drummer Mischa Porte

Gitarist Pascal Voorbraak

Er zit veel energie in het optreden en er wordt nog een schepje bovenop gedaan tijdens de nummers ‘Losing hand’ en ‘Contemplating’. Bij ‘Losing hand’ komt Julia Schellekens achter de toetsen vandaan en brengt het nummer als een sterke soulvolle frontvrouw van de band. Dat Sam van Ommen ook een behoorlijk goed potje gitaar kan spelen, horen we tijdens zijn intense gitaarsolo wanneer ‘Contemplating’ wordt gespeeld. De tijd vliegt voorbij met zoveel goede nummers op de setlist. 

De band speelt als een geoliede machine tijdens het optreden in De Flux

Uiteraard mag de single ‘Crying at the zoo’ ook niet ontbreken. Van het nummer is ook een videoclip uitgebracht met Joost van Eck in de hoofdrol. Helaas is dit het laatste nummer van de set en verlaat de band het podium. Toch komen Sam & Julia nog een laatste keer terug om samen het nummer ‘A widow’s lullaby’ te spelen. Het is een mooie afsluiter van de avond.

Nadat we door de corona-maatregelen lange tijd geen concert meer konden bezoeken, is het eindelijk weer genieten om een optreden ook echt live te zien. Met het nieuwe album Something Somewhere heeft Sam & Julia een flinke stap voorwaarts gezet. Met de band, bestaande uit topmuzikanten, wordt het optreden live nog grootser neergezet. We hopen Sam & Julia de komende tijd nog vaak live te zien tijdens de festivalzomer en op de vele poppodia in Noord-Holland. 

Sam & Julia sluiten af met 'A widow's lullaby'

Het interview dat we met Sam & Julia in maart hadden voorafgaand aan de release van hun nieuwe album is hier terug te lezen.