Afgelopen vrijdag 6 december kwam de EP ‘Luie Romanticus’ van Sterre Nacca X CRZE uit. Dit vierden ze de avond ervoor met een releaseshow in de Doka in Amsterdam. Het ondergrondse zaaltje was gevuld met een bescheiden, maar gezellig publiek, voornamelijk bestaande uit een heleboel vriendjes en vriendinnetjes, familie Nacca en enkele artiesten uit de Amsterdamse hiphop scene.

DJ Sacha

Bij binnenkomst is de sfeer relaxt. Het publiek is warmgedraaid met de plaatjes van dj Sacha en de host, met een veelbelovende zilveren glittertrui , kondigt de eerste act aan. Johanna Geels is (zonder twijfel) de moeder van Sterre. Ze opent de avond met een lieve speech en gedichten over stoere vrouwen en foute mannen, straattaal anno jaren ’70 en buitenstaanders: “Als je een raar mens tegenkomt mag je jezelf gelukkig prijzen, dan heb je een leuke dag.”

Johanna geeft de microfoon door aan MC Lost en DJ All1ne schuift achter de draaitafel.

Het duo was tijdens de Popronde al de support act van Sterre Nacca X CRZE. “De Popronde laat je wennen aan optreden voor ongeïnteresseerd publiek.” Zegt MC Lost. Maar dit publiek is niet ongeïnteresseerd en doet alles waar de Amsterdamse rapper om vraagt: dansjes, handjes in de lucht, zakken tot de grond en bescheiden applausjes voor zijn DJ. Met de lading energie en het zelfvertrouwen wat we van hem gewend zijn krijgt MC Lost het allemaal voor elkaar. Hij sluit af met een wijze les over de belangrijke dingen in het leven, en het is tijd voor een korte pauze.

MC Lost

MC Lost

Ome Omar

All1ne

Ome Omar neemt het over

Omar is een “niet zo bekende rapper met meer albums dan streams en meer bankrekeningen dan euro’s”, die dit jaar begonnen is met het schrijven van poëzie. Zijn gedichten zijn satirisch maar eerlijk en hard, over de vooroordelen over de islam en als niet-westerling opgroeien in het westen.

Na Ome Omar worden Sterre en CRZE aangekondigd. Waar Sterre aan het begin van de avond nog “niet echt kon ontspannen”, lijkt ze nu al een stuk meer te genieten. Over de comfort van CRZE is niet te twijfelen en hij staat met een big smile achter de draaitafel.

CRZE

Singer-songwriter Sterre Nacca en hiphopproducer CRZE zijn een interessant duo

De muziek valt niet in een hokje te plaatsen en is, zoals ze het zelf formuleren, een samensmelting van stijlen. Poëtische teksten over liefde en zwoele melodieën gecombineerd met elektronische hiphopbeats zorgen voor verrassende, unieke muziek. Het duo is geen 2.0-variant van de huidige scene; het zijn Sterre en CRZE, met een stijl die we nergens anders horen.

Sterre begint, zwoel op een stoel, met de gelijknamige track ‘Luie Romanticus’. Track ‘Meneer Misschien’ brengt meer energie in de zaal en het publiek danst lekker mee. Ook CRZE komt achter zijn draaitafel vandaan en laat zien dat hij niet alleen aan de knopjes kan draaien, maar ook hele strakke danspasjes in huis heeft. Naast de muzikale performance spreken Sterre en CRZE tot het publiek. Ze vertellen over hoe ze samen zijn gaan werken, hoe de EP tot stand is gekomen en de artwork, ontworpen door kunstenaar Euge Louisa, wordt gepresenteerd. Sterre en CRZE creëren een prettige sfeer met de boodschap dat alles goed is, iedereen kan zijn hoe die wil zijn en doen wat die wil doen.

De show gaat door met ‘Zoutig’, volgens Sterre “een remix, maar wel een gevoelige remix”. Ome Omar springt weer bij, wat resulteert in een fascinerend trio dat om de beurt hun afkeer van deluxe fatoe mannen uit. De act eindigt met ‘Rustig’, en de zwoele vibes zijn weer terug.

Al met al een geslaagde avond voor Sterre Nacca en CRZE.

Luister de EP hier!

Sterre Nacca