Podium de Vorstin telt af

Nieuwe Hilversumse popzaal wordt eind dit jaar ingericht

tekst: Maikel Ineke ,

Nog even en Hilversum heeft weer een poptempel. Podium de Vorstin hoopt maart volgend jaar de deuren te openen. Over twee maanden wordt het gloednieuwe pand, met onder meer een grote zaal, café en oefenruimtes, opgeleverd. "We voorzien in een behoefte."

Nieuwe Hilversumse popzaal wordt eind dit jaar ingericht

Langs de spoorlijn, vlakbij het centrum van Hilversum, verrijst een poptempel. Op de plek van de voormalige Tagrijn werken bouwvakkers aan Podium de Vorstin, zoals het nieuwe Gooise podium gaat heten. De betonnen basis staat er al, de komende maanden worden besteed aan de afwerking.

Over twee maanden wordt het gebouw opgeleverd. Dat wil zeggen: een leeg gebouw. Direct daarna beginnen de medewerkers van Podium de Vorstin, die tijdelijk aan de andere kant van het spoor kantoor houden, aan de inrichting. “Het merendeel van de spullen is al aangeschaft”, vertelt Stefanie Holstege namens het poppodium. “Zo hebben we voor de grote zaal twee gloednieuwe mengpanelen, een digitale en een analoge.”

Glaswanden
Hoewel Podium de Vorstin van binnen nog erg grijs oogt (want: veel beton), valt de indeling van het complex al grotendeels te ontwaren. Op de begane grond is plaats voor een ruim opgezet café. Holstege: “Het is de bedoeling om hier regelmatig optredens te laten plaatsvinden. Denk aan singer-songwriters of andere laagdrempelige kunstvormen.” Doordat twee wanden volledig uit glas bestaan, maakt het café nu al een toegankelijke en open indruk. Dat zal worden versterkt door het terras dat naast de ingang wordt aangelegd.

Het aan de overzijde van het café gelegen trappenhuis voert uiteindelijk naar de grote zaal. Wat daar opvalt, zijn de ruime balkons, die niet tot maar zelfs een stukje óver het podium lopen. “De bezoeker zit er letterlijk bovenop. Hij zou de muzikanten zelfs de hand kunnen schudden.” De grote zaal heeft een capaciteit van maximaal 900 bezoekers. Achterin de zaal wordt een uitschuifbare zittribune (voor 270 personen) geplaatst die tijdens, bijvoorbeeld, theatervoorstellingen in gebruik kan worden genomen.

Luxe
Op dezelfde verdieping zijn niet alleen artiestenkleedkamers gevestigd, maar is zelfs plaats gemaakt voor een heus artiestencafé. “Dat is uniek. Bands hoeven bij ons niet hun kleedkamer te blijven, maar kunnen rustig wat drinken of iets eten in een eigen sfeervolle ruimte. Dat is toch een stukje extra luxe dat wij bieden. De ruimte kan bovendien gebruikt worden voor interviews of gesprekken met zakenrelaties.”

Niet alleen de klant, maar ook de muzikant staat centraal bij Podium de Vorstin. Zo bevat het complex vijf oefenruimtes, waarvan één zelfs genoeg ruimte heeft voor een bigband. Podium de Vorstin draagt op die manier zorg voor de lokale popscene. Holstege: “Er is op dit moment geen dergelijk podium in ’t Gooi. Wij voorzien echt in een behoefte. Van veel bands en artiesten in deze regio horen we dat zij niet kunnen wachten tot wij onze deuren openen.” Als alles volgens planning verloopt, is de officiële opening van Podium de Vorstin in maart 2010.