Er is al veel geschreven over het nummer ‘Walking on Fire’ van de Haarlemse band Rilan & the Bombardiers. Hoe het werd opgepikt door Netflix en werd gebruikt in de serie ‘Shooters’ en er ook voor zorgde dat het financieel mogelijk werd om hun debuutalbum ‘Afro Dite’ in New York op te nemen. Maar wat misschien minder bekend is, dat er een Duitse dame dit nummer ook hoorde en meteen contact met de band opnam. Alina Shevchenko, de dame in kwestie, is eigenaar van boekingskantoor ‘Shev.Event’ en wordt hun Duitse boeker. De ‘Afro Dite Tour’ is een feit. 3voor12 Noord Holland reisde mee.

Toeren met Rilan & the Bombardiers is niet saai

Het is voor het eerst dat Rilan & the Bombardiers in deze samenstelling een buitenlandse tour doen. Eerder waren ze wel te zien op een festival in Frankrijk en wat andere buitenlandse optredens, maar dit was toch andere koek. In een week tijd drie landen en 5 steden aandoen, dat doe je niet zomaar. Dat vergt een professionele aanpak en die was er ook. In Hamburg wordt de band meteen opgewacht door Anna, de Duitse tourmanager die tot met Zurich erbij is. Zonder Anna was de tour echt anders verlopen. Een korte samenvatting van wat Rilan & the Bombardiers buiten de optredens zoal hebben meegemaakt;

  • In totaal 7 keer door de politie aan de kant gezet. Een Pools kenteken en een gekleurd gezelschap trekt waarschijnlijk toch een beetje extra aandacht
  • Busje weggesleept met alle instrumenten
  • Diverse snelheids- en parkeerbonnen
  • Twee bandleden die meer dan een uur vastzitten in een lift in Berlijn

We hoeven je denk ik niet uit te leggen hoe belangrijk Anna voor de band was. En ondanks alle vervelende momenten die er waren, bleef de band positief. Een understatement, want het was gewoon een keihard feestje alle dagen. Dan hebben we het over de gezelligheid en een hele toffe sfeer. Heel rock ’n roll elke dag naar de kloten gaan was absoluut geen optie. Er moest gewoon gewerkt worden om elke keer een waanzinnige show neer te zetten. En dat gebeurde dan ook.

5 steden in 3 landen

Hamburg, Berlijn, München, Wenen en Zurich. Uitgezonderd de laatste stad, waren het wel hele gave locaties waar er werd gespeeld. Plekken die je in Nederland eigenlijk niet meer tegenkomt. Van die creatieve broedplaatsen waar het stinkt naar rock n roll en schraal bier. In Hamburg om de hoek van de Reperbahn, in Berlijn in een giga muziekpakhuis waar de metro bijna naar binnen dendert, een tot podium omgebouwde grot in München en een muziekcentrum in Wenen aan de Donau die deed denken aan de wildste illegale rave feesten die vroeger in het havengebied van Amsterdam werden gegeven. Zurich was vooral heel netjes en heel Nederlands. En dan het publiek. Het waren geen uitverkochte zalen, daar is het nog te vroeg voor. Maar het publiek wat er wel was, dat maakte er een feestje van. Meteen vanaf de eerste minuut en tot het einde. Meerdere malen werd de band verrast met verzoekjes uit het publiek om oude nummers zoals ‘Happy Jack’ te spelen. ‘Zugabe’ is inmiddels ook toegevoegd aan de vocabulaire van de band.

Toekomst

Dat deze tour naar meer smaakt voor de band uit Haarlem is niet meer dan logisch. Samen met hun Duitse boeker wordt er hard gewerkt aan een nieuwe tour die misschien al in het najaar gaat plaatsvinden. Ook staat er nog een muzikaal samenwerkingsverband met een bekende Duitse muzikant op de rol waar men in een later stadium mee naar buiten komt. Dit geldt trouwens ook voor een paar partnerships voor de Nederlandse en internationale markt die volgende week bekend worden gemaakt. Wil je Rilan & the Bombardiers op de korte termijn zien, kom dan op Koningsdag naar het festival De Luie Hond in Arnhem.