Er was een tijd dat we vreesden dan de LP geheel zou verdwijnen. Met de opkomst van CD's en mp3 spelers leek de authentieke manier van muziek luisteren niet meer nodig te zijn. Gelukkig bleef de liefde voor vinyl bestaan en kwam de ouderwetse 'plaat' in opmars. Dat hebben we vooral te danken aan de platenzaken. Ter ere van de onafhankelijke platenzaken, en om alle vinyl-liefhebbers samen te brengen, is 11 jaar geleden Record Store Day in het leven geroepen. Afgelopen zaterdag was het weer zover. In 67 platenzaken werden 270 instores geregeld en 457 speciale releases vrijgegeven. Wij waren bij North End in Haarlem. Zie hieronder ons fotoverslag.

North End in Haarlem vierde RSD 2018 met een grote line-up. Yorick van Norden en Anne Soldaat mochten aftrappen. De twee artiesten kwamen enige tijd geleden met hun project Unsung Heroes, waarin eigen werk als het werk van andere artiesten wordt gezongen en gespeeld.

Kort daarna betrad Paul de Munnik - natuurlijk bekend van Acda en de Munnik - het kleine podium in North End. Tussen de acts door werd er druk tussen het ruime aanbod platen gesnuffeld, op zoek naar de pareltjes, en liep bijna iedereen met zijn of haar tasje van Record Store Day de winkel uit.

Voor écht muziekliefhebbers was er ook nog de Record Store Day Popquiz. North End sloot de zonnige en zeer geslaagde dag af met optredens van The Brahms en St. Tropez.