Discpop is niet wat het had kunnen zijn

Nieuw festival valt ondanks droog weer toch in het water

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Afgelopen zondag vond de eerste editie van Discpop plaats in Castricum. Aan de line-up van het festival, georganiseerd door jongerencentrum Discovery, zal het niet gelegen hebben: onder andere Wave Zero, Sweet Empire en Het Brein dat Kwam uit de Ruimte passeerden de revue. Toch viel het festival tegen.

Nieuw festival valt ondanks droog weer toch in het water

Een festival in oktober: het is weer eens iets anders. Een beetje gewaagd, dat wel, want herfst gaat niet zelden gepaard met regen, storm en ander zwaar weer. Daar had het nieuwe openluchtfestival Discpop afgelopen zondag gelukkig geen last van: het was op een enkel buitje na de hele middag droog en zelfs zonnig. En tóch viel het evenement een beetje in het water.

PR

Hoewel Discpop duizenden euro’s subsidie van de gemeente Castricum had ontvangen en de line-up niet absoluut niet verkeerd was, was het op de middag van het festival bepaald niet druk op de parkeerplaats bij cultuurcentrum Geesterhage. De reden hiervoor was waarschijnlijk grotendeels dat de PR in gebreke was gebleven: er hadden nergens affiches gehangen, het festival had geen eigen website en ook op de website van de organisator, jongerencentrum Discovery, was niets te vinden. Zelfs op de pagina Uitgaan van Nieuwsblad Castricum werd er in de week vóór Discpop geen woord aan het festival gewijd.

Volgens het affiche zou het festival om twaalf uur beginnen, maar de eerste band betrad pas om half drie het podium. Welke band dat dan was, daar zullen we nooit achter komen, want deze stond niet vermeld op het affiche en er was nergens een programma te bekennen. Gedurende de rest van de middag en vroege avond speelden er nog verschillende andere bands, zoals Wave Zero, No Slack, Bassa Klanka, Sweet Empire, Black Apple en Het Brein dat Kwam uit de Ruimte. Verder waren er voor de kinderen een springkussen en een schminkhoek, en was er een cultuurmarkt met kraampjes van een voetbalvereniging, de reddingsbrigade, een lokale politieke partij.

Kou
Ook de Vereniging Vrienden van de Bakkerij was aanwezig met de karakteristieke rode Bakbus, om leden te werven en kaartjes te verkopen voor de komende editie van de Zonderpodium huiskamerconcerten. De Bakkerijers zagen toe hoe dit festival op een koude oktobermiddag vele malen minder succesvol was dan het festival dat zij in augustus op enkele honderden meter afstand van deze sfeerloze parkeerplaats hadden georganiseerd. Het hoekje van De Bakkerij was de hele dag het gezelligste hoekje van het festival, totdat alle Vrienden de bus inruilden voor een plekje vooraan bij het podium om de Bakkerij-band Het Brein dat Kwam uit de Ruimte het festival te zien afsluiten. Het dak ging er toch nog héél even echt vanaf.

Eerlijk is eerlijk: dit was pas de eerste editie van het festival en van je fouten moet je leren. De line-up was goed, maar organisatorisch valt er heel wat te leren voor volgend jaar. Te beginnen bij de datum waarop het festival plaatsvindt, want regen of geen regen: in oktober voelt niemand de drang om buiten in de kou biertjes te drinken en ligt het festivalgevoel bij de meeste mensen allang ergens weggekropen in een diepe winterslaap.

Gezien: Discpop
Castricum, 18 oktober 2009