Op een donker bedrijventerrein in Amsterdam-West repeteren de vijf mannen van de band Tiger Pilots fanatiek. Zanger Ramon, gitaristen Richard en Lukas, bassist Ludwin en drummer Derk zetten hier de puntjes op de i voor de release van de EP 'Even If' aanstaande donderdag 15 maart in de Sugarfactory in Amsterdam.

De band doet veel mensen denken aan artiesten zoals The Editors, Interpol en The National. Volgens Ludwin zijn die typeringen misschien niet meer helemaal juist, zeker met de nieuwe sound die ze met deze EP overbrengen. "Mensen willen ons vaak aan grotere bands koppelen qua geluid en dat is ook goed, omdat ze je dan kunnen plaatsen, ook al is het niet altijd een juiste vergelijking.’" Zanger Ramón vult aan: "Ik denk wel dat dat in de meeste gevallen als compliment bedoeld is. Als je met grotere namen wordt vergeleken, is dat hartstikke mooi, want zij hebben de fase waar wij nu in zitten al gehad. Maar daar nemen we nu wel een beetje afstand van. Deze EP is echt Tiger Pilots 2.0. Die sound van de begin jaren 80 is er nog wel, maar we interpreteren het nu op een hele andere manier."

"Wat echt eigen is, trekt hij er uit, en zo heeft hij ons ook wel naar een hoger niveau gebracht."

Lukas

De band komt steeds meer bij het 'Tiger Pilots-geluid' geluid dat ze wil hebben. Richard: "We gaan steeds meer vooruit en langzamerhand wandelen we zo meer weg van waar we nu qua geluid mee mee vergeleken worden." Huub Reijnders, o.a. producer van Bløf en Kaiser Chiefs, heeft de EP 'Even If' geproduceerd, wat volgens Tiger Pilots een noodzakelijke stap was om die eigen sound te ontwikkelen. Lukas: "Huub heeft daar ook wel mee geholpen vind ik. Wat echt eigen is, trekt hij er uit, en zo heeft hij ons ook wel naar een hoger niveau gebracht." Ramón: "Nou ja, dat hebben we natuurlijk ook zelf gedaan."

De cover van de nieuwe EP 'Even If'

De band groeit naar eigen zeggen dus flink qua geluid en productieproces. Wat de toekomst hen nog gaat brengen? "We willen nog zoveel dingen. Wat we in de nabije toekomst graag zouden willen, is meedoen aan Popronde, zodat we onze muziek ook in de rest van Nederland kunnen laten horen. Voor de EP-presentatie hebben we ook veel mensen uit de muziek business uitgenodigd en we hopen meer voorprogramma’s te kunnen gaan doen", aldus Richard. Ludwin: Persoonlijk zou ik heel graag een keer op Lowlands willen staan." De groep lacht instemmend over dat dat misschien toch nog wat ver weg is. Ramón besluit: "Er zijn genoeg dingen die we heel graag zouden willen, maar daarvan weet je wel dat het binnen korte tijd niet heel snel haalbaar is. Het is belangrijk dat we de doelen hebben en dan kijkten wat er op dit moment realistisch is, zodat we daarna in een paar stappen door kunnen naar wat onze echte dromen zijn."