Noord-Hollandse Nieuwe: Wave Zero

"Jury's vinden onze muziek vaak te depressief"

tekst: Jochem Boom ,

In de rubriek Noord-Hollandse Nieuwe belichten we buitengewoon Noord-Hollands talent. In deze aflevering: Wave Zero. Een drietal uit Castricum, Uitgeest en Alkmaar, dat deze maand eindelijk zijn langverwachte debuutalbum uitbrengt.

"Jury's vinden onze muziek vaak te depressief"

Nu nog onbekend, maar binnenkort voor uitpuilende zalen. Tenminste, als het aan ons ligt. In de rubriek Noord-Hollandse Nieuwe belichten we talent van eigen bodem dat - hopelijk - ook buiten onze eigen provincie gehoord zal worden. In deze aflevering: Wave Zero. Echt nieuw is deze band niet meer te noemen, maar aangezien het trio pas deze maand zijn langeverwachte debuut uitbrengt, zijn er toch hooggespannen verwachtingen. 3VOOR12/Noord-Holland spreekt bassist Willem.

 Wat is Wave Zero?

“Wave Zero is een trio. Ik speel zelf bas, Tom is onze gitarist en zanger, en Koen drumt.  We spelen alternatieve rock met veel psychedelische invloeden. We maken veel gebruik van samples en effecten in onze muziek. Bijna alle instrumenten krijgen wel een laag effecten mee als we live spelen. Op het podium werken we ook vaak samen met VJ Lars. We zoeken samen de beelden uit en hij zorgt dan voor passende visuals” 

Hoe zou je de muziek omschrijven?

“Onze nummers hebben over het algemeen dezelfde sfeer, maar we zijn alledrie door heel veel muziek beïnvloed. Ik luister zowel naar punk als naar Nirvana, Editors, The Beatles of Joy Division. Ik luister heel veel muziek en ik word door alle muziek geïnspireerd.”

Hoe is Noord-Holland voor een band als Wave Zero?
“Ik vind het zelf behoorlijk lastig. Het is moeilijk om optredens te regelen en op een gegeven moment heb je alle podia gehad. Dan moet je weer een jaar wachten voordat je terug mag komen."

"Het is wel goed dat er hier veel bandwedstrijden zijn. Maar bij die optredens krijg je vaak maar tien minuten ombouwtijd en twintig minuten speeltijd. Het is lastig om jezelf goed te presenteren in zo’n korte tijd. Bovendien is het moeilijk om de jury’s te overtuigen. We hebben vaak gehoord dat onze nummers te lang zijn en te depressief, maar dat is gewoon onze muziek. “

Wat brengt de toekomst?
“We hopen dat we veel kunnen blijven optreden in en buiten Noord-Holland. We zijn ook bezig met het regelen van een korte tour door het buitenland, samen met de Utrechtse band I Wish I Knew."

"Ook hebben we een album opgenomen in Wijk Aan Zee. Dit album is eigenlijk een verzameling van de beste nummers die we de afgelopen 5 jaar hebben gemaakt. Maar inmiddels hebben ook we al heel veel ideeën voor nieuwe nummers die nog uitgewerkt moeten worden. “

Ons oordeel:
De jaren tachtig zijn momenteel weer helemaal terug in de alternatieve popmuziek, dus komt Wave Zero op het juiste moment met zijn debuut. Donkere, psychedelische rockmuziek, die enigszins doet denken aan het laatste album van The Horrors. Wave Zero heeft de klasse om mee te liften op de huidige eighties-revival.

Het titelloze debuutalbum van Wave Zero is vanaf 25 oktober te koop bij liveshows van de band. Wave Zero speelt 25 oktober op het Feelgood Festival in Alkmaar en op 28 november in café De Club in Beverwijk, samen met John Doe’s Revenge.