Het virus van Schizoid Lloyd

Indrukwekkend debuut van een band met lef

tekst: Miranda Huibers ,

In 2008 won Schizoid Lloyd de Rob Acda Award en de studiotijd die de Haarlemmers toen ontvingen, hebben zij nuttig besteed. De EP Virus is het resultaat. Een cd-recensie.

Indrukwekkend debuut van een band met lef

Geen standaard strakke rechttoe-rechtaanmetal, geen duizend-in-een dozijn-bandje, maar een band die durft. Creatief met metal. De mannen van Schizoid Lloyd weten hoe ze dat aan moeten pakken. De band schrikt er niet voor terug om harde gitaarriffs af te wisselen met Arabische melodiën. Ook jazz is de Haarlemmers niet vreemd, en als je dan toch bezig bent, waarom niet meteen iets klassieks erdoorheen?

Het eerste nummer op de EP Virus, eveneens Virus genaamd, blijft wat lang op hetzelfde niveau hangen. Als luisteraar word je net iets te lang in spanning gehouden. Wel knap dat het nummer van ruim zeven minuten geen moment verveelt.  Dit geldt voor alle vier de nummers op het album. Met dramatische samenzang a la System of a Down zijn ook de vocalen creatief neergezet. Wel klinkt de zang in de hoogte af en toe wat krampachtig.

Verder spat de muzikaliteit van het schijfje af. Inspiratiebronnen van de band zijn Radiohead, Porcupine Tree, Pink Floyd, Tool en System of a Down. Dit hoor je duidelijk terug, maar Schizoid Lloyd geeft wel een eigen wending aan hun muziek. Brengen ze dit live ook zo, dan gaan ze waarschijnlijk veel mensen bereiken.

Cd-recensie: Schizoid Lloyd - Virus EP (eigen beheer)