In totaal staan er maar liefst 306 bands op de 51 podia van Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vier dagen lang muzikaal geweld. Maar waar moet je naar toe? Voor het gemak hebben we alle bands van Noord-Hollandse bodem voor je op een rijtje gezet.

Amartey

Amartey wordt ook wel de fakkeldrager van AfroPop muziek genoemd. Zijn muziek is een combinatie van AfroPop, reggae en soul, met roots uit Amartey’s moederland Ghana. Zijn warme, positieve sound klinkt perfect voor de koude dagen in januari en op de vrolijke beats zal men gerust een dansje wagen. Eerder stond hij als support act van onder meer Bisa Kde en Whizkid op het podium, maar dit jaar staat hij als headliner in de Melkweg. Vorig jaar bracht hij, na twee singles, zijn eerste ep YVNG BOY FROM THE STREETS uit.

Altin Gün

Door 3voor12 getipt als een van de talenten van 2018, is dit een band die in de gaten moet worden gehouden. Het zestal laat zich inspireren door Turkse psychedelische folkrock muziek, uit de jaren zeventig zelfs. De band heeft op podia gestaan van Motel Mozaïque, Le Guess Who?, Metropolis en Into The Great Wide Open, om maar wat te noemen.

Het eerste kwartaal van 2018 speelt Altin Gun in het buitenland met optredens in Frankrijk, Turkije, België en Spanje. Ben je gek op muziek met Turkse invloeden? Psychedelisch? Of gewoon zin in iets compleet anders en verfrissends? Ga dan deze band bekijken en laat je meenemen in de wereld van de Turkse psychedelica.

Canshaker Pi

Wie kent ze ondertussen niet? Naast het feit dat gegarandeerd het dak eraf gaat wanneer deze boys spelen, willen ze zelf ook nog wel eens zelf een goed feestje organiseren. Vorig jaar brachten ze hun eerste gelijknamige album uit, geproduceerd door niemand minder Stephen Malkmus van Pavement.  Ondertussen hebben ze al heel wat kilometers gemaakt met een tour door Europa als support voor Spiral Stairs. Afgelopen jaar waren ze ook al te bewonderen op Noorderslag en stonden ze op grote festivals als Lowlands, Grasnapolsky, Valkhof en Where the Wild Things Are. Live is Canshaker Pi een feestje; ergens tussen grunge en garage rock staat een viertal dat als band een geheel eigen identiteit heeft. Een geweldig geluid met ijzersterke teksten waarin niet wordt geschuwd voor wat wel of juist niet kan, ze hebben vooral veel plezier met figuurlijk het podium af te breken.

Dakota

Indie pop op z’n best. De Amsterdamse vrouwen van Dakota mixen Californische invloeden met garage rock en dreamy pop. Het is vooral een band die aandacht eist; het is makkelijk weg te dromen bij de heerlijke zachte beats, maar dan ineens pakken de vrouwen je in met psychedelische gitaar riffjes. Ze schuwen ook niet om je de waarheid te vertellen. De band heeft ondertussen twee EP’s achter haar naam staan en mochten afgelopen jaar spelen op Festival Hongerige Wolf, The Great Escape, Valkhof en Down The Rabbit Hole én ze speelden in het voorprogramma van Klangstof. Checken dus!

Death Alley

De mannen omschrijven hun muziek als “heavy punked-out proto-metal, rock ‘n roll met metal finesse en een kersje zwarte psychedelische soul op de taart”.

Een ding is zeker, bij Death Alley gaat het hard en luid. In maart komt de band met album nummer drie, dat maar liefst twee keer gereleased zal worden; een keer in Duitsland en een keer in Nederland. Ze zijn ondertussen ook geen vreemden meer in het buitenland, met optredens door heel Europa. De mannen speelden vorig jaar ook op festivals als Zwarte Cross, Haltpop en Epop.

EUT

Nineties rock met veel gitaar en een gezonde dosis aan plezier dat waardoor je niets anders kan dan mee springen. Dat is zo’n beetje EUT. Zelf omschrijft de groep het als postpop, maar het is vooral knallend en blijft nog dagen in je hoofd hangen. EUT was één van de grote favorieten van Popronde 2017 en komen dit voorjaar met een album. Misty fields, Down The Rabbit Hole, Kaderock en Motel Mozaique staan op het lijstje van gespeelde festivals. EUT is ook een van de 12van3voor12 Nederlandse talenten die we dit jaar vaker gaan tegenkomen.

HAEVN

Helemaal Noord-Hollands zijn ze niet, maar met hun basis nu in Amsterdam mogen we ze best een beetje Noord-Hollands noemen. Alleen al het feit dat deze band een samenwerking is tussen een songwriter (Marijn van der Meer) en een filmmuziekcomponist (Jorrit Kleijnen) zou reden genoeg moeten zijn om deze twee te gaan zien. Meer nodig? Spotify benoemde ze tot ‘one to watch’ in 2016. De band speelde eerder al op ESNS, maar ook op festivals als Where The Wild Things Are, Indian Summer Festival, Concert at Sea, én stonden in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré. En dat allemaal zonder een debuut album, want deze zal pas in februari gepresenteerd worden in, ja, een uitverkocht Paradiso. Muzikaal is het een bijzondere combinatie tussen cinematic melodieën en heldere vocals, waarbij verdwijnen in een geheel eigen wereld bijna onmogelijk is.

Jagd

“New wave on speed”, zo omschrijft Jagd haar eigen muziek. Of harde indie. Of georganiseerde punk. In ieder geval is luisteren naar het Amsterdamse viertal een waar feestje, waarbij gerust de handen in de lucht kunnen worden gegooid.

De baslijnen zijn lekker zwaar, de gitaren heerlijk scherp, het complete plaatje is retestrak en de frontvrouw is een powerhouse. Eind 2016 won de band de Amsterdamse Popprijs, van Popronde 2017 lieten ze weinig heel of staan, en  ze stond op podia van onder andere LaLaLand en Uit Je Bakt Festival. Verrassend en nieuw - Jagd moet zeker op je lijstje staan.

Jeangu Macrooy

Van origine komt deze singersongwriter uit Paramaribo, maar hij noemt Nederland al meerdere jaren een thuisbasis. Fun fact: zijn single ‘Gold’ werd gebruikt als promo voor niets minder dan Game of Thrones. In 2017 kwam zijn debuutalbum dat zeer goed werd ontvangen. Giel Beelen schijnt gezegd te hebben dat zijn album release misschien wel de beste van 2017 kon zijn. Overige recensies waren laaiend. Vervolgens nam de clubtour Jeangu mee door heel Nederland en speelde hij als support act voor verschillende bands op meerdere  plekken in Europa. Ook mocht hij staan op festivals als ESNS, North Sea Jazz en Lowlands. Zijn muziek is rauw maar ook warm, zit vol met melancholie maar is ook dansbaar en de stem van Jeangu is verwonderlijk warm met soul.

Latifah

Vrouwelijke, Nederlandse rap op misschien wel zijn best. Latifah’s EP kwam binnen op plaats vier in de Album Top 100. Een top vijf plaatsing is een vrouwelijke artiest niet meer gelukt sinds 2010, toen Caro Emerald dat deed. Het is bijna niet eerlijk hoe makkelijk haar ingewikkelde teksten van haar tong glijden, hoe scherp de woorden zijn en hoe ze met gemak een heel scala aan onderwerpen aansnijdt.

Haar YouTube filmpjes worden letterlijk miljoenen keren bekeken. Deze powervrouw ging verschillende samenwerkingen aan met onder andere Keizer, SMBG en Josylvio. Er is verder weinig bekend over Latifah, maar dat deze dame voor een goede dag kan zorgen lijkt duidelijk.

Luwten

Er zijn maar weinig mensen die niet bevangen zijn door het speciale dat Luwten heet. Het soloproject van Tessa Douwstra weet iedere luisteraar in te pakken met haar oprechte muziek. Gelaagd door verschillende melodieën, geluiden, zanglijnen en ritme is haar geluid in ieder geval bijzonder. Ze zet haar stem op verschillende manier in en weet daarmee te raken. Van sprookjesachtig zacht tot helder hard, tegen het randje van subtiele elektronica. Tessa speelde op Into The Great Wide Open en verscheen in platenzaken door het hele land voor instores. Ze speelde ook in een uitverkocht Paradiso. 2018 belooft in ieder geval een goed jaar te worden voor Luwten.

Kuenta i Tambu

Wie zin heeft om te dansen moet zeker bij Kuenta i Tambu gaan kijken. Deze wilde mix van energie met Caribische beats is gegarandeerd een feestje. De balans tussen elektronisch geluid, zang en ritme, samen met een ongekende vrolijkheid, zullen er voor zorgen dat iedereen op de dansvloer met een grote grijns op zijn gezicht meegaat.

De band speelden bij De Wereld Draait Door en Into The Woods en reisden eind 2017 af naar het Verenigd Koninkrijk voor een succesvolle tour, waar ze zelfs op Glastonbury Festival stonden.

Mauskovic Dance Band

Ze stonden afgelopen jaar op Into The Great Wide Open, Young Art Festival en Valkhof, om maar wat te noemen. Ze gingen op meerdere, succesvolle tours die ze door heel Europa en dit jaar komt eindelijk hun eerste EP uit.

De Mauskovic Dance Band is een band waarin elementen van Cumbia, Afro-Caribische rhytm en psychedelica worden gemixt waaruit een uiterst hypnotiserende groove voort komt. Met deze groep is het oogjes dicht, heupen los en handen in de lucht. Niet nadenken en laat je meeslepen op de beat. Checken dus!

MY BABY

Hypnotiserende dancemuziek die elke zaal op z’n kop zet. De Nieuw Zeelandse- en Nederlandse band produceert psychedelische blues, country en funk muziek. Hun debuut album was genomineerd voor een Edison en in 2016 won hun tweede album, Shamanaid een Edison in de categorie ‘Alternatief’. In 2017 stonden ze op Reeperbahn Festival, Into The Great Wide Open, Down The Rabbit Hole, Glastonbury, Isle of Wight Festival, Pinkpop en we kunnen nog wel even doorgaan want het lijstje is lang. Met ESNS is het voorlopig de laatste keer dat we ze in Nederland kunnen aanschouwen; een week later begint namelijk hun tour in Nieuw-Zeeland. Goede reden om ze nog even mee te pakken dus!

Pip Blom

Britrock, geïnspireerde indiepop, lo-fi rock met een jaren ‘90 invalshoek. Een mooie vrouw wiens woorden soms net zo hard en zo scherp zijn als de gitaarlijnen. Een glitter gitaar. Te kleine ruimtes. Soms is het dansen, soms is het niet nadenken en lekker headbangen. Dat is Pip Blom zo ongeveer, dat met vrolijke, goed afgewerkte liedjes iedereen omver blaast. En dit doet de band niet alleen in Nederland, ook in Engeland worden ze bekend. BBC Radio 6 heeft ze zelfs gedraaid. Pip Blom stond onder andere op The Great Escape en voor de twijfelaars: ze heeft het ook al tot Amerika geschopt. Daarnaast is het ook nog  bijzonder leuk om naar deze band te kijken, dus reden genoeg om ze eens te checken!

Rilan & The Bombardiers

Deze Haarlemse band fuseert de olijke mix van elektrische pop met funk en - jawel - rhythm-and-blues.

Ze is eerder uitgeroepen tot 3FM Talent en Radio 6 Soul & Jazz Talent. Ook werd de muziek van deze kleurrijke band gebruikt in drie Amerikaanse series. Afgelopen jaar stonden ze op maar liefst 27 festivals in Nederland (zoals Bevrijdingspop Haarlem), Luxemburg, Duitsland en Roemenië (Sziget Festival). Maart dit jaar komen ze met hun langverwachte debuut album.

Pitou

De melancholische folk van Ptiou wordt vergeleken met namen als Alela Diane, the Staves en Laura Marling. Haar kraakheldere stem weet ze je elke keer te raken en alsof dat nog niet genoeg is komt Pitou’s liefde voor klassieke koormuziek ook naar voren, wat een uiterst mooie combinatie oplevert met driestemmige zanglijnen. Over haar eerder uitgebrachte EP was men lovend. In 2017 stond ze op 3voor12 Song van het Jaar en Motel Mozaique, en verbaasde ze vriend en vijand met de Popronde. Geen wonder dat ze is uitgeroepen als een van de 12 talenten van 3voor12 die we in 2018 in de gaten moeten houden. Dit jaar is Pitou ook al bevestigd voor Grasnapolsky en The Great Escape.

SJAMSOEDIN

Sjam Sjamsoeding draait als sinds 1999 mee in de muziekwereld. Hij experimenteert met veel verschillende soorten elektronische instrumenten, wat er toe leidde dat hij in 2014 zijn eigen modular synth bouwde. Sjam brengt zijn elektronische studio het podium op waarbij zijn elektronische, house en techno muziek wordt ondersteunt door visuals van Naivi’s software. Hierdoor ontstaat een spektakel voor de visueel-ingestelden, of de mensen die tijdens het losgaan hun ogen open houden. Het geheel is een organische mix van dance, grooves, drums en synths en lichteffecten in patronen en animaties, dat elke keer weer uniek is. Hij stond, natuurlijk, vorig jaar op ADE en achter meerdere dj-booth’s, maar vloog met zijn heerlijke sound ook naar Mumbai.

The Howlin

Het schijnt dat The Howlin’ is vernoemd naar het stemgeluid van zanger Joël Gaerthé. Op z’n minst is zijn stem bijzonder te noemen en hij klinkt heerlijk met het pop rock, soul-beïnvloedde geluid van The Howlin’. Op hun EP wordt hun muziek omschreven als “modern, rough around the edge, soulful tunes with a raw, but sexy, twist”. Ze komen echter steeds uit compleet verschillende muzikale hoeken, wat er voor zorgt dat het altijd een verassing is deze groep te zien spelen. Daarnaast weet de band op emotioneel level een connectie te leggen met haar publiek, waar een traan, een huivering of wat kippenvel niet ongewoon is. Met de Popronde reisden ze het hele land af en stonden ze op meerdere festivals. Dit jaar wordt hun volgende album verwacht. In ieder geval is deze band het beluisteren meer dan waard en mag ze niet op je lijstje ontbreken.

Traudes

Met zeven man op het podium die grenzen proberen te verleggen met muziek, een mengeling tussen hip-hop, pop en de vocals zijn gemixt met rap, kan het niet anders dan een feestje worden. Strak, sterk, catchy en vol met energie en je hebt Traudes.

De band tekende vorig jaar bij Sony Music Entertainment. De teksten kenmerken zich door rauwe verhalen over (verloren) liefde, waarbij Amsterdam een centrale rol speelt. Lyrics gaan vooral over drank, drugs, vrouwen, frustratie en payback, tegen een groovy beat. Nog niet overtuigd? Ze mochten spelen op festivals als Bevrijdingspop, knalden Nederland door met de Popronde en hun EP-release feestje is in februari in de Melkweg.

Roxeanne Hazes

Vorig jaar kwam Roxeanne Hazes met haar toch wel langverwachte debuutalbum In mijn bloed. Dit terwijl ze al sinds 2007 in de muziek zit. De laatste maanden van 2017 tourde ze door heel Nederland en in maart wordt deze tour afgemaakt. Ze wordt wel de Nederlandse Lana Del Rey genoemd en recensenten waren zeer te spreken over haar album. Het kwam dan ook binnen op plek 12 in de Nederlandse Album Top 100. Roxeanne’s teksten zijn scherp, soms catchy, tegen een pop, bijna dance-achtige achtergrond. Daarnaast laat ze zien veel in haar mars te hebben door ook uit een hele zachte, kwetsbare hoek te komen. Na een succesvolle eerste helft van haar tour,  werd ze ook nog eens de nieuwe huisband van de Wereld Draait Door. Liefhebbers van Nederlandstalig, haar vader André Hazes, of mensen die graag verrast willen worden doen er goed aan bij deze powervrouw te gaan kijken.