De Popmania-standaard (2)

Dag twee is met recht een goed vervolg

tekst en foto's: Mischa Nieuwboer ,

Na een mooie eerste dag (zie vorig artikel) is het spannend wat dag twee van Popmania brengen zal. Kunnen de beste bands van zaterdag de indruk overtreffen die Luky Luke Strikes back op vrijdag heeft achtergelaten?

Dag twee is met recht een goed vervolg

Jureren op zo'n grote bandwedstrijd met een aantal genres dat bijna gelijk is aan het aantal bands is niet bepaald eenvoudig. Er worden punten gegeven, maar de criteria zijn vrij interpreteerbaar en soms een beetje dubbelzinnig. Van een doorgewinterde band verwacht je bovendien meer dan van een band die voor het eerst op het podium staat. Vandaar dat er vaak naar pluspunten gekeken wordt. Dit wordt natuurlijk vooraf gegaan door een zeer kritische analyse van alle bands. Die analyse krijgt vaak na de eerste twee nummers al vorm, zodat al vrij snel duidelijk is of een band kans maakt op een top drie notering of niet. De zogenaamde Popmania-standaard.

Beneden de standaard
Een mooi bruggetje om te beginnen met de bands die nog niet aan de Popmania-standaard voldoen, maar waar we nog zeker van zullen gaan horen. Zo begon de avond met de rockformatie Calculated. Het is nog een wat aparte vertoning. De band laat horen dat de muzikanten creatief zijn en leuke muzikale ideeën hebben. Dit strandt nu nog door het gebrek aan samenspel. Het samenspel is bij The Killing Influence of Red Lips een stuk beter. Er wordt met passie muziek gemaakt. Alleen daar moet nog gewerkt worden aan de composities en de sfeer van de nummers. Peace of Cake is een van de jongste bands van de zaterdag. De pop/rock nummers van deze band zijn redelijk eenvoudig, maar daarom wel strak en goed luisterbaar. Vooral de toetsenist valt positief op met goede paniopartijen.

Ook dit jaar staan er een aantal bands op het podium die al een paar jaar meedoen. De meidenband Land of Plenty wordt ieder jaar ietsje beter. Ze hebben er in ieder geval nog steeds veel plezier in. Famous Crap heeft nog wel dezelfde naam, maar niet meer helemaal dezelfde bezetting. Vandaar dat ze misschien nog wat op zoek zijn naar hun geloof in de muziek. Dat is jammer, want er zitten goede muzikanten in deze band. Het is voornamelijk rock wat er vanavond wordt gespeeld. Against Radio is alweer een rockband en valt vooral op door het energieke optreden van deze drie jonge honden. Illumion tot slot is een beetje een vreemde eend in de bijt. Niet alleen vanwege de symfonische rock die ze spelen. Het zijn muzikanten van een hoog technisch niveau. Dit gaat helaas ten koste van de passie die een band uit hoort te stralen. Eveline van Kampen straalt meer uit dan de overige bandleden. Ze is behalve de best geklede muzikant van de avond ook een begenadigd gitariste.

De kanshebbers van zaterdag
Vier bands mogen vandaag als kanshebbers worden aangeduid. De metalformatie Matilda (what's in a name) gooit hoge ogen door strakke metalcore met veel dynamiek en knappe grunts. Ook de podiumpresentatie is prima. Lost Men of Palau heeft een zanger die veel indruk maakt. Verder is de hele band van een goed niveau. Een band die ook met name gezicht krijgt door de zanger is Eye of the Hurricane. De stem van de nog steeds jonge Jits blijft verbazen. Ook het bespelen van het publiek beheerst hij al, hoewel dit ook vanavond af en toe ten koste gaat van de muziek. De laatste kanshebber is Blue Screen. De aanstekelijke funkrock wordt met veel energie en passie gebracht. Een plezierige band waarbij je niet stil kan blijven staan.

En de winnaar is...
Vooropgesteld, er zijn geen verliezers dit weekeinde. Het publiek, de vrijwilligers, de jury en de bands hebben genoten. Het was druk, zo druk dat de zaal vol was en er niemand meer bij mocht. De schrijvende pers heeft hierdoor zelfs de prijsuitreiking moeten missen. De jury moest kiezen en ondanks het grote aantal bands, ruim een derde van de 22 bands, die voldeden aan de Popmania-standaard is de uitslag snel bekend. De winnaar is Lucky Luke Strikes Back. Blue Screen legt beslag op de tweede plaats en Lost Men of Palau wordt door de jury als derde geklasseerd. Maar de bands Matilda, Voicemail, Martial Mouse, Eye of the Hurricane en Chaos Asylum zijn ook meer dan de moeite waard om te gaan beluisteren.

Gezien: Popmania (dag twee)
Kompleks, Heerhugowaard, 19 september 2009