De Amsterdamse O.D. Kids stoppen ermee. Na acht jaar menig podium onveilig te hebben gemaakt, zijn ze er klaar mee. Vanavond speelt de band haar laatste show tijdens de 7e editie van Punk Rock Ruined My Life in Patronaat. We gingen langs bij bandleden Denisa, Bob, Ricardo, Victor, Niels en Josse om te praten over acht jaar O.D. Kids en de dingen die ze hebben meegemaakt.

Laten we beginnen bij het einde. Waarom stoppen jullie ermee, net nu punk weer aan populariteit wint?

Ricardo: “Wat is het? Bijna tien jaar ellende? Het is zo wel mooi geweest.”

Victor: “Punk begint inderdaad weer een beetje op te komen en dat is een mooi moment voor ons om te kappen.”

Ricardo: “We hadden een skypegesprek met z’n en allen en hadden het over wat het hipste was om nu te doen, toen besloten we er maar mee te kappen. Nee maar ff zonder gein: we worden, ouder interesses veranderen. Ik speel ook bijna geen gitaar meer en drum alleen nog maar. Er kwam ook niets creatiefs meer uit, voor mij persoonlijk dan. Ik vind het wel kut dat ik niet meer met deze mensen  op het podium sta straks.”

Niels: “Daarnaast is iedereen ook bezig met andere projectjes. Het is tijd om er een einde aan te breien.”

Victor: “Het was voor ons een goed excuus om bier te drinken en herrie te maken. We hebben in zoveel kraakpanden gestaan voor een paar biertjes en een vega maaltijd. Dat is op een gegeven moment ook mooi geweest.”

Ricardo: “En natuurlijk blijven we nog steeds bier drinken met elkaar en als iemand ons ooit vijfhonderd euro geeft voor een gig, dan zijn de O.D. Kids binnen vijf minuten weer bij elkaar.”

Waar zijn jullie het meest trots op?

Niels: “Dat we toch nog een paar platen hebben kunnen opnemen. De tourtjes door Duitsland. Die eerste keer dat het publiek je teksten meeschreeuwt. Dat soort momenten.”

Ricardo: “Ja en we geinen er nu wel om, maar ook de berichten die mensen ons sturen via facebook dat ze ervan balen dat we ermee ophouden. Dat geeft je wel het gevoel dat je iets hebt neergezet.”

Zijn er nog momenten of gigs die er voor jullie echt tussenuit springen?

Josse: “De 'Total Loss Tour'. Ik had net een Mercedes busje gekocht, waarmee we op tour zouden gaan door Duitsland...”

Victor: “Na ongeveer 60 km hoorden we opeens een dikke vette knal. Zat er ineens een gigantisch gat in de motorkap. Eén van de zuigers was naar buiten geknald.”

Josse: “Toen hebben we vervolgens zeven uur staan wachten op een andere auto, terwijl we om 23:00 moesten spelen in Bielefeld.”

Niels: “Uiteindelijk kwamen we daar rond twee uur ’s nachts aankakken. Er zaten nog zo’n vijf mensen in die bar. De eigenaar deed de deur op slot en zei tegen ons dat we moesten gaan spelen. Dat was echt een vette show. Full power voor vijf mensen.”

Ricardo: “Koningsnacht in The Minds vergeet ik ook nooit meer! Toen stonden er zo ongeveer 150 man in het café, terwijl er echt max vijftig inpassen. We stonden echt face to face met al die gekken, die helemaal los aan het gaan waren. Bob heeft toen nog een klap in zijn gezicht gehad. Ik ben niet snel zenuwachtig, maar van die gig kreeg ik toch wel even zweethandjes. Een super vette show was dat.”

Denisa: “En die gig in Berlijn! Waar jullie je shirts hadden uitgetrokken en iedereen met jullie op de vuist wilde.”

Niels: “Ja, blijkbaar is het niet oke om je shirt op het podium uit te trekken in Duitsland. Victor, Ricardo en ik doen dat sowieso bijna elke show, omdat we ons atlijd helemaal kapot zweten. Daar waren ze blijkbaar niet van gediend! Aan het einde van de show stond bijna de hele zaal klaar om ons een paar klappen te verkopen. Daar gaat je hart toch sneller van kloppen.”

Wat zouden jullie beginnende punkbandjes adviseren?

Niels: “Wees niet bang. Het is in het begin best wel een intimiderende scene. Ik weet nog goed dat ik als 15-jarige voor het eerst een kraakpand binnen liep, dat helemaal vol stond met die lui. Ik was echt doodsbang. Uiteindelijk hebben ze me met open armen ontvangen.”

Victor: “Ja en wees jezelf. Ricardo en ik hebben zo vaak commentaar gekregen op ons lange haar. Maar fuck dat, uiteindelijk loopt iedereen ook maar te ouwehoeren. Doe waar jij je chill bij voelt en fuck de rest.”

Ricardo: “Punk zit in je hart en niet op je hoofd!”

Hebben jullie nog iets vets gepland voor jullie laatste show in Patronaat?

Victor: “Ricardo en ik gaan een tuinbroek aantrekken.”

Denisa: “Ik trek mijn roze pony pak misschien wel weer eens uit de kast.”

Ricardo: “En ik ga ‘I Hate People’ inzetten, ook al heeft de rest van de band er geen zin in!”

Niels: “Het wordt nog een laatste keer keihard herrie maken. Wie wil dat nou missen?”

De O.D. Kids kappen er dan misschien mee, maar muziek blijven ze maken. Check ook de andere projecten waar de bandleden al hun tijd en aandacht nu aan besteden: Jonestown Aloha, Traag, Crawling Blind, Diesel Breath en Captain Frank & the Cheap Ho's. Vergeet ook niet om nog een laatste keer je support te tonen voor O.D. Kids tijdens Punk Rock Ruined My Life in Patronaat vrijdag 27/9. O.D. kids speelt samen met o.a. Subhuman, Sun Power en Cheap Drugs dus die mag je niet missen.  Meer info en kaartjes vind je hier!