Zijn dj's niet schatplichtig?

Vrijplaats #42

tekst: André Hoogeboom ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen wordt verzorgd door André Hoogeboom, redacteur van de Alkmaarsche Courant. Over Mysteryland, palmbomen en armlastige muzikanten.

Vrijplaats #42

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

Laten we dit jaar eens scherp inzetten, een discussie starten, een polemiek beginnen. Zo maar, om de temperatuur van het water te proeven. Laten we het eens over house hebben en dj’s. Nederland geldt immers als wereldwijde marktleider. De house is hier zelfs begonnen, weten de kenners. Dj Tiësto, Armin van Buuren, Chuckie, het zijn grootverdieners geworden en heuse exportproducten. Ze verdienen meer dan bijvoorbeeld de Golden Earring, waarschijnlijk meer dan Marco Borsato, zeker meer dan De Dijk en al veel meer dan - ik noem maar een band - Kraak & Smaak.

Het is hartstikke knap hoor, om naadloos de ene groove in de andere beat te laten overgaan en de avond op gang te houden. En om eerlijk te zijn, moet ik nu wel voorzichtig opereren, want voor je het weet krijg je de kenners op je dak. Laten we zeggen dat dit een oppervlakkige waarneming is op basis van voorzichtige ervaringen.

Laatst zag ik bijvoorbeeld op BNN een live-uitzending vanuit Mysteryland. Al mijn vooroordelen werden in één klap bevestigd. (daar zoek ik dan natuurlijk ook naar.) Zo’n dj; ik vind het niks. Het ís ook niks. Zo’n man of vrouw staat een beetje op het podium te zwaaien met een koptelefoon op één oor, want tja moet-ie anders doen? Geen wonder dan bij dancefeesten de aankleding zo belangrijk is, lasers, rook, licht, palmbomen en thema’s om nog enige zinvolle invulling te geven aan een avond.

Is niks mis mee, hoor met house-feesten, laat ik daar even duidelijk over zijn. Mijn grootste kritiek op de dj is dat hij/zij pronkt met andermans veren. Dan heb ik het over de muzikanten van vlees en bloed, die al die mooie funky licks hebben verzonnen, waar de dj goede sier mee maakt.

Waarmee ik maar wil zeggen, dj’s zijn schatplichtig aan muzikanten en zouden eigenlijk een deel van hun - riante - salaris moeten storten in een fonds voor armlastige muzikanten. Zal ik niet meer zeuren.