Tweede editie NH-Pop Live van start gegaan

"Geen standaard bandwedstrijd"

tekst: Maikel Ineke ,

De tweede editie van NH-Pop Live is geopend. Momenteel kunnen Noord-Hollandse bands zich inschrijven voor het traject. Eind dit jaar worden de deelnemers van de showcases bekendgemaakt. “We willen de vijf meest veelbelovende bands van Noord-Holland ontdekken.”

"Geen standaard bandwedstrijd"

Organisator Bastiaan de Leeuw wil één ding duidelijk maken: NH-Pop Live is niet zomaar een bandwedstrijd. Nee, NH-Pop Live onderscheidt zich door een meer dan actieve begeleiding van de deelnemende artiesten. Vanaf de start van het project, momenteel, tot zeker zomer volgend jaar.

Vorig jaar beleefde NH-Pop Live zijn vuurdoop. De Leeuw: “Het was de eerste editie, ook voor de organisatie was het afwachten hoe een en ander zou verlopen. Ik ben er pas vanaf dit jaar bij betrokken. Duidelijk is in ieder geval wel dat continuïteit noodzakelijk is. We willen in de loop van tijd een naam opbouwen. NH-Pop Live moet een bepaalde uitstraling krijgen, een soort kwaliteitsstempel voor de Noord-Hollandse popmuziek. We willen de vijf meest veelbelovende bands van Noord-Holland ontdekken én begeleiden.”

Selectie
Juist vanwege die ambitie is de opzet van NH-Pop Live nogal uitvoerig en voor de leek misschien zelfs wat ingewikkeld. Allereerst is er een periode waarin Noord-Hollandse (met uitzondering van Amsterdam) bands zich kunnen inschrijven voor het project. Die duurt vanaf heden tot 15 december. Dat inschrijven doen zij door een profiel aan te maken op de website www.nhpoplive.nl. Op dit profiel plaatsen zij muziek, foto’s en een biografie van zichzelf.

Een jury met prominenten uit het Noord-Hollandse popcircuit struinen vervolgens al deze profielen af. Zij beoordeelt de deelnemende bands niet alleen op hun muziek maar ook op hun uistraling als geheel. “Wij vinden het erg belangrijk hoe een band zich presenteert”, vertelt De Leeuw. “Een goed onderhouden website is belangrijk, een mooie MySpace... Bands moeten zichtbaar moeite hebben genomen om fans bij hun muziek te betrekken.”

Showcases
De vijftien bands die de jury op basis van de profielen selecteert, gaan door naar het showcasetraject. Aan deze vijftien bands wordt nog één extra band toegevoegd, namelijk de winnaar van een wildcardfestival (op basis van door bezoekers uitgebrachte stemmen). De in totaal zestien geselecteerde bands spelen in de periode februari-mei twee showcases in grote zalen in Noord-Holland.

Uiteindelijk kiest op basis van deze showcases vijf winnaars. “Dat zijn geen winaars zoals bij een normale bandwedstrijd het geval is”, verduidelijkt De Leeuw. “Juist vanaf dat moment moeten zij echt aan de slag. De vijf bands worden meegenomen in een intensief promotietraject. Zij worden actief gecoached, gaan een videoclip opnemen en krijgen studiotijd met inbegrip van een professionele producer.”

“Bovendien geldt voor de vijf geselecteerde bands een speciale toursubsidie. Podia kunnen de bands boeken met een door ons gefinancierde korting. Op deze manier hopen we dat de muzikanten veel aan spelen toekomen en uiteindelijk écht voet aan de grond krijgen.” De inschrijving voor NH-Pop Live is vanaf heden begonnen. Check www.nhpoplive.nl voor meer informatie over het verloop van het project en de voorwaarden voor inschrijving.