Cd-recensie: The Art Of Listening van Grey Lotus

Haarlemmers maken prachtplaat

Tekst: Hans van der Maas ,

De Haarlemse band Grey Lotus maakte een jaar geleden de prachtplaat The Art Of Listening. Maar, sorry, het album bleef al die tijd op de plank liggen bij 3voor12/Noord-Holland. Dat maken we graag goed, want de plaat verdient prominente aandacht.

Haarlemmers maken prachtplaat

Wie van melancholieke progrock houdt zorgt in ieder geval razend snel voor een (digitaal) exemplaar van The Art Of Listening. Maar ook andere muziekliefhebbers zullen onderkennen dat Grey Lotus een geweldig album heeft gemaakt, dat in geen enkele platenkast misstaat. Neem het warm schurende Guardian Angel, dat je bijna negen minuten op het puntje van je stoel houdt. Voortdurend genieten van het moment en benieuwd naar wat er nog gaat komen. Daar kan menige band een puntje aan zuigen.
Grey Lotus bestaat uit Joost Verhagen, Daan Arisz en Martijn Scholte. Drie perfect op elkaar ingespeelde en veelzijdige muzikanten die zich op twee nummers indrukwekkend laten begeleiden door de viool van Charlotte Vreeburg (Not If) en de piano van Jip van der Duin (Miscommunication). Grey Lotus levert verder een ode aan Syd Barret op (de overleden grondlegger van Pink Floyd), die qua arrangement en samenzang kan wedijveren met menige grootheden. Maar Grey Lotus klinkt vooral als zichzelf.
Hoogtepunt van The Art Of Listening is de openingssong Short Song For You van slechts 1:41 minuten. De tijd staat bij dit nummer even stil, het verlangen naar meer is groot en daarom staat de cd-speler steeds weer op repeat. Wat een mooi, klein kippenvelliedje is dat. En dan moet de rest van de cd nog komen. Die torenhoge verwachting maakt Grey Lotus zeker waar. Excuses dat we deze plaat een jaar hebben laten liggen. Maar het is nooit te laat om er kennis mee te maken. Ik zou het doen.

Cijfer: 9