Zomerpop: niet zomers, wel lekker

Beetje dance, beetje rock ’n roll en een snufje hiphop

tekst: Isabelle Mulder - foto's: Armand Hoogland, Maikel Beers ,

Dit keer geen zon op je smoel bij Zomerpop in Hoogwoud. Hoe zomers deze naam ook doet vermoeden, het weer doet het festival geen eer aan. Maar daar kunnen de bezoekers niet om treuren. Er is immers genoeg te doen en dat blijkt uit de cijfers. Met een bezoekersaantal van ongeveer 2500 man is het de best bezochte editie ooit.

Beetje dance, beetje rock ’n roll en een snufje hiphop

Een bezoekersrecord bij de twintigste editie van Zomerpop. Met ruim 2500 aanwezigen, waarschijnlijk gelokt door de verrassend sterke line-up, is het de best bezochte editie ooit. Toch blijft het ultieme festivalgevoel aanvankelijk achterwege. Het relatief kleine terrein met maar liefst drie tenten, oogt vooral het eerste uur nogal somber.

Ravolva probeert daar verandering in te brengen. Op het Live Podium staat het trio en tevens finalist van de Grote Prijs van Lutjebroek, voor een halfvolle tent. Ook de Hoornse dj Thysson moet het zonder massa publiek stellen.

Als de jonge Heerhugowaardse formatie van The Electric Jets opkomt, hangt er in de tent van het Live podium al een zwoele zondagmiddagsfeer. Of dat nu komt door de aanstekelijke garagerocknummers, of het enthousiasme van de jochies, hier krijgt menig muziekliefhebber het warm van.

Tijdens het optreden van de hilarische band The Pedro Delgados is het zowaar volle bak. The Pedro Delgados speelt met zeven man een onbezonnen leuke show. Compleet met accordeon en banjo is het een en al feest. Het moge duidelijk zijn, op deze muziek kan niemand stil blijven staan.

Dat geldt ook voor de nummers van de rappende ‘rocker’ Dio. Althans, zo wordt hij aangekondigd. Dio is niet gecharmeerd van al het rondvliegende bier, des te meer van de vrijgezelle dames. Qua muzikale invulling weet hij een vette show neer te zetten. Geen standaard hiphoptracks, maar een lekkere flow met frisse beats.

Dan speelt er een band die de definitie van goede muziek waarmaakt. De Staat is net terug van twee optredens België, als ze moegestreden op het Live Podium staan. Toch worden arrangementen feilloos gespeeld en staat uiteindelijk alleen gitarist Vedran ‘The Wizard’ Mircetic er een beetje timide bij.

Qua dance en lokale bands kan men zijn hart ophalen bij het Dance- en het Foxtod Podium. Hier verzorgen dj's als The Flexican & MC Stef, Afrojack en Lucien Foort de dance scene, terwijl The La La Lies en Beavershot de benodigde (gierende) gitaarlijnen spelen. 

Een verrassende naam in Hoogwoud is The Buzzcocks. De Britse punkband, die vooral eind jaren '70 succesvol was, stond eerder dit jaar al op Parkpop in Den Haag. Aangezien Zomerpop vergeleken met het gratis festival in de Hofstad toch iets kleinschaliger van opzet is, verdient de organisatie complimenten voor het strikken van de Engelse punkers.

Na het optreden van de Alkmaarse band The Shavers is Zomerpop 2009 een feit. De weelderig getatoeëerde zanger en tekstschrijver Johannes de Boom brengt een aantal sappige rock 'n' roll-nummers. Ze zijn weer terug op de vaderlandse podia. ‘Met de dood in ogen krabbel ik weer overeind’, zingt hij in Mythisch Monster. Met deze briljante Nederlandstalige teksten wordt het festival waardig afgsloten.

Gezien: Zomerpop
Recreatieterrein De Weyver, Hoogwoud, 6 september 2009