Tim Knol's thuiswedstrijd in Hoorn

Antiheld op blote voeten ontroert Hoorns publiek in Manifesto

Tekst: Armand Hoogland Fotografie: André Boontjes ,

Na een lange tour langs vele zalen door heel Nederland, keerde Tim Knol op zaterdagavond 30 oktober weer terug naar zijn thuisstad Hoorn om een thuiswedstrijd te spelen.

Antiheld op blote voeten ontroert Hoorns publiek in Manifesto

Afgelopen zaterdagavond stond Tim Knol samen met zijn band in een uitverkocht Manifesto in Hoorn, als afsluitend concert van zijn najaartournee 2010.
Het is bijna te veel om op te noemen wat er allemaal gebeurd is met de Hoornse singer-songwriter na de release van zijn debuutalbum 'Tim Knol' in januari van dit jaar. Optredens op de belangrijkste festivals zoals Lowlands, De Zwarte Cross, Oerol, Metropolis en Into The Great Wide Open. Een uitverkocht Paradiso , genomineerd voor de Edison Publieksprijs voor Beste album en ook nog  winnaar van de Edison voor Beste nieuwkomer.

En dan te bedenken dat Tim in februari 2007 al samen met drummer Kees Schaper in Manifesto stond. Toen deed hij met zijn eerste band BeRightBack mee aan de eerste editie van de Westfriese popprijs. De prijs ging trouwens aan de neus van de band voorbij en werd gewonnen door De Amsterdamse cross‐overband MeloManics. Gelukkig heeft Tim inmiddels een flink gevulde prijzenkast.

De avond begint met een korte voorprogramma verzorgd door singer‐songwriter duo The Backdrift uit het Utrechtse Baambrugge. Het is goed te horen dat de band geïnspireerd is door artiesten als Sigur Ròs, Nick Drake en Bon Iver.

Vervolgens is het de beurt aan Tim Knol en zijn band. Tim begint alleen op gitaar met het ingetogen akoestische Sounds Familiar, een nummer dat refereert aan zijn BeRightBack-periode. Nadat de Hoornse wethouder van Economische Zaken de zanger een bos bloemen en een pak IJselmeerpaling heeft overhandigd, als blijk van waardering voor het behalen van zijn Edison, kan de show beginnen.
De Hoorns antiheld speelt naast de nummers van zijn debuut cd ook veel nieuw werk dat begin volgend jaar op zijn nieuwe cd zal verschijnen.
Opvallend is ook dat de gemiddelde leeftijd van het aanwezige publiek ruim boven de dertig ligt. Dat kan er natuurlijk mee te maken hebben dat Tim's muziek geïnspireerd is door artiesten uit de jaren '60 en '70, bijvoorbeeld Neil Young en Gram Parsons.

De zanger sluit zijn concert af met de mededeling dat de presentatie van zijn nieuwe cd ook plaats zal vinden in Manifesto en wel op zaterdag 28 mei. Volgend jaar dus weer een thuiswedstrijd voor Tim Knol!

Gezien:
Tim Knol, support The Backdrift. Manifesto Hoorn.