Dwangsom voor organisator Gewaagd

Gemeente Alkmaar gebiedt annulering rave

Redactie 3voor12NH ,

De Alkmaarse feestorganistor Gewaagd heeft de illegale rave van aanstaande zaterdag geannuleerd nadat de gemeente een dwangsom dreigde op te leggen. Voor mede-oprichter Geert-Johan Riemer kwam het bericht compleet onverwacht. "In het verleden hebben we van handhavers en agenten complimenten ontvangen voor de gang van zaken."

In een uitgebreide reactie schrijft Gewaagd dat zij altijd maatregelen nemen om de avond goed te laten verlopen en zo min mogelijk overlast te veroorzaken. "De sfeer op een rave is het meest essentieel. Hier komt ons publiek voor bij elkaar, er is een natuurlijk respect voor anderen en de natuur. We hebben nooit last gehad van agressiviteit of andere problemen; zoals het hoort dus. Rave-locaties hebben we consistent schoner achter gelaten dan toen we aankwamen. Hiervoor hebben we dan ook complimenten gehad van onder andere politie en toezichthouders."

"De participanten aan deze raves hebben twee dingen bewezen: er is behoefte aan dit soort evenementen en ze zijn altijd vlekkeloos verlopen. We gaan er van uit dat gemeente Alkmaar bij zichzelf te rade gaat of het dwingend verbieden van deze subcultuur ten goede komt aan de Alkmaarse Nachtcultuur."

Nachtburgemeester Robert-Jan Wille zegt dat dit vroeg of laat stond te gebeuren. "Hoe je het ook wendt of keert, wat Gewaagd doet is illegaal, dat is ook onderdeel van de ervaring." Wel is hij verbaasd dat dat punt nu al is bereikt. "De lijn die de gemeente hier trekt staat lijnrecht tegenover hun houding tijdens de nachtdebatten. Ik ben heel benieuwd op basis waarvan deze beslissing is genomen." Een woordvoerder van de gemeente Alkmaar laat weten dat de dwangsom is opgelegd omdat er geen vergunning is aangevraagd.