Afgelopen vrijdag kwam Ben Forte tijdens de finale van de Amsterdamse Popprijs als winnaar uit de bus. Wij spraken de rapper na zijn show over zijn duidelijke boodschap.

Jezelf uiten

Met winnen was Freek Mol, Ben Fortes echte naam, maar weinig bezig. “Iedereen was echt de beste in wat zij doen” zegt hij, “dus het is appels met peren vergelijken”. Daarnaast vindt hij dat muziek vooral gaat om jezelf uiten, en dat winnen daar weinig mee te maken heeft. Dat hij zijn gevoel uit in zijn muziek kun je lastig omheen, liefde en verlies zijn terugkomende onderwerpen in zijn liedjes en Freek weet met volle overgave zijn passie over te brengen op het publiek.

De show van vanavond ging helaas niet vlekkeloos. Hij kampte met een goed aantal technische problemen. “Ja, dat haalt je wel onwijs uit je vibe, natuurlijk” zegt hij hierover. “Maar door ervaring heb ik geleerd door te knallen en het beste van je show te maken. Ik ben blij dat de jury dát heeft kunnen zien.”

Initiatief nemen

Ben Forte is met 28 steden en 32 shows een van de meest geboekte acts van Popronde 2019. Het is vooral de kunst om niet in een gat te vallen, na al die weken spelen. Maar Ben zegt dat acts dit vooral zelf in de hand hebben. “Het gaat er uiteindelijk om hoeveel initiatief je neemt en hoe intensief je bezig bent met het zoeken van mensen die jouw team versterken. Je wil er wel sterk uit komen na de Popronde, maar dat uit zich niet in concrete dingen als een album of zoiets. Ik denk dat het veel meer te maken heeft met gesprekken aan gaan met boekers en labels, informatie opnemen als een spons. Alleen zo kun je met een steady plan voor 2020 komen en keihard vlammen.”

Niet alleen op het podium doet Freek het alleen, ook achter de schermen heeft hij de touwtjes in de handen. “Ik ben wel op zoek naar manieren om uit te breiden op het moment dat het echt teveel dreigt te worden.” Maar teveel lijkt het nooit. Hij heeft een duidelijke visie voor ogen en dat zorgt ervoor dat het allemaal zo kan.

Kwetsbaar opstellen

Ben Forte straalt passie uit, maar daarnaast probeert hij ook een boodschap over te brengen. “Ik hoop de drempel voor het uiten van kwetsbaarheid heel laag te leggen. Zodat mensen het misschien iets makkelijker gaan vinden om over hun gevoelens te praten. Hier horen ook nare gevoelens bij als onzekerheid, verlies en verdriet.” zegt hij. “Ik wil mensen gewoon graag bewust maken van hun eigen emoties.”

Daarnaast staat Ben Forte ook echt voor de kracht van de jeugdigheid, het zorgeloos kunnen dromen. “Ik laat mijn leven niet beperken door 'volwassen worden'. Ik verrijk mijn leven juist en dat probeer ik uit te dragen. Je hoeft dingen niet te laten omdat je zogenaamd volwassen moet worden.”