Ambities genoeg bij Pilot Paco

"Muziek moet uit het hart komen”

tekst: Miranda Huibers ,

Het is een goed jaar voor Pilot Paco. In april 2009 won de Alkmaarse band Popprijs ’t Zand, waardoor het trio maar liefst twee optredens mocht geven op Zandstock. Ze waren te gast bij 3FM, om daar live twee nummers te spelen, en de positieve berichten in de media liegen er niet om. Tijd voor een interview.

"Muziek moet uit het hart komen”

Pilot Paco komt net uit het oefenhok gerold in muziekcentrum Tjarda in Alkmaar, één van de vaste oefenruimtes van de band. Bassist Laurens van Vliet legt de laatste hand aan de besnaring van een akoestische gitaar en dan ploffen de mannen neer op de bank in de knusse zithoek in de kantine. Het was een positief jaar voor de band. Hoe hebben ze het zelf ervaren en wat kunnen we verwachten in de toekomst?

“Het is allemaal vrij snel gegaan”, vertelt drummer/zanger Niels Bijvoet. “Je moet als beginnende band je optredens zelf regelen en ineens komt er ook vraag vanaf de andere kant.” Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Bevrijdingspop Haarlem en 3FM. Niels gooide zelf het eerste balletje op, maar de mannen werden uiteindelijk door het radiostation gevraagd live te komen spelen.

Pilot Paco is eigenlijk het uit de hand gelopen studioproject van zanger/gitarist Jim Bakker. Daarom zijn op de eerste cd bijvoorbeeld blazers en piano te horen. Komt dit ooit nog terug in een show? “We zijn nog steeds blij met de cd, hij is heel tof geworden, maar met zijn drieën hebben we nu een andere sound ontwikkeld”, zegt Niels. “Op Zandstock Festival hebben we wel twee nummers gespeeld met een toetsenist. Dat gaf die nummers wel echt iets extra’s, dat klopte op het podium.”

Bassist/zanger Laurens van Vliet vult aan: “We krijgen ook vaak te horen dat we klinken als meer dan drie personen. Dat vatten we op als compliment. Dus eigenlijk zijn we met zijn drieën compleet. Kijk, we spelen altijd in dienst van een liedje. Niet in elk nummer horen toetsen of blazers. Met onze bezetting zoeken we de beste sound voor een nummer.“

Volgend jaar wil de band het liefst zoveel mogelijk festivals aandoen. Jim: “We hopen dat het balletje dan gaat rollen. Het is niet de bedoeling dat we over vier jaar nog steeds voornamelijk kleinere podia aandoen, hoe leuk dat ook kan zijn. Dat zou betekenen dat we toch iets niet goed doen.” Niels: “We willen het ook professioneler aanpakken. Daar heb je toch wat kruiwagentjes voor nodig, we hopen de komende tijd her en der interesse op te wekken.”

Maar eerst komt er nog een tijdelijke stop van een maand of vijf. Reisplannen van Jim en Laurens zijn de reden. “De timing lijkt vreemd, maar nu kan het nog”, geeft Laurens aan. “We zijn nu nergens aan gebonden, want we regelen alles zelf.” Na deze tussenstop hopen de mannen het professioneler aan te kunnen pakken. Een nieuw album opnemen hoort daar ook bij, met hopelijk een goede producer. Maar tegenwoordig verkoop je een cd toch minder snel dan vroeger, dat weet iedereen.

“Kijk, zo’n cd is wel heel erg leuk, maar het is niet hoe de bands tegenwoordig doorbreken.” Willen ze dan geen voorbeeld nemen aan de Arctic Monkeys, die doorbraken door materiaal op MySpace te zetten? “Je moet iets doen met online ja, dat is tegenwoordig de manier om je muziek aan de man te brengen. We zijn er al druk mee bezig, maar zullen ook veel afkijken bij andere bands hoe zij het doen”, zegt Jim.

Ambities zijn er genoeg. “We doen het voor onszelf, we willen muziek maken die wij mooi vinden”, zegt Laurens. Als voorbeeld noemt Jim The Tragically Hip. “Zij hebben overal ter wereld een kleine schare fans en spelen in de kleinere zalen. Maar dat maakt ze niks uit, ze doen gewoon wat zij mooi vinden, en daar gaat het uiteindelijk om. Het moet uit het hart komen.”

Wat Pilot Paco in ieder geval niet wil, is covers spelen. De mening is duidelijk: “Je staat op festivals om je eigen materiaal te laten horen, dan ga je toch geen covers spelen? Bovendien zou ik dat nooit overtuigend kunnen brengen, teksten van iemand anders”, is de duidelijke mening van Jim.

De studiotijd die de band won bij Popprijs ’t Zand wordt zondag 6 september gebruikt. De band zit dan de hele dag in de Big River Studio. Het resultaat is binnen enkele weken online te vinden.