We zijn alweer in de laatste maand van de Popronde beland. Op 30 november vindt het eindfeest plaats in de Melkweg, maar afgelopen zondag was eerst Popronde Hilversum. Op een zonnige middag struinden wij de stad af op zoek naar nieuwe muziek, die door heel Hilversum te horen was.

Ben Forte

Ben Forte - Grafisch Atelier Hilversum

Eenmaal aangekomen in het Grafisch Atelier Hilversum treffen wij een spontane jongen aan, gekleed in een korte broek met daarbij horende uitbundige sokken. Ben Forte is een rapper-songwriter die zijn volledige act samen met alleen zijn piano en looppedal uitvoert. Zijn liedjes gaan over persoonlijke onderwerpen die in zijn wereld en om hem heen gebeuren. Het nummer 'Bellen' heeft hij geschreven voor de generatie van nu, die vastgeplakt zit aan de telefoon. Hij vraagt hierbij ook of we allemaal even dat ding weg kunnen leggen. Hij pakt het publiek met zijn teksten en muziek. Ondanks de kleine locatie lukt het hem toch om iedereen mee te krijgen. Na een aantal nummers zingt het hele publiek mee. Ben Forte speelt vanavond ook in de finale van de Amsterdamse Popprijs. Hij neemt het hierbij in zijn eentje op tegen allerlei bands.

The Vices - Grafisch Atelier Hilversum

Na Ben Forte betreden ook The Vices het Grafisch Atelier. Een prachtige lichtshow vult de ruimte. De vierkoppige band is een verfrissende mix tussen surf, garage en pop. Ze halen hun inspiratie onder andere uit bands zoals Cage the Elephant en The Strokes. Na gespeeld te hebben in het voorprogramma van Yungblud én gestaan te hebben op Eurosonic, is nu de Popronde aan de beurt. De gitarist zorgt voor intense gitaarsolo’s waardoor er letterlijk en figuurlijk niks meer van zijn gitaar overblijft, deze moet namelijk worden vervangen op de helft van de show. Energieke drums en baslijnen zorgen voor een bepaalde aandrift die het hele publiek in het atelier meekrijgen. Ook de zanger zit vol pit en springt de hele ruimte door. Hun pas uitgebrachte EP Life Grows is sinds kort online te beluisteren.

The Vices

Eva van Manen

The Vices

Eva van Manen

Eva van Manen - Café Soof

“Als ik jouw hart niet mag hebben, geef me dan je auto maar.” Eva van Manen staat er helemaal in haar eentje voor in Café Soof, maar dat houdt haar niet tegen. Haar muziek is een mix van Nederlandstalige pop en hiphop, met dromerige melodieën en een lieflijke stem. Haar poëtische teksten gaan vooral over het leven en wat daarbij komt kijken. Op een gegeven moment start ze een nummer met uitspraken over wat sommige mensen als kritiek over haar act hebben gezegd, om te laten zien hoe “eerlijk” en vooral vervelend mensen soms kunnen zijn. Eva is niet bang om ook achter haar keyboard vandaan te komen. Met hiphopbeats en samples van haar eigen zang gaat ze gaaf elektronisch te werk en pakt ze het hele publiek.

Three Little Clouds

Three Little Clouds

NEMSIS

NEMSIS

Three Little Clouds - De Barbier

Na Eva van Manen betreden we het donkere café De Barbier. Three Little Clouds is er helemaal klaar voor, en speelt er dan ook uitbundig op los. Funk en 90’s zanglijnen vullen de ruimte. Heel het café swingt met de band mee, die er overigens een waar feestje van maakt. De hele band zorgt voor een energieke en dynamische show. De stemmen zijn alledrie erg krachtig en goed op elkaar afgestemd. Eén van de zangers pakt zelfs nog even zijn moment door op de monitors te klimmen en het publiek in te springen. Het hele plaatje klopt en zorgt niet alleen voor een feestje op het podium, maar ook voor een feestje in het publiek.

NEMSIS - Hifi-Klubben

Eenmaal aangekomen bij de ingang van Hifi-Klubben, klinken er melancholische tonen uit de computerwinkel. NEMSIS is één grote muur van sound. De bassist heeft dan ook niet één, maar twee gigantische pedalboards om zich heen staan. De nummers hebben een groot contrast qua volume, waardoor er een superdynamische act staat die zelfs een computerwinkel op zijn kop kan zetten. Er is een goede vibe tussen publiek en band. Het publiek danst op een gegeven moment zelfs mee met een dansje van de band. Ook wordt er nog even in het voorbijgaan gevraagd of er zich toevallig een pornstar in de zaal bevindt, met betrekking tot hun nummer 'Pornstar'.

WIES - De Vorstin

WIES: 3FM-Talent én winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2019. Ze hebben het goed voor elkaar. Dat mag ook wel, want wat hebben ze weer een act neergezet. WIES maakt eerlijke liedjes over het leven. Het is een mix van Nederlandstalige pop, elektronische sounds en behoorlijk wat pit. Jeanne Rouwendaal, de zangeres van de band, heeft een super zuivere en lieflijke stem en is erg goed in het overbrengen van haar teksten. De band heeft een fijne dynamiek onderling, maar ook met het publiek. Heel de Vorstin is aan het eind van de act echt betoverd door de band. Bij het laatste nummer wordt er zelfs nog een “levenswijsheid” over hopeloze liefdes gegeven, iets waar iedereen zich wel in kan vinden.

WIES

Foxlane

Foxlane - De Vorstin

Foxlane, een energieke en sfeervolle indieband, verzorgt de afterparty in de Vorstin. Ze halen hun inspiratie vooral uit de nieuwe lading Britse indiebands, wat je ook wel terug hoort in het accent van de zanger. De energie is bij hem overigens goed te voelen. Hij springt het hele podium over, en rent uiteindelijk ook nog even het publiek in. Invloeden van Arctic Monkeys en Foals zijn terug te horen, maar toch heeft Foxlane een heel eigen sound. Opzwepende drums en baslijnen, en melancholische gitaarsounds en zanglijnen zorgen samen voor een interessant en dynamisch geheel. Na toch wat nieuwsgierigheid over de lichtgevende oven op de achtergrond, antwoordt de gitarist dat, naast dat het gewoon mooi is, deze op hun single covers staat van 'Reinc' en 'Halley’s Comet'.

Foxlane