Met de Popronde is het een kwestie van alle bands pakken die je pakken kan! Dus gewapend met pen, papier en camera gingen we op pad om enkele van de vele acts die deelnemen aan de Popronde te aanschouwen. In de mooie, historische binnenstad van Hoorn klonk uit elk klein hoekje wel muziek.

Áslaug - 14:00 uur, Uptown Records

Het openen van Popronde Hoorn is dit jaar toebedeeld aan de IJslands-Nederlandse Áslaug. Met haar band staat zij in een volgepakt Uptown Records. De IJslandse roots zijn goed terug te horen in haar muziek. Het is alsof er een wervelwind aan geluid over het publiek heen waait, door interessante, repetitieve, ritmische accenten van zowel keys en synths als een drumpad. De band, bestaande uit de heren Manuel, Jonathan en Freek, voelt zich duidelijk op zijn gemak met de diversiteit van de nummers en de stemmingen die daarin voorbij komen. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. De backing track met vocale harmonieën van Áslaug zelf doen verlangen naar een live koor. Met haar zachte doch indringende stem en persoonlijke teksten brengt Áslaug troost. Een performance waar je kippenvel van krijgt.

The Vices – 15:00 uur, Vièra

Het duurt even voordat het wat voller is in feestcafé Vièra, maar de Groningse mannen van The Vices zijn al lekker ingespeeld als ze beginnen. Frontman Floris heeft een flinke attitude die goed past bij de raggende in-je-smoel-muziek van de band, maar mist nog een bepaalde dynamiek in zijn stemgebruik. De sound van deze heren doet verlangen naar zomer. Van het ene nummer gaan ze over op het volgende, soms wat gek en onverwacht, bijna expres met wat laksheid, maar ze staan er als geheel.

 

 

TESSEL

TESSEL – 15:15 uur, SWAF

De 3voor12 stage bevindt zich in Hoorn op een nogal kleine locatie, namelijk SWAF. Het duurt even voordat de Utrechtse heren van TESSEL de aandacht vangen van het publiek, maar langzaamaan stroomt het café vol. De hele band staat er relaxed bij. Ze staan allen duidelijk te genieten en stralen een hoop zelfvertrouwen uit. De liedjes zijn dromerig, met hier en daar wat dansbare riffjes en worden zuiver en strak uitgevoerd.

Electric Company

Electric Company

Electric Company

Electric Company – 15:30 uur, ’t Kroegie

Er valt bij binnenkomst in ’t Kroegie, de plek in Hoorn met de OOR stage, nauwelijks door het publiek heen te komen. Dat staat uitgebreid te genieten van Electric Company, een vijfkoppig gezelschap uit Utrecht. Met prachtige meerstemmige zang en hier en daar wat gekke pianoloopjes maken ze er een feestje van. Zanger Zac Chapman doet qua stemgeluid een beetje denken aan Tommy O'Dell van de DMA’s. Het is net alsof je je in een heerlijk achtbaanritje verkeert.

Shaemless

Shaemless – 16:00 uur, Backstage Hoorn

Wederom komen we aan in een volgestouwde tent met meeknikkende kopjes. Aan de ‘geef-geen-moer’-garagemuziek van Shaemless valt niet gemakkelijk te ontkomen, en eenieder die zijn oordoppen vergeten is zal dat snel voelen. Zanger Daan maakt niet veel gebruik van dynamiek in zijn stem en het volume van zijn rauwe vocalen staat aldoor op 100%, wat waarschijnlijk ook absoluut de bedoeling is. Het sluit in ieder geval goed aan op het optreden. Gitarist Tom heeft zijn schoenen uitgetrokken. Alle bandleden pakken een momentje om in de spotlights te staan en krijgen enthousiast bijval vanuit het publiek, dat uitgelaten staat mee te joelen.

Shaemless

Foxlane

Foxlane – 17:15 uur, ’t Kroegie

Bij Foxlane is het moeilijk een plekje te vergaren in 't drukke Kroegie. De band knalt vol gevoel door de set heen met een continue stroom aan energie en lichte afwisseling in de dynamiek van zijn nummers. Teenage angst, frustratie en dromerige elementen zijn al wat de klok slaat. Het is precies wat je kunt verwachten van een goede indieband. De bellenblaasmachine die wordt aangezet naarmate de setlist vordert voegt net dat extra, niet te missen, karakteristieke indietintje toe aan hun uitstraling.

Foxlane

Foxlane

Golden Cut Barbershop

Queen's Pleasure, 14:45 uur

Fotograaf Lars Bezemer vertoefde de hele dag in een niet zo voor de hand liggende locatie voor muziek, namelijk een barbershop. Queen's Pleasure, Seewolf en NoWow waren hier van de partij.

Aan Queen's Pleasure de eer om hier af te trappen, en wat een berg aan energie brengen deze gasten met zich mee. Rauwe, schaamteloze recht-voor-je-raap muziek, beweeglijk en muzikaal op erg hoog niveau. Het is nog even twijfelachtig of er publiek zal binnenstappen, maar bij het aanhoren van de eerste noot is het raak, met als gevolg een ramvolle barbershop.

Queen's Pleasure

Seewolf

Seewolf, 18:00 uur

Na Queen's Pleasure is het even een tijd wachten op de volgende band. Een band waarvan zich nogal wat versprekingen over de naam voordoen (uitgesproken als 'zeewolf'). De band waar er eindelijk ook wat meer mensen daadwerkelijk voor de band durfden te gaan staan. Een betoverende act die niet schroomt om hele zware onderwerpen aan te pakken zoals in het nummer 'Lonely Eyes'. Het is zeker de moeite waard om de muziek van deze band met je dicht te beluisteren en tot je te laten komen.

NO WOW

NO WOW, 19:15 uur

NO WOW sluit de avond af bij de Golden Cut Barbershop. Een zeer melodieuze band gedragen met een wonderschone vrouwenstem en lekkere gitaarriffs een band die naadloos bij elkaar aansluit. Leuk feitje is dat frontvrouw Stella Polaris aangaf dat dit eigenlijk een soort van thuispartij voor haar is, ze gaf aan zelf te zijn opgegroeid in een kapsalon en dit eigenlijk toch wel erg als thuis aanvoelde. Iedereen wordt meegenomen in de muziek van NO WOW, een bijna magisch en intiem concert is de uitkomst van deze avond. Toch besluit de band nog even wat extra gas te geven tijdens het knallende slotnummer "I O U Nothing". Een mooie afsluiter van een mooie dag Poprondebands!