Woodstock draait de zomer af met Disco Dolly

Florian Teufer ,

Strandclub Woodstock is voor de zomer afgebrand en weer opgestaan uit de as, warmer dan tevoren. Op 11 september viert ze samen met Disco Dolly een van de laatste zomerdagen. Die is astronomisch gezien pas op 20 september, maar het weer en de sterren kunnen niet altijd gelijk staan en zeker niet in Nederland. Deze zondag op Woodstock staan Jungle by Night, Disco Dolly Soundsystem en Beautiful Swimmers op de bühne. Voor deze aangelegenheid sprak 3voor12 een aantal leden van Jungle by Night en Disco Dolly Soundsystem.

Heel veel Dolly
Jules Timmers, een van de leden van Disco Dolly Soundsystem, zit al op het terras wanneer ik aankom lopen. Golvend halflang haar, een zwart T-shirt met witte stippen en sneakers. Het is inmiddels drie uur, de zon brand en na het bestellen van een colaatje beginnen we het gesprek over de betrokkenheid van Disco Dolly op Woodstock.

Ter verduidelijking: er is Disco Dolly, de bar-dancing in de Handboogstraat, te Amsterdam. Een plek waar elke week een breed scala muziek wordt gedraaid. Elke avond van de week verschilt van die daarvoor. Disco Dolly Surround is een maandelijkse avond gevuld door residents van de Dolly. "Die worden uitgenodigd door de jongens van Soundsystem." Disco Dolly Soundsystem is een collectief dat voortgekomen is uit de eerste groep dj's die Elias Mazian voor Dolly Surround benaderde. Dat begon als een wekelijkse avond in de handboogstraat. Samen met vrienden van vrienden. Inmiddels is Soundsystem uitgegroeid tot de Amsterdamse superhelden van vandaag: Tim Jules (Jules Timmers), KERK!, Julien Simmons, Max Abysmal, Sanne Lola, Guy Gravier, Mikey Nice, Daan Alvering en Tim Hoeben. Nagenoeg wekelijks terug te vinden in de Disco Dolly. Een korte beschrijving voor wie Soundsystem nog nooit gehoord of gezien heeft: het is een aparte groep dj's die bij elkaar gekomen is door een gedeelde muzikale voorkeur. In het bijzonder de gedeelde passie voor funk en disco, met Afrikaanse invloeden. In combinatie met de liefde voor de stad Amsterdam. “Als je in dezelfde muziekstroming zit kom je elkaar al snel tegen. Amsterdam is net een groot dorp.”

Waar Soundsystem twee jaar achter elkaar de Haciënda mocht opwarmen, zorgen ze deze zondag op Woodstock voor een subtiele overvloei van Jungle By Night tot afsluiter Beautiful Swimmers, dj en producer duo overgevlogen vanuit Washington D.C.

Jungle by Night
Dan komt Bo Floor, de trompettist van Jungle by Night, het terras oplopen. Een scooterhelm in zijn linkerhand, flinke bos krullen en flitsend overhemd. Al snel gevolgd door Gino Groeneveld, de percussionist. Warrig donker haar, t-shirt en een bruine broek. Fietssleutels en drie losse sigaretten legt hij op tafel. Jungle by Night is de Nederlandse band van negen jonge jongens uit Amsterdam. Als ik hun biografie aan ze voorlees kijkt Gino verontrustend. “Elk optreden moeten we de presentator tegenspreken, want zo jong zijn we dus niet meer. Dat was zeven jaar geleden.” Ze zijn in de afgelopen zeven jaar door veel muzikale transities gegaan. Het kan natuurlijk ook niet voor mogelijk zijn dat de groep zich niet muzikaal ontwikkelt. Waar ze begonnen zijn met afrobeat, à la Fela Kuti surften ze langs Ethio-jazz, funk en rock. Of zoals Bo het uitlegt: “Jungle By Night is gewoon Jungle By Night.” Een geheel eigen geluid, zwaar gewaardeerd door liefhebbers.

Inmiddels zijn ze nationaal en internationaal bekend en zijn er drie albums te beluisteren op Spotify. Naast Jungle By Night zitten de heren in combinatie met jongens uit andere bands of aparte formaties uit Jungle, nog in andere bands als Gallowstreet en de Brass Rave Unit. Laatstgenoemde stond nog niet lang geleden in de Bloemenbar, op stoelen en krukken de longen uit het lijf te blazen na een eerder optreden elders. Bo lacht en zegt: “Dat was gewoon voor de fun. We doen het graag.”

Samenspel
Op Woodstock kan men ontsnappen van het drukke stadleven. Een uitstapje voor lichaam en geest. “Mensen staan hier totaal open voor allerlei verschillende stromingen muziek,” zegt Jules. Van live bands tot showcases. De mensen van Woodstock blijven terugkeren naar deze magische plek. Er hangt een sfeer van vrijgevigheid en gedeeld verlangen. Dat van goed weer, strand, zee en funk.

De jongens van Jungle By Night staan in een zekere verbondenheid met de Dolly. Ze zijn er vaak te vinden achter de draaitafel en voor een afzakkertje na een optreden. Op hun beurt is de Dolly fan van Jungle By Night. “Ik heb vaak dat ik de Dolly binnenloop en dat ik de mensen herken. Dan denk ik waarvan? En dan concludeer ik al gauw dat de meeste mensen eerder die dag op de eerste rij stonden bij ons optreden,” zegt Gino. Als we iets weten is dat Woodstock altijd voor verrassingen zorgt. "Het is een magische plek, waar alles kan en mag. Voor ons is het altijd een uitstapje," zegt Bo. "Eigenlijk een soort van vakantie in eigen land. We gaan al vroeg heen, zwemmen en hangen op Woodstock." 

Vorige week sprong Edward Sharpe nog tijdens een concert op de nek van iemand in het publiek. Wild dansend zong hij verder, terwijl de fan het er maar zwaar mee had. Maar wie gooit de Leadzanger van de Magnetic Zeros van zijn nek? Niemand. Medio oktober gaan de deuren open van club Clair, op het Rembrandtplein. Waar samenspel tussen live artiesten en dj's ook een rol gaat spelen. 

Zondagmiddag 15.00 uur draait Soundsystem de Woodstock-zielen warm en 16.30 uur pakken de negen heren van Jungle by Night het stokje over. Afsluiter is Beautiful Swimmers.