Afgelopen woensdag presenteerden Grap Amsterdam Popmusic en Cinetol tijdens de concertreeks Zwoel de veelbelovende Nederlandse acts ‘Darlyn’ en ‘Sam & Julia’. Bands en acts die al aardig op weg zijn bekend te worden bij het grote publiek, krijgen bij Zwoel de gelegenheid zich te presenteren aan nieuw publiek, media en de muziekindustrie. Aan de vooravond van Sinterklaas beloofde het met Darlyn en Sam & Julia een heerlijk avondje te worden in Cinetol volgepakt met muzikale kadootjes.

Sam & Julia

Sam & Julia openen de avond in een goed gevuld Cinetol met Americana, country en folkmuziek. De band stond in 2016 in de finale van de Grote Prijs van Nederland en nam ook deel aan de Popronde van 2018. Het duo Sam van Ommen (zang/gitaar) en Julia Schellekens (zang/toetsen) heeft voor dit optreden een complete band meegebracht. Dit in tegenstelling tot de kleine intieme live bezetting waarmee het duo ook optreedt. 

Eerder dit jaar verscheen de debuut EP ‘So Far, So Good’. Opvallend is dat er van deze EP vanavond helemaal niks wordt gespeeld. Er worden uitsluitend nieuwe nummers gespeeld die ook nog eens voor de eerste keer live ten gehore worden gebracht. Een gedurfde setlist die goed uitpakt en enthousiast wordt ontvangen door het publiek. De nieuwe liedjes zijn sfeervol, gevoelig, swingend, klein én groots tegelijk. Sam & Julia weten met de nieuwe nummers te overtuigen en strooien deze als aangename surprises over het publiek uit. Halverwege de set komt Julia achter haar toetsen vandaan en wordt er samen met Sam op de akoestische gitaar heel intiem een nieuw nummer ten gehore gebracht waar het publiek muisstil van wordt. Sam & Julia gaan deze maand de studio in met producer Sam Jones. De verwachting is dat in het voorjaar van 2020 meerdere singles worden uitgebracht, gevolgd door het nieuwe album waar we nu al erg naar uitkijken.

Darlyn

Darlyn is al lang geen onbekende band meer in het clubcircuit. De band was afgelopen jaar veelvuldig te vinden op podia en festivals in het hele land. Ter gelegenheid van de biografie van Blondie (Debbie Harry) bracht Darlyn afgelopen september een ode aan de zangeres door haar grootste hit 'Denis' te spelen in De Wereld Draait Door. 

Het optreden in Cinetol is de laatste dit jaar van Darlyn. De band heeft er duidelijk zin in om nog eens flink te knallen als even na half tien toetsenist Wouter Tuinhof en zangeres Diwa Meijman het intro inzetten van ‘Was It A Dream’. De muziek omschrijft zich als een mix van pop, indie en folk geïnspireerd door de typische sound uit de jaren ’60 en ’70. Met haar powervolle stem en performance is zangeres Diwa Meijman in absolute topvorm vanavond. De samenzang en dynamiek met topgitarist Wessel Herbschleb is schitterend te noemen. Samen met Nadine Dekker op viool vormen zij de blikvangers van deze band zonder daarbij de andere bandleden tekort te doen. Drummer Remy de Boer, bassist Guido Nederstigt en toetsenist Wouter Tuinhof spelen superstrak en vormen het fundament van de band. Het publiek krijgt ook nog een primeur als de band een nummer speelt van het nieuwe album dat volgend jaar maart zal verschijnen. Aan het einde van de set mag ook de hitsingle ‘Stepping Stone’ niet ontbreken. De band sluit een geslaagd optreden af met de nieuwe single ‘I Think We’re Alone Now’, een origineel van Tiffany dat wordt gebracht in een typisch Darlyn jasje.

Darlyn's clubtour

De conclusie na vanavond is dat Darlyn met alle topmuzikanten in de band een repertoire heeft met ijzersterke liedjes. Het moet wel heel raar lopen wil de rest van Nederland niet bekend raken met Darlyn na het verschijnen van het nieuwe album komend jaar. Wees er snel bij want de kaartverkoop voor de album clubtour volgend jaar is inmiddels gestart. De clubtour start op 6 maart in de Mezz in Breda. De band is vervolgens ook te zien in onder meer Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Arnhem en Groningen.