Dit voorjaar verschijnt het langverwachte debuutalbum ‘Something Somewhere’ van Sam & Julia. Op de recent uitgekomen singles; ‘One man Show’, ‘Crying at the Zoo’ en ‘Come Home’, kregen we een voorproef te horen van een vernieuwde sound, die zich doorzet op de plaat. Sam & Julia komen hier individueel op tot hun recht, maar ook meer samen; als één geheel. Volwassen worden als persoon, en ook muzikaal gezien als act. Dat is het centrale thema. Ik ga hierover met ze in gesprek, over hun samenwerking, hun carrière tot nu toe, hun show op Noorderslag 2021 en de gevolgen van corona op hun werk. Sam van Ommen (zang en gitaar) en Julia Schellekens (zang en toetsen) nodigen mij uit in broedplaats Treehouse op de NDSM in Amsterdam, waar ze een ontspannen en vriendelijke indruk geven.

Het album gaat over mental breakdowns, stomme dates. Dingen waar wij in onze early twenties tegenaan lopen. Er zit humor in en soms drama. Dat gaat heel goed hand in hand samen.

Julia

First of all, willen jullie je even voorstellen? We hebben jullie al een paar keer hier voorbij zien komen natuurlijk en jullie optreden op ESNS 2021 is zeer positief ontvangen. De naam ‘Sam & Julia’ wordt steeds bekender!
Sam: “Wij zijn ‘Sam & Julia’. We profileren ons tegenwoordig als indie folk rock duo. We schrijven en spelen al een tijdje samen liedjes. Het begon als Americana Country en is zo langzamerhand naar dit gegroeid.” 

Jullie stijl is van Americana Country gegroeid naar Indie Folk Rock?
Sam: “Ja, naar een wat modernere of alternatieve hoek.”
Julia vult Sam enthousiast aan: “We zijn nu volop bezig met ons debuutalbum die in het voorjaar uitkomt. De exacte datum wordt binnenkort bekend gemaakt, maar het is nu zo’n spannende tijd dat we de vinger aan de pols houden. Want, wanneer kunnen we nou echt weer veel spelen? We vinden het allerleukste om met de band op het podium te staan en dat is ook het leukste aan het promoten van die plaat. Deze plaat geeft ook echt wel een groot contrast met onze debuut EP ‘So Far, So Good’ die in 2019 uitkwam. Leuk om dat met de buitenwereld te delen uiteindelijk.”

Sam, jij zorgt voor een deel van de zang en het gitaarwerk. Julia, jij zingt ook en dan verzorg je het toetsenwerk. Daar komen steeds meer muzikanten bij, ook te zien bij jullie ESNS show. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om meer bandleden toe te voegen?
Sam: “Vanaf de eerste keer dat we gingen opnemen hebben we er al mensen bij. Dan kan je de liedjes dieper uit arrangeren. Het idee is wel dat de liedjes staan met zijn tweeën en als mensen meespelen dat het uitvergroot wordt. De muzikanten die bij ons spelen hebben niet per se iets met het genre Americana. Onze gitarist, bijvoorbeeld, heeft een jazz achtergrond. Dan krijg je automatisch andere invloeden en een niet voordehand liggende sound.”

Is dat wat jullie bedoelen met die modernere sound die jullie opzoeken? 
Julia: “Ook omdat je niet vast zit aan de tradities van Americana, waar wij met zijn tweeën meer naar neigden een paar jaar geleden. Het is een combinatie van dat onze smaak verbreed is omdat we meer luisteren naar indie bandjes en hun crossover genres, en de band die zijn sausje eroverheen gooit.” 

En live zouden jullie ook de band meenemen?
Julia: “Dat willen we heel graag. Het is wel een luxe dat we ook als duo inmiddels onze sound voor elkaar hebben. Dat het niet zo een singer-songwriter duo is. We spelen ook gewoon elektrisch vooral; ik met mijn Wurlitzer en Sam met zijn Gibson. 
Sam: “Als het met de band kan dan gaat onze voorkeur daarnaar uit. Onze hele nieuwe plaat is met band arrangementen dus zo komt deze live ook het meest tot zijn recht.”

Ik wil een liedje maken dat als iemand het tegenkomt deze in één keer indruk maakt en dat je het nogmaals wilt luisteren. Dat je er iets bij voelt...

Sam

Waar gaan de liedjes op jullie plaat over?
Julia: “Het album heeft elf verschillende liedjes. De lijn van het album is dat het een soort portret is van het proces waar wij nu in zitten. Het proces van volwassen worden. Je kunt ons op deze plaat dus ook echt volwassen horen worden. In vergelijking met ons debuut zijn de onderwerpen veel persoonlijker en gaat het veel meer over identiteit en de zoektocht naar wie je bent. Het gaat over mental breakdowns, stomme dates. Dingen waar wij in onze early twenties tegenaan lopen. Er zit humor in en soms drama. Dat gaat heel goed hand in hand samen.”

De soapserie der twintigers.
Julia: “Ja, dat is het misschien wel.”
Sam: “Dat is het letterlijk.”
Julia: “We schrijven ook redelijk letterlijk. We gebruiken zeker wel metaforen, maar we vinden het vooral lekker om letterlijke teksten te hebben. Dus elke track vind ik een verhaaltje met een kop en een staart.”

Heeft dat met volwassen worden te maken? Dat je jezelf op een meer directe en letterlijke manier durft te uiten?
Sam: “Zeker wel, maar ook omdat we merkten dat heel veel van onze nieuwe invloeden een duidelijk thema hebben van jezelf kwetsbaar opstellen en totaal open kaart spelen. Ik denk dat zoiets ook één van de main manieren is als artiest om een connectie te maken met de luisteraar. Wij zijn daar zelf heel vaak naar op zoek in muziek die wij luisteren. Dat gevoel dat je de artiest waarnaar je luistert heel goed kent, door de tekst. Dus dat heeft er zeker mee te maken, alsook volwassen worden en meer meemaken.”

Is er een direct kantelpunt geweest van ‘jong’ naar ‘volwassen’?
Julia: “Ik vind dat moeilijk te pinpointen maar ik denk dat er wel een direct omslagpunt in is geweest. De nummers op onze vorige ep zijn echt ontstaan in een aantal jaar tijd, toen we elkaar net kenden en bij mij in het tuinhuisje zo nu en dan een liedje schreven, en daar zaten dus zowel oude als nieuwe liedjes bij. Het bijzondere aan deze plaat is dat deze, op één track na, in één zomer geschreven is. Samen, op mijn zolderkamer.”

Geschreven in de lockdownzomer?
Julia: “Nee, dat was het jaar daarvoor. De zomer waarin wel van alles kon. Het was heel heet weet ik nog. Het goede was dat we zo in een goede lijn zaten in dat zolderkamertje, dat er ook een goede lijn in het album ging zitten. We hadden een paar recensies gehad op ons debuut waarvan een paar goede, maar ook een paar kritische van; er zit wel wat moois in dit project maar het is ook erg voorzichtig. Daar was ik het eigenlijk wel mee eens. We mogen ook wel wat dieper graven en wat eerlijker zijn, maar wat altijd moeilijk is aan het zijn van een duo: je moet concessies doen. Op dit nieuwe album hebben we ervoor gekozen om soms ook ons eigen verhaal te vertellen, van dit is echt jouw liedje en deze is meer van mij. Dat werkt ook heel goed, dat je de twee smaken hebt.

En hoe maak je de plaat ‘samen’ dan?
Sam: “Ik denk dat het gewoon een later punt van inspringen is. Normaal komt één van ons met een opzet van een couplet en dan schrijven we hem samen af. Nu stond het skelet van het lied al en worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet.”
Julia: “Twee liedjes hebben we echt op die manier gedaan, dat die liedjes echt van één van ons tweeën was. De rest is echt samen ontstaan. Dat is wat ons samen heeft gebracht en houdt, dat het samen schrijven zo makkelijk gaat.” Julia kijkt nu naar Sam. “Ik heb met weinig mensen gehad dat ik zo eerlijk kan zijn. Het klinkt heel bot maar, ik hoef nooit rekening met jouw emoties te houden.” Julia kijkt weer naar mij. “Ik kan tegen Sam zeggen dat ik iets niet cool vindt en andersom kan dat ook. Je weet dat je de ander niet beledigd ermee. Zo kom je tot een zo’n vet mogelijk product.”

Wat is jullie doel?
Julia, grapt: “World domination! Ik wil het mooiste liedje schrijven dat ik kan. Daar hebben we altijd van gehouden en dat is ook echt ons doel. Dat je een liedje schrijft dat je zelf ook op zou zetten… Hoe zeg je dat? Niet dat we zelf onze liedjes opzetten hoor...”
Sam, lacht en vervolgt: “Een liedje dat als iemand het tegenkomt deze in één keer indruk maakt en dat je het nogmaals wilt luisteren. Dat je er iets bij voelt... Je hebt mensen die maken muziek waarbij ze willen dat je gaat dansen ofzo, bij ons is het doel om je echt te raken en op deze manier een verbinding te leggen tussen jou als luisteraar en ons als muzikanten.”

Hoe zie je dat luisterproces dan voor je? 
Julia: “Het is muziek voor degene die echt wil luisteren. Gericht op de teksten en er zitten vaak ook subtiele dingetjes in. Ik hoop dus dat we een plaat hebben gemaakt waar mensen een aantal keer doorheen kunnen en dat ze elke keer iets nieuws horen. Easy-listening maar dat iemand toch een beetje uitgedaagd wordt om te luisteren naar wat er echt gebeurd.”

En jullie hebben dit jaar op Noorderslag mogen staan, hoe was dat? Het einde van waar wij in de muziek over spreken; ‘het rondje’?
Sam: “Of het begin! Het was weird omdat het voor camera’s was in plaats van voor echte mensen. Je kon niet echt peilen hoe het zou vallen. Het voelde wel als een eerste introductie van het nieuwe plaatje. We hebben goede reacties gehad, dus daar zijn we blij mee!”
Julia: “Dit jaar was het zo anders dan dat het normaal is waar je mensen uit de industrie spreekt, en een biertje aan de bar drinkt. Nu was het heel erg hopen dat mensen letterlijk klikken op jouw show. We hebben ook niet echt de tijd genomen om de hype helemaal te creëren, dus we twijfelden wel of mensen zouden kijken. Nu zien we wel dat het wat oplevert, en dat we mooi beeldmateriaal hebben van die show!”

Jullie hebben je album uitgesteld. Is dat omdat jullie die live ervaring erbij willen als je hem uitbrengt?
Julia: “Absoluut, maar ook omdat we van tevoren nog een aantal singles wilden uitbrengen. Dus er komt nog een single uit volgende maand.”
Sam: “De meest recente heet ‘Come Home’ en degene die als volgende uitkomt heet ‘Easy’.”
Julia: “Die was ook op Noorderslag te zien, live met band, maar ik ben ook heel blij met de plaatopname. Dat liedje is tot nu toe de beste samenvatting van onze nieuwe sound. Het is echt een conversatie tussen ons. We praten via ‘de ander’ tegen onszelf. Het is één van mijn favorieten.”
Sam: “Ja, zeker.”

Waar gaat die over dan?
Sam: “‘Easy’ gaat over dat ding van begin 20 zijn. Je weet deels al wel wat je wilt doen, wie je bent en waar je voor staat, maar je bent ook nog zoekende. Zeker als muzikant wil je aan de ene kant niet meegaan met wat iedereen doet, maar je wilt ook geen outsider en loner zijn. Het gaat dus over dingen die wij zelf meemaken, die bij ons horen. Waar we over twijfelen soms. Ben ik te outside?”
Julia: “In hoeverre ga ik me conformeren aan de massa? Daar gaat het refrein ook over. Het is makkelijk om met de stroom mee te gaan. Het is makkelijk om te weten wat nu cool is. In de coupletten zingen we over onze onzekerheden, in de refreinen stellen we onszelf de vragen; ‘ga ik me conformeren aan de mainstream of blijf ik me afzetten?’ Wij zullen altijd een niche blijven met onze muziek, maar soms is het wel verleidelijk om te denken; ‘moeten we meer dit of meer dat, en moeten we ons niet zo en zo profileren?’” 

Hoezo zouden jullie altijd een niche blijven, denken jullie?
Julia: “De artiesten die wij cool vinden worden in Nederland nooit op de radio gedraaid. Artiesten als Blake Mills, Phoebe Bridgers…” 
Sam: “Het mooie eraan is wel dat als je eenmaal een fanbase bouwt, je een trouwe fanbase hebt die duidelijk kiest voor de muziek en de kwaliteit. Maar het is nog lastig om die mensen te vinden. Dus waar vind je die?”
Julia: “Ja we zijn soms best bezig met overtuigen. Bijvoorbeeld op Twitter. Na Noorderslag lees je; ‘Sam & Julia, ja het heeft wel wat maar het pakt me niet echt’. En dan lees je na de show: ‘Oké ik begrijp het wel iets meer!’, omdat je overal net een beetje tussen valt. We zijn niet heel Americana, of Country of Rock, maar we zijn ook niet heel Indie.”

Dan zet je de luisteraar wel aan het denken. Degene die dat reageerde is er toch mee bezig geweest!
Sam: “Ja inderdaad! Mijn lievelingsplaten werden pas mijn lievelingsplaten nadat ik het een paar keer luisterde. Soms moet je het ook even een kans geven.”
Julia: “Misschien is dat wel ons doel. Dat het van iemand zijn lievelingsplaat zal worden. Dat zou ik heel tof vinden.”

Julia, van jou is ook een solo-single uitgekomen laatst. Wat doen jullie nog meer naast Sam & Julia? 
Sam: “Ik studeer nog naast Sam & Julia. Ik moet met twee projecten afstuderen, dus dat doe ik met Sam & Julia en ik heb nog allerlei andere nummers liggen en die ik ook ga opnemen. Dat wordt een solo-ding.
Julia: “Ik heb dus ook een solo project ernaast. In mijn solo-project ‘Juliet’ zit ik meer richting de kleinkunst, dat is een ei die ik kwijt moest in een andere hoek en ik ben wel heel blij dat dit ernaast kan. Nu ligt de prioriteit bij Sam & Julia, met het album dat uitkomt.”

Hoe is dat voor jou dan Sam, staan die dingen ook heel los van elkaar?
Sam: “Het contrast is kleiner dan bij Julia haar solo project en Sam & Julia, maar dat is gewoon omdat ik niet schrijf in het Nederlands en het zouden een soort outtakes kunnen zijn hiervan maar dan zonder Julia. Ik zie het wel als iets anders. Het mogen wel dezelfde thema’s zijn, maar het zijn dingen die dichterbij mij liggen en echt van mezelf zijn. Ik ben nu nog echt bezig met de demo’s, en het gaat wel even duren nog voor die het daglicht zien. De prioriteit ligt bij Sam & Julia.”

Hoe gaat de rest van 2021 er voor jullie uit zien?
Julia: “Ja, hoe gaat het er voor jou uitzien? Niemand weet natuurlijk nog iets! Ik hoop dat we zo snel mogelijk gevaccineerd worden en dat het leven weer een beetje open gaat. Voor nu staan er wel wat leuke dingen op de planning. Wat staat er op de planning? We hebben een aantal verplaatste shows. Het album komt uit, dus zodra het kan komt er een release show voor het album. Het liefst zouden we ook een kleine tour doen.”
Sam: “In het ideale scenario doen we de album release, dan een paar festivals in de zomer en in het najaar een tourtje voor zo veel mogelijk mensen.” 

Denk je erover na; dat als je weer echt live mag spelen, je nummers speelt die niet meer van dat moment zijn? Dat je voor het eerst iets live speelt, minimaal anderhalf jaar later. Voelt het dan meer als iets van toen? Moet je dan weer helemaal terug dat gevoel in?
Sam: “Als wij nu nog ‘Come Cry’ zingen, dan zing ik dat met net zoveel plezier als toen ik het schreef. Het hangt een beetje van het liedje af, maar goede liedjes die blijven leuk om te spelen. Eigenlijk moeten we wel weer beginnen met nieuwe dingen schrijven…”
Julia: “We zijn wel ready voor meer, het huidige album is helemaal goed uit gearrangeerd. Laatst hebben we een nummer geschreven, en dat was in een richting waarvan we dachten, dit smaakt naar meer.. Maar, eerst dit album!”

23 april komt de single ‘Easy’ van Sam & Julia uit en vanaf dan kan je ook het nieuwe album ‘Something Somewhere’ pre-orderen, die de maand erna verschijnt.