Stoppen op je hoogtepunt

Vrijplaats #46

tekst: Sanne de Koning ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Dit keer is het woord aan Sanne de Koning, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over Atlantis, Pete en Perq en Bob Dylan.

Vrijplaats #46

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

In juni 2005 zag ik Pete Philly & Perquisite voor het eerst optreden, in de oude Atlantis in Alkmaar. Het duo wist toen alle sceptici (waaronder ikzelf), die nog worstelden met de vraag of hiphop nou wel echt muziek is, te overtuigen. De charmante Pete Philly zingt en rapt met zijn zwoele stem mooie songteksten over leven en liefde en Perquisite bespeelt de cello, een ongewone combinatie met de underground beats. Zo groots als het duo toen in Alkmaar al overkwam, nog groter waren zij afgelopen week in Haarlem tijdens hun afscheidsconcert. Letterlijk.

Met een complete blazers-en strijkerssessie brachten de soepel bewegende Pete & Perq. ruim twee uur lang een fantastische mix van hiphop, jazz en broken-beat ten gehore. Aan het einde werd duidelijk: deze twee gasten stoppen hiermee op hun hoogtepunt en hebben het niet tot in de eeuwigheid uitgemolken.

Daar kunnen nog flink wat muzikanten wat mij betreft nog wat van leren. Natuurlijk is het leuk om de Stones nog te zien optreden, maar het is alleen maar een herhaling van alles, die mannen zijn al ver over hun hoogtepunt heen. Bob Dylan, twee jaar geleden in Amsterdam, een genante vertoning van een schim van de eens zo grote muzikant, die nu zowel als uit zijn keel als uit de piano geen enkele zuivere noot meer kon trekken. Ze weten dat ze toch wel verkopen, maar doet dat eer aan hun carrière? Ook op Nederlandse bodem kunnen ze er wat van, zo zegt Krezip te zijn gestopt op hun hoogtepunt, maar mijns inziens waren ze dat al voorbij, voordat ze weer opklommen met die laatste hitsingle.

Stoppen op je hoogtepunt is een gave, alleen weggelegd voor diegenen die kritisch naar hun eigen werk kunnen kijken. Het is een term waar vaak ten onrechte en teveel mee gesmeten wordt. Bandjes van nu; leer daarvan. En bandjes van Noord-Holland: als je echt niet weet wat ik bedoel, voor het optredens in Haarlem zijn jullie te laat, maar volgende week zijn Pete en Perq nog wel te zien in het Zaantheater.