Popmania, wat bied je ons dit jaar? (1)

Veel verrassingen en een hoog niveau op de eerste dag

tekst: Chris Dekker - foto's: Mischa Nieuwboer ,

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 september vond het befaamde Popmania in Kompleks in Heerhugowaard weer plaats. Enkele tientallen lokale en regionale bands streden op twee avonden en in twee zalen voor onder meer de eer, een geldprijs, een videoclip door VJ VideoCAD, studiotijd en natuurlijk de prachtige wisseltrofee. Vandaag een verslag van dag één; morgen van dag twee.

Veel verrassingen en een hoog niveau op de eerste dag

Voor beginnende bands is het momenteel karig gesteld in de kop van Noord-Holland. De Koog (Langedijk) en de Postbrug (Den Helder) bestaan niet meer, de Waerdse Tempel (Heerhugowaard) doet weinig voor heel jonge bands en de meeste wedstrijden zijn bedoeld voor bands met iets meer ervaring. Denk aan de Westfriese Popprijs en NH Pop Live. Gelukkig is er het nieuwe initiatief Pepper Popcompetie in West-Friesland en natuurlijk Popmania, al jaren het 'Noorderslag' van de regio.

Alle lokale en regionale bands komen bij Popmania voorbij en ook in de zaal is het 'ons kent ons'. Bands checken elkaar, nieuwe samenwerkingen ontstaan en artiesten krijgen de broodnodige podiumervaring. Dat deze wedstrijd ook nog eens ongelooflijk goed worden bezocht is helemaal mooi voor de bands. Niets speelt immers zo lekker als voor een volle zaal.

Loskomen
Op vrijdag was de zaal inderdaad al lekker snel goed gevuld. De Free Kings trapten af in de grote zaal met een sound die een lekkere mengeling leek van Britpop en wat stevigere Amerikaanse rock. De bas spelende zanger was in zijn element, maar de band als geheel mocht nog wat loskomen. Het is ook niet makkelijk om het spits af te bijten. Terwijl de Free Kings de laatste akkoorden aansloegen startte Trashcan in het café. Deze jonge gasten zijn net begonnen, maar de stevige rocksound was serieus en lekker. Ook bij deze band werd er wat energie gemist, maar als Trashcan een paar optredens verder is, dan komt dat wel goed.

Voicemail was een van de betere bands van de avond. De heren spelen toegankelijke rockmuziek die goed in elkaar zit. De band wist niet de hele set te boeien, maar potentie is er zeer zeker. Een band die wel het volle half uur wist te boeien was Martial Mouse. De ritmesectie was strak en de zanger/rapper was zeer sterk. Inmiddels is de zaal stampvol. Chaos Asylum is de nieuwe band van de Waardse legende Kevin 'Kevymetal' Pasman. De verwachtingen waren hoog, het kan dan alleen maar tegenvallen, maar dat deed het zeker niet! Deze klassieke metalband schuwde het grote gebaar niet en de interactie met het publiek was goed. De band bestaat uit goede muzikanten en we zullen de komende tijd zeker meer horen van de heren.

Muisstil
Het leuke aan bandwedstrijden is dat je soms zeer aangenaam wordt verrast. Enkele jaren terug zagen we een zeer onervaren én onstrakke The Electric Jets, maar deze band had iets bijzonders. Een jaar later wonnen ze Popmania. Er zijn duidelijk parallellen te vinden met Lucky Luke Strikes Back. Frontman Luke de Jong is vaste roadie van The Electric Jets. In plaats van gitaren aangeven kan hij ze beter omhangen, want vanavond zette hij een bijzonder mooie set van gevoelige en melodieuze nummers neer. Luke heeft een zeer prettige stem en mooie teksten. De begeleiding van Eva op viool en Hans op toetsen was spaarzaam maar mooi en zelfs de cover van MGMT paste perfect in het geheel. Het café van Kompleks is inmiddels afgeladen vol en muisstil. Later verzorgt 'Acoustic Jet' Axel nog een gastoptreden op gitaar en Lucky Luke Strikes Back is aan het eind van de avond terecht de favoriet van de jury.

Terug in de zaal stond Alantia klaar. Deze band maakt rock in de Sprookjes-/Eftelingrocktraditie van onder meer Within Temptation. Het geheel was nog wat onsamenhangend, maar de bandleden beheersen hun instrumenten meer dan goed. De chickdrummer was helemaal in haar element.

Één week
De seventies band Phlowers bestond ten tijde van het optreden anderhalve week! De zeer jonge gozers sloten zichzelf al die tijd in een tuinhuisje op, met als doel een kwartier te kunnen spelen op Popmania. En dat lukte. Het kwartier was geheel instrumentaal en we hopen dat er wat zang zal volgen. De muzikale basis was dik in orde met heerlijke seventies gitaarduellen.

Fill Bloom bestaat uit stoere mannen en ze maken dan ook echte stoere-mannenrock. Heftig, vol passsie, strak en vet. Zoals gezegd is Popmania 'ons kent ons'. Presentator Emran doet gewoon zelf ook mee met zijn Super Nintendo. Nope, dat is niet de spelcomputer maar zijn band. Het geheel is even rommelig als vermakelijk, want Emran kreeg de zaal letterlijk plat, zittend op de vloer. Een ballade voor zijn vriendin is lief en het publiek verliett met een flinke glimlach op het gezicht het café. Drag Cellar sluit de eerste helft van Popmania op gepaste wijze af met een portie blackmetal. Het is een lekker strakke band, de zanger heeft een prima stem, maar het publiek leek niet helemaal geraakt.

Na elf bands kunnen we concluderen dat de regio barst van het talent. Het niveau van de eerste avond van Popmania was hoog, de zaal was stampvol en er komt nog een avond... We keren dus tevreden huiswaarts.

Gezien: Popmania (dag één)
Kompleks, Heerhugowaard, 18 september 2009