Afgelopen maart zou de zeskoppige band VALENTINO. met trots zijn nieuwe EP presenteren in het Amsterdamse Cinetol, maar helaas heeft dit door omstandigheden niet door kunnen gaan. Ondanks dit spijtige nieuws is de selftitled EP toch verschenen, waarop zeven unieke nummers allemaal hun eigen plekje hebben gekregen. Afgelopen vrijdag kon dan eindelijk de EP-release van VALENTINO. plaatsvinden in Cinetol.

VALENTINO. bestaat momenteel uit Stijn Grul (vocals, gitaar), Martijn Broens (gitaar), Arend van Beurden (drums, backing vocals), Michiel Lugt (saxofoon, keys), Rik Hagt (trompet, keys) en Marijn de Zwart (bas). In 2018 winnen zij de Utrechtse Popprijs, waarna zij hun debuut-single Back Again uitbrengen en meetouren met de Popronde. Begin dit jaar speelt VALENTINO. als eerste band ooit in het Rietveld Schröderhuis, waarna zij hun selftitled EP VALENTINO. uitbrengen. Er staan een paar eerder uitgebrachte songs op, maar we worden ook verrast met veel nieuw werk. Onder andere Blackout en White Blossoms hebben de EP gehaald. Na een donkere periode, waarbij wij allen onder de plak zitten bij miss. Rona, verschijnt daar eindelijk een lichtpuntje: vrijdag 4 september is het dan eindelijk zo ver.

Vernieuwende muzikale verhalen

Op een rustige vrijdagavond bevinden wij ons in een iets intiemer Cinetol dan normaal. VALENTINO. betreedt het met bloesems omringde podium en brandt meteen los. Scheurende gitaren, sferische blazers, doorgrondende zang en een strakke ritmesectie: VALENTINO. deinst niet terug om wat geluid te maken. Toch kan de band ook een stapje achteruitzetten en vervolgens weer heel klein beginnen. Met vernieuwende muzikale verhalen over onder andere angst, liefde en leugens neemt VALENTINO. je even mee op een reis door het onbekende. Daarnaast sluipen er toch ook stiekem catchy zanglijntjes je hoofd in. Met goed uitgebalanceerde partijen is de band niet te veel maar vooral niet te weinig, en dus precies goed. Frontman Stijn Grul laat elk aspect van zijn stem zien, en schroomt niet voor een praatje met het publiek. De blazerssectie geeft de band die imposante, en vooral unieke uitstraling. Van héél klein naar héél groot, van onheilspellend naar luchtig: VALENTINO. heeft het allemaal.

VALENTINO.

Samengevat: dynamiek, vernieuwing en veelzijdigheid maakt deze band tot wie hij is. Dus waar wacht je nog op? VALENTINO. is hier te beluisteren.